Active Beauty
Căderea părului cauzată de stres: ce este de făcut?

Probleme ale părului

Căderea părului cauzată de stres: ce este de făcut?

Persoanele afectate sunt inițial șocate atunci când părul începe să le cadă, iar firul de păr se subțiază. În această situație apar numeroase întrebări: poate căderea părului să fie declanșată într-adevăr de stres? Care este cel mai bun lucru de făcut pentru a contracara căderea părului? Există opțiuni de tratament? Un dermatolog explică.

Răspundem la cele mai importante întrebări despre căderea părului indusă psihologic:

Dr. Birgitt Hantich-Hladik este medic specialist dermatolog și își conduce cabinetul de specialitate pentru boli de piele și boli venerice în Hallein (Salzburg) începând cu anul 1998. Pentru Active Beauty, dr. Hantich-Hladik a răspuns la cele mai importante întrebări despre căderea părului indusă psihologic.

1. Care sunt cauzele psihologice care se află la baza căderii părului?

„Stresul psihic poate cauza căderea părului. Stresul poate modifica ciclul părului și poate favoriza astfel căderea părului”, ne explică Dr. Hantich-Hladik. „Persoanele afectate se află într-un cerc vicios. Acestea observă că pierd din ce în ce mai mult păr și acest lucru provoacă un stres psihologic suplimentar pentru mulți dintre ei. Acest lucru, la rândul său, poate determina intensificarea procesului de cădere a părului.” Căderea părului indusă psihologic afectează atât femeile, cât și bărbații.

2. Ce este de făcut la căderea părului?

La căderea părului ar trebui să consultați neapărat un dermatolog. Acesta poate folosi diagnosticarea și analiza de ultimă generație a părului în laborator pentru a determina cu exactitate care este cauza căderii părului și pentru a aborda ulterior în mod specific problema. „Pentru a iniția terapia potrivită, se recomandă un test de micronutrienți, determinarea proteinelor totale și analiza aminoacizilor și a metabolismului grăsimilor”, explică dr. Hantich-Hladik. Pe baza stării nutriționale a părului, este elaborat ulterior un plan terapeutic adecvat.

3. Cum apare căderea părului din motive psihologice?

În cazul căderii părului induse psihologic, este afectat ciclul natural al părului. Hormonii de stres irită foliculii de păr și provoacă inflamații. Faza de creștere a părului este întreruptă prematur. Ciclul normal al părului este scurtat, iar părul cade prematur.

4. Ce reprezintă alopecia circulară?

Alopecia circulară (Alopecia Areata) este declanșată frecvent de stresul acut. Căderea părului se produce pe parcursul fazei de creștere a părului. Sinteza proteinelor este întreruptă brusc sau are loc doar într-o pondere redusă. Ca urmare, se reduce conținutul de cheratină din păr, ceea ce determină ruperea părului. În ceea ce privește alopecia circulară este vorba despre o „cădere a părului asociată unei afecțiuni autoimune, de natură familială (10-25%)“.

5. Care sunt soluțiile aplicabile la căderea părului declanșată psihologic?

În cazul căderii părului induse de factori psihologici, primul lucru care trebuie făcut este să aflăm ce declanșează stresul și apoi să eliminăm acest factor de stres. Pentru a reduce stresul, sunt utile, de exemplu, pauzele de relaxare, gestionarea conștientă a timpului, scrierea într-un jurnal sau sprijinul unui psiholog. „Tehnicile de relaxare, cum ar fi exercițiile de respirație, tehnicile mentale, cum ar fi antrenamentul autogen, meditația sau yoga, s-au dovedit a fi, de asemenea, utile. În plus, un somn suficient este un factor important în reducerea nivelului general de stres."

Testul pentru micronutrienți: determinarea și compensarea deficiențelor

Și carențele de nutriență favorizează căderea părului. Prin urmare, un test de analiză a micronutrienților din sânge clarifică dacă este prezentă o carență. O importanță deosebită pentru păr revine în special vitaminei B12 (trebuie administrată, în cazul alimentației vegane, ca supliment alimentar), vitaminei B3, vitaminei C, fierului și zincului. În plus, se efectuează o analiză a proteinelor totale și a aminoacizilor. Elementele care nu au fost detectate în sânge în cantități suficiente sunt administrate pacientului sub formă de tablete sau prin perfuzie. În acest mod se realizează eliminarea deficiențelor.

Tratament

Pentru tratarea căderii părului se realizează stimularea rădăcinilor firelor de păr în scop de regenerare. Acest demers normalizează metabolismul celular și se produc mai multe substanțe care conservă celulele, cum ar fi colagenul.