Respirația noastră este un miracol care funcționează de la sine. Dar, fiind singura funcție de bază autonomă a corpului, poate fi controlată și în mod voluntar. Și este bine pentru propria noastră bunăstare dacă oprim respirația greșită care s-ar putea să se fi instalat din copilărie. De asemenea, mulți oameni se antrenează inconștient să respire superficial din cauza stresului, prin postura incorectă sau prin purtarea frecventă a tocurilor înalte.

Respirația corectă trebuie (re)învățată

Cei care respiră mereu incorect, adică prea superficial, din cauza stresului, se pot simți adesea obosiți și apatici. Uneori, acest lucru este urmat de afecțiuni, cum ar fi o senzație constantă de apăsare în piept. Conștiința propriului nostru corp are de asemenea de suferit și nu ne putem percepe clar emoțiile atunci când respirăm incorect.

Respirația corectă pune în mișcare ceva la nivel fizic și emoțional, spune Karoline Grün, antrenor de respirație: tensiunea arterială, pulsul și tonusul muscular pot fi reduse. În plus, respirația corectă relaxează și ameliorează simptomele de stres, anxietate sau tulburări de somn. De asemenea, permitem sentimentelor noastre să se manifeste și le putem procesa mai bine dacă încetăm să respirăm într-un mod incorect. Vestea bună este că puteți învăța să respirați corect.

Respirați corect - 3 sfaturi de la profesioniști

1. Practicați respirația completă sau diafragmatică

Gata cu pieptul în afară, burta înăuntru! Atât respirația completă, cât și respirația abdominală sunt forme de respirație foarte eficiente, care aerisesc bine plămânii și oferă diafragmei suficientă libertate de mișcare. Pentru o respirație completă, inspirați mai întâi prin nas în abdomen, apoi spre flancuri și în final în zona superioară a pieptului. Apoi expirați pe nas sau pe gură. Pentru respirația abdominală, omiteți respirația în flanc.

Puteți verifica dacă o faceți corect din exterior. Partea respectivă a corpului trebuie să se lărgească vizibil atunci când inspirați. Cu toate acestea, respirația completă și cea abdominală nu sunt întotdeauna posibile, de exemplu în unele sporturi. În aceste cazuri, se folosește respirația toracică mai puțin profundă. Acest lucru este corect pentru aceste situații, dar pe termen lung ar fi prea superficial, spune Karoline Grün. Pentru că atunci nu ați putea experimenta niciodată puterea regeneratoare a respirației conștiente și profunde.