Active Beauty
Menopauza: 8 semne pe care trebuie să le cunoașteți

Schimbare

Menopauza: 8 semne pe care trebuie să le cunoașteți

Deși subiecte precum menopauza sau menstruația au fost tratate multă vreme ca subiecte tabu, din fericire situația s-a schimbat în prezent. Oamenii vorbesc tot mai deschis despre diferitele aspecte ale sănătății femeilor. Ținând cont de acest lucru, dorim să vă prezentăm semnele pe baza cărora puteți recunoaște apariția menopauzei.

Ce se înțelege prin menopauză?

Menopauza reprezintă sfârșitul fazei fertile a unei femei. Aceasta se încheie odată cu ultimul ciclu menstrual. Când anume a avut loc acest lucru poate fi determinat cu certitudine doar retrospectiv, deoarece adesea ovulația nu se produce la femei în timpul menopauzei, iar ciclurile variază în funcție de durată.
Semnele tipice ale menopauzei sunt declanșate de ovare, care produc în acest context mai puțini hormoni (estrogen și progesteron). Organismul reacționează adesea la această transformare prin diverse simptome.
Tranziția hormonală naturală a organismului durează în medie între opt și zece ani și poate fi împărțită în diferite faze:
  • Premenopauză: perioada de dinaintea apariției menopauzei
  • Perimenopauza: perioada apropiată de sfârșitului menstruației
  • Postmenopauza: perioada de după menopauză

Menopauza prematură

Menopauza precoce este cea care apare înainte de vârsta de 40 de ani. Semnele menopauzei precoce pot fi similare cu cele ale menopauzei normale, dar absența menstruației poate apărea destul de brusc. De cele mai multe ori, menopauza precoce este asociată cu afecțiuni și de tratamentele acestora, cum ar fi cancerul. Dacă vă confruntați cu semnele menopauzei descrise mai sus înainte de a împlini 40 de ani, este indicat să consultați un medic

Corpul dumneavoastră vă va spune când începe cu adevărat menopauza prin diferite semne specifice

Semnele menopauzei

1. Bufeurile

Semnul cel mai cunoscut pentru menopauză este reprezentat de bufeuri. În timpul unui bufeu, femeile sunt cuprinse brusc de un val de căldură în tot corpul, asupra căruia nu au niciun control. Acest fenomen poate duce la apariția de pete roșii, episoade de transpirație excesivă, palpitații și atacuri de panică, toate acestea putând să vă afecteze semnificativ starea de confort. Un bufeu este urmat frecvent de ușoare frisoane. Bufeurile sunt declanșate de o scădere a hormonului sexual estrogen. Scăderea estrogenului poate provoca trimiterea unui semnal fals către creier că organismul se supraîncălzește. Acest lucru face ca vasele de sânge să se dilate și conduce la simptomele tipice.

2. Tulburările de somn

Tulburările de somn în perioada din preajma menopauzei sunt destul de frecvente și pot avea diverse cauze. În primul rând, bufeurile pot duce la transpirații nocturne deranjante, care, la rândul lor, afectează calitatea somnului. În plus, menopauza afectează nu numai hormonii estrogen și progesteron, ci și hormonul somnului, melatonina, ceea ce conduce frecvent la tulburări de somn.

3. Schimbările de dispoziție

Când ne gândim la o femeie la menopauză, avem în minte un clișeu foarte specific: o persoană ușor iritabilă, care poate izbucni în lacrimi în orice moment - cu alte cuvinte, suferă de modificări emoționale. Deși astfel de descrieri sunt exagerate, modificările emoționale pot fi, de fapt, semne ale menopauzei. Aceasta este legată de echilibrul hormonal: estrogenul generează efectul de îmbunătățire a bunei dispoziții. Dacă se produce o cantitate mai redusă de estrogen, acest lucru poate conduce la apatie, iritabilitate și deprimare. În anumite situații, această transformare hormonală poate deveni chiar un factor declanșator al bolilor psihice, motiv pentru care este important să luați problemele în serios și să solicitați ajutor medical la timp.

4. Uitarea

Unele femei de vârstă mijlocie se gândesc imediat la o posibilă demență atunci când încep să uite lucruri. O vizită la medic dezvăluie adesea că nu există niciun motiv de îngrijorare și că problemele reprezintă manifestarea semnelor inofensive ale menopauzei. Probabil că ați ghicit deja: scăderea cantității de estrogen este responsabilă de creșterea uitării în timpul menopauzei. Gândirea asociativă poate fi perturbată, ceea ce poate duce la probleme de memorie și la dificultăți în găsirea cuvintelor.

5. Creșterea în greutate

Nu mâncați mai mult ca înainte, nici nu faceți mai puțină mișcare și totuși valoarea afișată de cântar este în creștere? Acesta nu este neapărat un semn al menopauzei, ci se poate datora și scăderii ratei metabolismului bazal asociată vârstei. Aceasta este cauzată de o reducere a masei musculare. Cu toate acestea, se observă că grăsimea la menopauză se depune în alte părți ale corpului decât înainte. În timp ce numeroase tinere se îngrașă în principal pe șolduri, coapse și fese, în timpul menopauzei depozitele de grăsime se acumulează în regiunea abdominală.

6. Uscăciunea vaginală

Uscăciunea vaginală se poate manifesta prin arsuri, mâncărimi și chiar dureri în timpul contactului sexual. Dacă suferiți de astfel de simptome, ar trebui să consultați neapărat un ginecolog pentru a exclude afecțiuni precum micoza vaginală. Dacă nu este depistată nicio altă cauză, uscăciunea mucoaselor vaginale poate reprezenta un semn al menopauzei. Scăderea nivelului de estrogeni conduce la o regresie a mucoasei vaginale, ceea ce perturbă echilibrul de umiditate

7. Durerile mamare

Durerile mamare pot speria rapid femeile, deoarece multe dintre ele le asociază cu cancerul de sân. Cu toate acestea, tensiunea la nivelul sânilor sau chiar mici noduli se numără printre semnele frecvente ale menopauzei. Acest lucru se datorează faptului că producția hormonului progesteron scade de obicei la începutul menopauzei, iar raportul dintre progesteron și estrogen devine dezechilibrat. Ca urmare, o cantitate prea scăzută de progesteron ajunge la nivelul sânilor, ceea ce poate conduce la retenția de apă și la formarea de noduli. Chiar dacă de obicei există explicații inofensive pentru durerile de sân, cum ar fi PMS - sindromul premenstrual, sarcina sau menopauza, astfel de simptome trebuie clarificate în toate situațiile de către un medic. Acesta implică, de regulă, realizarea unei ecografii mamare sau a unei mamografii.

8. Sângerările intermenstruale

Datorită modificărilor ciclului menstrual din timpul menopauzei, apar adesea sângerări intermenstruale. Acestea se datorează adesea unor neregularități ale nivelului de estrogen și sunt, de regulă, complet inofensive. Cu toate acestea, dacă există sângerări foarte abundente sau dacă sângerați mai mult de două săptămâni, ar trebui să consultați de urgență un ginecolog, deoarece sângerările reprezintă unul dintre semnele timpurii ale cancerului de col uterin.


Cum se procedează împotriva simptomelor menopauzei

Din păcate, simptomele menopauzei nu pot fi evitate. Cu toate acestea, acestea pot fi atenuate. Multă mișcare, o dietă echilibrată și o atitudine cât mai pozitivă față de schimbările fizice sunt de ajutor pentru numeroase femei. Întâmpinați cu bucurie noua etapă a vieții, ținând cont de faptul că în curând nu vă veți mai confrunta cu probleme supărătoare precum crampele menstruale și contracepția.
Suplimentele alimentare speciale cu trifoi roșu și ceai de salvie pot oferi o atenuare a disconfortului fizic. Dacă suferința devine prea mare, discutați cu ginecologul dumneavoastră dacă administrarea de hormoni ar putea prezenta utilitate în cazul dumneavoastră. Asigurați-vă în mod obligatoriu că beneficiați de consultații corespunzătoare pe această temă, deoarece preparatele hormonale pot avea și efecte secundare.