Active Beauty
Suplimentele alimentare: ce ar trebui să știe femeile?

Micronutrienți

Suplimentele alimentare: ce ar trebui să știe femeile?

Ciclul menstrual, hormonii pentru contracepție, sarcinile, perioadele de alăptare sau schimbările hormonale din timpul menopauzei: în funcție de etapa de viață, cerințele nutritive se schimbă. Ideea de a susține organismul cu suplimente alimentare este evidentă. Când are sens acest lucru și la ce ar trebui să fie atente femeile?

Sunt suplimentele alimentare utile sau dăunătoare?

În anumite circumstanțe, suplimentele alimentare pot fi utile, de exemplu, dacă există o deficiență de anumiți nutrienți. Cu toate acestea, numai un medic poate stabili acest lucru. Suspectați că aveți carențe de vitamine și minerale? Atunci ar trebui mai întâi să vă verificați valorile din sânge. Vestea bună este că persoanele sănătoase își pot acoperi în mod normal necesarul de nutrienți cu o alimentație variată. Alimentele pe bază de plante, multe legume și fructe, precum și produsele din cereale integrale ar trebui să fie în meniu în fiecare zi. Aceasta deoarece suplimentele alimentare nu pot înlocui o dietă dezechilibrată, după cum clarifică Agenția austriacă pentru sănătate și siguranță alimentară (AGES).

Cu toate acestea, în anumite situații de viață sau în cazul unor grupuri de risc speciale, administrarea de suplimente alimentare poate fi utilă - de exemplu, în cazul persoanelor care practică sporturi de înaltă performanță. În dietele vegane, Societatea Austriacă de Nutriție (ÖGE) recomandă suplimentarea cu vitamina B12. Acest lucru se datorează faptului că vitamina B12 se găsește aproape exclusiv în produsele de origine animală și poate fi utilizată de organismul uman doar sub formă naturală din aceste surse.

Este important ca suplimentele alimentare să fie luate întotdeauna cu avizul medicului. Chiar dacă pastilele cu vitamine și altele asemenea sunt disponibile în mod gratuit, acestea nu sunt inofensive. Pot apărea supradoze de anumite ingrediente active și reacții adverse. Spre deosebire de medicamente, suplimentele alimentare nu fac obiectul unei autorizații obligatorii; din punct de vedere legal, ele sunt considerate produse alimentare.

Nevoile nutritive: acestea se schimbă în timpul pubertății

În timpul pubertății, structura osoasă crește foarte puternic, motiv pentru care nevoia de calciu este crescută. Brânzeturile tari sau iaurtul, de exemplu, sunt bogate în calciu. Apa minerală cu un conținut de calciu de peste 150 mg/l poate contribui, de asemenea, la aportul de calciu.

În timpul pubertății, hormonii tiroidieni trebuie să poată funcționa bine - aceștia influențează dezvoltarea fizică și procesele de maturizare ale creierului. Fără oligoelementul iod, nu se pot forma hormoni tiroidieni. Peștele de mare, cum ar fi plătica sau heringul, dar și creveții și sarea de masă iodată previn o carență.

Mai mult, la fetele tinere, în timpul pubertății, se instalează menstruația și, odată cu ea, pierderea unei anumite cantități de sânge. Prin urmare, fetele și femeile au un necesar de fier mai mare decât bărbații. Așadar, serviți friptură de vită sau ficat o dată pe lună? Nu trebuie să fie neapărat aceste alimente, pentru că fierul se găsește și în produsele vegetale: semințele de dovleac și lintea, în special, conțin mult fier, la fel ca și tofu și pâinea integrală de secară. Sfat: combinați alimentele care conțin fier cu alimente care conțin vitamina C (nuci, spanac, mazăre). În acest fel, organismul poate absorbi și utiliza mai bine fierul.

Deficitul de nutrienți din cauza contracepției hormonale

Schimbări de dispoziție, creștere în greutate, risc crescut de tromboză - anticoncepționalele hormonale, cum ar fi pilula contraceptivă, pot avea multe efecte secundare nedorite. Ceea ce multe femei nu-și dau seama este că acestea pot să le dezechilibreze nivelul de vitamine și minerale. Studiile au arătat că pilula poate duce la deficiențe de acid folic, vitamina B2, vitamina B6, vitamina B12 și vitamina C, precum și de magneziu și zinc. Fetele tinere și femeile care iau hormoni pentru contracepție ar trebui să acorde o atenție deosebită pentru a se asigura că sunt suficient de aprovizionate cu acești micronutrienți.

Suplimente alimentare pentru fertilitate și sarcină

În timpul sarcinii, corpul feminin funcționează la capacitate maximă. Cu toate acestea, femeile însărcinate nu au nevoie de energie suplimentară sub formă de calorii în exces - „mâncarea pentru doi" nu este, prin urmare, necesară. Pe de altă parte, nevoia lor de vitamine și minerale este crescută. Pe lângă o alimentație variată, femeile însărcinate trebuie să acorde o atenție deosebită unui aport suficient de acid folic, iod, fier și acizi grași n-3 (acizi grași omega-3).

Acidul folic, în special, este esențial: acesta contribuie la diviziunea celulară normală și la creșterea țesuturilor materne. În caz de deficiență, femeia însărcinată poate dezvolta anemie. Embrionul prezintă un risc crescut de malformații, în special defecte ale tubului neural (stadiul preliminar al creierului și al măduvei spinării). Prin urmare, femeile care doresc să aibă copii ar trebui să ia acid folic sub formă de suplimente alimentare cu cel puțin patru săptămâni înainte de sarcină. Societatea Austriacă de Nutriție (ÖGE) recomandă un aport zilnic de suplimente de acid folic de 400 µg, care se menține și în primul trimestru de sarcină. Și în acest caz: mai mult înseamnă mai mult. Alimentele bogate în acid folic, cum ar fi legumele verzi (spanac, salată verde), roșiile, portocalele, produsele din cereale integrale, cartofii, carnea, ouăle și produsele lactate sunt recomandate în special în timpul sarcinii.

În plus, Societatea Germană de Nutriție (DGE) recomandă administrarea zilnică a unui supliment de iod (100-150 µg). Și cum rămâne cu fierul și acizii grași n-3? Potrivit DGE, acestea trebuie tratate individual: dacă nu există o deficiență de fier și dacă viitoarea mamă mănâncă săptămânal o porție de pește marin gras, nu există niciun motiv pentru a suplimenta aceste două substanțe nutritive sub formă de suplimente alimentare.

De altfel, femeile au o nevoie crescută de nutrienți în timpul alăptării - și anume fosfor (conținut în carnea de curcan, cambulă, pâine de secară), magneziu (caju, linte, orez brun, pâine integrală), fier (semințe de dovleac, linte, tofu, pâine de secară, carne de vită), iod (pește de mare, sare iodată), zinc (brânză Emmental, carne de vită), seleniu (păstrăv, fulgi de ovăz, ouă, ciuperci, nuci) și potasiu (pudră de cacao cu conținut scăzut de grăsime, cartofi, ciuperci, banane). O alimentație variată și versatilă este, prin urmare, importantă pentru bunăstarea și sănătatea mamei și a copilului, chiar și în timpul alăptării.

Cerințele nutritive în timpul și după menopauză

Odată cu înaintarea în vârstă, organismul este mai puțin capabil să absoarbă vitaminele și mineralele. În același timp, situația hormonală la femei se schimbă în timpul menopauzei: efectul protector al hormonului sexual estrogen scade. Acest lucru crește riscul unor boli.

Femeile ar trebui să acorde o atenție deosebită aportului de calciu. Densitatea osoasă scade odată cu menopauza. Calciul ajută la menținerea oaselor și a dinților - o mare parte din el se găsește în brânzeturile tari, cum ar fi Emmental sau brânza de munte, precum și în broccoli sau fenicul. Sfat: vitamina D susține absorbția calciului în organism. Multă mișcare, mai ales în aer liber, este benefică pentru densitatea osoasă.

De asemenea, mușchii degenerează odată cu vârsta. O dietă bogată în proteine ajută la contracararea acestui lucru. Carnea ușoară, peștele, ouăle, cașcavalul, iaurtul, brânza tare și laptele conțin multe proteine animale. Proteinele vegetale pot fi obținute din produsele din soia și leguminoase. Acestea pot atenua simptomele tipice ale menopauzei: izoflavonele pe care le conțin imită efectul estrogenului în organism. Substanțe similare (lignani) se găsesc în semințele de in, cereale, fructe de pădure, fructe cu sâmburi și zarzavaturi.