Ce este meditația Samatha?

Samatha - tradusă prin „a rămâne în pace" - este o tehnică de meditație budistă, ideală pentru începătorii în practicarea meditației. Ea face parte din grupul meditațiilor de concentrare. Meditatorii își focalizează concentrarea exclusiv asupra unui obiect pozitiv, numit kasina. Acesta poate fi un gând concret, o imagine în ochii minții, un parfum, un sunet, propria respirație sau o mantra. Pe parcursul meditației, sentimentele negative și gândurile tulburătoare ar trebui să se dizolve treptat. Rezultatul: relaxare profundă și o stare de goliciune mentală. Această meditație de odihnă a minții este o cale ideală către meditația de conștientizare Vipassanā.

Ce efect are meditația Samatha asupra corpului, minții și sufletului?

Meditația Samatha urmărește să antreneze capacitatea de concentrare a minții. Aceasta reduce stresul și astfel duce la pace interioară și relaxare. Aceste efecte pozitive pot contribui la ameliorarea multor simptome de boală. Meditația Samatha este, prin urmare, deosebit de interesantă pentru pacienții cu tensiune arterială, atac de cord, accident vascular cerebral și burnout, precum și pentru persoanele care suferă de anxietate sau de tulburări de somn.

Oricine poate să învețe meditația Samatha?

Absolut! Singura condiție prealabilă: trebuie să fiți dispus și motivat să exersați în mod regulat și continuu. De asemenea, vă ajută dacă aveți dorința de a vă dezvolta pe plan intern.

De ce aveți nevoie pentru meditația samatha?

De nimic special, de fapt. Pentru începători, un loc liniștit, slab luminat, unde să vă simțiți confortabil, și puțin timp, 30-45 de minute sunt ideale. Apoi urmează o mică verificare a împrejurimilor. Este temperatura potrivită? Aerul este bun? Hainele sunt confortabile și lejere și nu vă restricționează? O pernă fermă, un scaun de meditație sau un scaun normal vă pot ajuta să vă relaxați. Apropo, un loc retras în natură este, de asemenea, potrivit pentru meditație.