Active Beauty
Yoga hormonală: cum să te întorci la echilibru

Sănătatea femeilor

Yoga hormonală: cum să te întorci la echilibru

Femeile ar dori să lase deoparte gândurile legate de menopauză, de durerile menstruale care se repetă în mod regulat și de schimbările de dispoziție, spune Dinah Rodrigues. Psihologul din São Paolo este considerat fondatorul de yoga hormonală. Ea vrea să le ajute pe femei să-și regleze singure echilibrul hormonal și să le asigure astfel mai mult echilibru interior și fericire în viață.

Ce este yoga hormonală?

Yoga hormonală reunește o mare varietate de forme de yoga: aceasta combină elemente din Hatha și Kundalini Yoga cu exerciții energetice tibetane. Se presupune că previne afecțiunile menopauzei, precum și problemele menstruale; se presupune chiar că ajută în cazul unei dorințe neîmplinite de a avea copii. Hormone yoga, așa cum o cunoaștem astăzi, datează de la brazilianca Dinah Rodrigues. În urmă cu aproximativ 20 de ani, a fost publicat bestsellerul ei „Hormonal Yoga", care tocmai a fost reeditat. De atunci, cartea a inspirat femei din întreaga lume să găsească o cale autodeterminată și eficientă de a scăpa de afecțiunile cronice.

Pentru cine este potrivită yoga hormonală?

Dinah Rodrigues a dezvoltat yoga hormonală în timpul propriei menopauze. În consecință, exercițiile sunt menite să contracareze declinul hormonilor feminini care este tipic menopauzei. Odată cu debutul menopauzei, producția de estrogen și progesteron scade. Această scădere a nivelului de hormoni poate duce la simptome de diferite grade de severitate. Cele mai frecvente sunt schimbările de dispoziție, durerile de cap, bufeurile și tulburările de somn. Cu toate acestea, problemele hormonale, cum ar fi durerile menstruale severe sau un ciclu neregulat, sunt, de asemenea, din ce în ce mai frecvente la femeile tinere. Și în acest caz, exercițiile pot readuce dezechilibrul hormonal în echilibru. Și, deși exercițiile sunt foarte diferite de hatha yoga clasică, ele sunt ușor de practicat și nu necesită cunoștințe prealabile speciale.

Cum funcționează yoga hormonală?

Yoga hormonală încorporează o mare varietate de stiluri de yoga. Dinah Rodrigues însăși își descrie tehnica drept un masaj interior al tuturor acelor organe și glande care sunt responsabile de producția de hormoni. Echilibrul hormonal trebuie activat și menținut prin anumite tehnici de respirație și un control țintit al fluxurilor de energie din corpul nostru, așa-numita prana. Combinația de asane și tehnici de respirație stimulează glandele endocrine și eliberează o nouă energie, care este direcționată către părțile dorite ale corpului cu ajutorul exercițiilor de vizualizare. Tehnicile de relaxare eficiente sunt, de asemenea, deosebit de importante în yoga hormonală. Stresul, în special, are un efect negativ asupra echilibrului hormonal feminin și inhibă producția de progesteron și estrogen. Prin urmare, meditația și exercițiile de relaxare constituie o parte importantă a fiecărei ședințe de yoga hormonală.

Ajută yoga hormonală în timpul menopauzei?

Menopauza este, probabil, una dintre cele mai dificile faze din viața unei femei. Perioada ciclului lunar și a contracepției hormonale, precum și a sarcinilor, a nașterilor și a alăptării se încheie. Pe lângă această fază internă de despărțire, în timpul menopauzei se adaugă noi provocări și, uneori, disconfort. Multe femei suferă de bufeuri sau de tulburări de somn, care pot fi foarte bine ameliorate cu exerciții ușoare de yoga. De 20 de ani buni, femeile raportează efectul pozitiv pe care yoga hormonală îl are asupra organismului feminin în timpul menopauzei. Este important să abordați exercițiile încet și să observați exact ce efect au acestea asupra propriului corp.