Active Beauty
Dansul: efectul pozitiv al mișcării pe muzică

Dancing Queen

Dansul: efectul pozitiv al mișcării pe muzică

Prin emisiuni precum „Dancing with the Stars” și „Let's Dance”, a crescut atenția acordată dansului. Pe mulți telespectatori îi mănâncă tălpile atunci când văd mișcările dinamice și se întreabă dacă nu cumva ar fi timpul pentru un nou curs de dans. Fie că este vorba despre dansul standard, Streetdance sau dansul pe muzica preferată, această formă de mișcare are un efect pozitiv asupra stării noastre de bine.

Care sunt beneficiile dansului?

1. Efectul pozitiv al dansului asupra psihicului

Cine nu a trăit această experiență? O dispoziție proastă care dispare atunci când dai drumul la muzica preferată și dansezi. Creierul nostru adoră când dansăm, deoarece eliberează endorfine și dopamină. Stresul este redus atunci când dansăm, nivelul hormonului stresului, cortizonul, este redus și, în schimb, este produsă o cantitate mai ridicată de serotonină. Dar nu doar cocktailul de hormoni ai fericirii face ca dansul să genereze un efect pozitiv asupra psihicului, postura în sine contribuie și ea la acest lucru. Fie că stăm tolăniți pe canapea, fie că ne mișcăm sălbatic pe sunete ritmice - corpul trimite un mesaj creierului nostru despre cum ne simțim, prin intermediul posturii noastre. Această întruchipare a emoțiilor se numește embodiment și influențează la rândul său modul în care ne simțim. Din acest motiv, în cazul depresiilor ușoare, se poate apela, ca măsură terapeutică adjuvantă, și la terapia prin dans.

2. Dansul este sănătos pentru organism

Există numeroase studii despre cât de sănătos este dansul. Care sunt dovezile menționate în acest sens? Unul dintre beneficiile oferite de dans este că ne antrenăm echilibrul și rezistența. În plus, acest sport modelează întregul corp. Se antrenează conștiința corporală - o abordare bună pentru mai mult Body Positivity și un mod foarte natural de a ne simți din ce în ce mai confortabil în propriul corp. Sunt antrenate abilitățile motorii, precum și orientarea spațială și coordonarea. Sportul este întotdeauna o modalitate bună de a promova sănătatea. De exemplu, exercițiile fizice mențin oasele sănătoase și pot avea un efect preventiv împotriva osteoporozei.

3. Dansul ca expresie a bucuriei de viață

Fie că dansați cu cercurile de Hula-Hoop, Zumba sau Barre Workout – principalul lucru este să fie distractiv și să fie o expresie a propriei bucurii de viață. Un avantaj suplimentar oferit de dans: oricine poate participa, indiferent de vârstă și de condiția fizică. Un sport de masă social care promovează interacțiunea umană încă din primul minut! Apropo: femeile aflate la menopauză consideră adesea că antrenamentul într-un grup de dans din buric este un exercițiu extrem de util, deoarece le permite să-și exprime din nou feminitatea într-un mod relaxat.

4. Efectul pozitiv al dansului la bătrânețe

Mai bine mai târziu decât niciodată: în numeroase cămine de bătrâni din Austria se oferă amieze de dans. Potrivit unui studiu realizat de către FH St. Pölten, acest lucru aduce avantaje enorme pentru participanți. Aceștia devin mai puțin singuratici, rămân mai implicați social și mai flexibili din punct de vedere fizic. Dansul la bătrânețe devine astfel o măsură preventivă împotriva depresiei vârstei a treia, a problemelor de echilibru și a pierderii forței musculare. Potrivit unui studiu publicat în anul 2003 în New England Journal of Medicine , dansul este și un instrument potrivit în lupta împotriva demenței. Dar care este situația privind dansul în boala parkinson? În acest context sunt realizate în continuare studii, dar mobilitatea și starea de bine a participanților la studiile privind efectul terapeutic al dansului evidențiază efectul benefic fără echivoc al acestuia.