Prepară-ți propria apă de rozmarin pentru păr

Apa de rozmarin pentru păr este foarte ușor de preparat pe cont propriu. Extractul de plante se prepară într-un mod similar cu ceaiul, turnând apă fierbinte peste plantele aromatice. Rozmarinul poate fi cumpărat proaspăt sau uscat și cel mai bine este să folosești rozmarin organic. „Dacă rozmarinul este recoltat vara, ingredientele prezintă cea mai mare intensitate", susține fitoterapeutul autorizat, Karolina Hudec, de la Kräuterherz. Dar poți cumpăra rozmarinul, o plantă medicinală parfumată, și primăvara, toamna și iarna, de la piața de legume, din supermarket sau dintr-o pepinieră.

Rețeta pentru apa de rozmarin de la expertul în plante Karolina Hudec

  • Ingrediente: 2 lingurițe de rozmarin uscat sfărâmat cu degetele sau 4 lingurițe de rozmarin proaspăt, tocat foarte fin
  • Iată cum se procedează: se fierb 250 ml apă și se toarnă peste rozmarinul tocat. Se acoperă și se lasă la infuzat timp de aproximativ 10 minute pentru a împiedica uleiurile esențiale să se scurgă. Ulterior se acoperă vasul și se lasă să se răcească timp de aproximativ 25 de minute. Se filtrează printr-o sită fină sau o strecurătoare de ceai și se toarnă într-o sticlă cu pulverizator curată, care a fost curățată cu apă fierbinte sau alcool.
  • Depozitare: apa de rozmarin făcută în casă este un produs pur natural și nu conține conservanți. Pentru menținerea acesteia în stare proaspătă, trebuie păstrată într-un loc răcoros și întunecat. Dacă este îmbuteliată într-un recipient cu pulverizator, se va păstra în frigider timp de câteva zile până la o săptămână. Cel mai bine este să vă faceți provizii săptămânal. Folosiți-o treptat după fiecare spălare a părului.

Înainte și după: ce face apa de rozmarin pentru părul tău

Rozmarinul are, în general, un efect pozitiv asupra părului și scalpului: este inhibitor de germeni, antiinflamator, antiviral, antibacterian și antimicrobian. Rozmarinul este, de asemenea, ușor iritant pentru piele, ceea ce favorizează circulația sângelui.

Datorită acestui efect de stimulare a circulației, apa de rozmarin întărește pielea capului, scalpul și rădăcinile părului, cu condiția ca acestea să fie intacte. Genele și sprâncenele beneficiază, de asemenea, de pe urma aplicării apei de rozmarin, deoarece aceasta stimulează circulația sângelui și favorizează astfel creșterea.

Apropo de scalp: dacă suferi de prurit la nivelul scalpului, poți ameliora situația respectând aceste sfaturi utile.

Apa de rozmarin este eficientă împotriva căderii părului?

În unele cazuri, rozmarinul poate fi eficient împotriva căderii părului. Un studiu a arătat că uleiul de rozmarin favorizează creșterea părului și combate căderea acestuia. Participanții care sufereau de căderea ereditară a părului au înregistrat o creștere semnificativă a numărului de fire de păr crescute după șase luni.

Apa de rozmarin sub formă de îngrijire a părului poate, de asemenea, să contracareze anumite tipuri de cădere a părului. În cazul în care creșterea părului este afectată de mătreață, de exemplu, apa de rozmarin poate fi benefică datorită efectului său antifungic.

Cum se folosește corect apa de rozmarin?

Cel mai bine este să folosești apa de rozmarin pentru păr direct după spălarea părului. Dă șuvițele de păr de-o parte și pulverizează apa de rozmarin direct pe scalp. Maseaz-o cu grijă pentru a asigura pătrunderea în piele - și ai terminat. Nu există un timp de acționare prestabilit și nici nu trebuie să îndepărtezi prin clătire extractul de plante. Acest lucru se datorează faptului că, spre deosebire de uleiul de rozmarin, părul nu se îngrașă imediat după aplicarea apei de rozmarin. Folosește apa de rozmarin în mod regulat pentru un efect optim, de exemplu, după fiecare spălare a părului.

Sfat extra de la expertul în plante: părul lung, în special, nu este pieptănat frecvent în detaliu, ceea ce poate favoriza căderea părului. Pentru o mai bună pieptănare, poți amesteca apa de rozmarin preparată în casă cu 50 ml de oțet de mere în stare naturală tulbure și poți introduce produsul obținut într-o sticlă cu pulverizator bine curățată. Acest amestec de oțet din plante poate fi păstrat la frigider timp de aproximativ două săptămâni. Pentru a folosi produsul ca balsam de păr, diluează 50 ml de oțet din plante cu 400 ml de apă rece. Toarnă amestecul pentru păr în timp ce stai cu capul în jos. Amestecul poate fi lăsat ulterior în păr, mirosul de oțet se va evapora pe măsură ce se usucă. Alternativ, clătește după un interval de acționare de un minut.

Care este diferența dintre uleiul de rozmarin și apa de rozmarin pentru păr?

Uleiul de rozmarin este format din rozmarin tocat și ulei de măsline de înaltă calitate. Acesta tinde să fie folosit ca un tratament pentru păr cu acțiune mai lungă și trebuie clătit ulterior - trebuie să te asiguri să nu îl folosești prea fierbinte! Apa de rozmarin pentru păr este potrivită pentru o utilizare frecventă direct după șamponare - fără clătire. Ambele produse de îngrijire a părului sunt naturale, foarte ușor de preparat de către tine și întăresc părul și scalpul.