Active Beauty
Fă-ți propriul ceai: Aceste 5 ierburi pe care le colectăm acum

Prepararea ceaiului

Fă-ți propriul ceai: Aceste 5 ierburi pe care le colectăm acum

Ați vrut întotdeauna să vă faceți propriul ceai? De primăvara până toamna este perioada perfectă pentru a aduna și usca ierburi. În acest fel, vă puteți bucura de ceaiuri liniștitoare în timpul sezonului rece, care au un gust și mai bun atunci când le preparați singuri. Un expert în plante spune pentru ACTIVE BEAUTY care sunt cele mai potrivite ierburi pentru acest lucru.

Karolina Hudec de la "Kräuterherz" este un fitoterapeut certificat. Această iubitoare a naturii trăiește înconjurată de pajiști și păduri în Salzburger Land. Ea culege în mod regulat ierburi sălbatice pentru a face ceaiuri.

Începând din primăvară, ierburile sălbatice și plantele medicinale pot fi culese pentru a vă prepara propriul ceai în timpul sezonului rece. Expertul în plante medicinale Karolina Hudec recomandă colectarea și uscarea următoarelor ierburi în lunile mai calde: urzică, frunze de mure, quendel, coada-șoricelului și mantaua doamnei. "Puteți colecta aceste ierburi sălbatice și plante medicinale din primăvară până în toamnă, prin vară, și să vă bucurați de un ceai de sezon minunat și individual în timpul iernii."

Prepararea ceaiului din ierburi uscate

  • Preparare: Aveți nevoie de aproximativ una până la două lingurițe rase de ierburi uscate și tocate pentru o ceașcă de ceai (aproximativ 250 ml de apă).
  • Selectați ierburile: Puteți prepara ceai din ierburi individuale sau combina între trei și cinci ierburi pentru a crea un amestec de ceai personalizat.
  • Zdrobiți ierburile: Zdrobiți sau măcinați ierburile uscate. Astfel, structura părților vegetale se rupe, iar apa de ceai poate extrage mai ușor ingredientele valoroase. Puneți ierburile într-o cană sau oală. Dacă vesela nu are o inserție pentru ceai, utilizați o strecurătoare sau un filtru de ceai.
  • Se toarnă apa de ceai: Turnați apă clocotită peste ierburile tocate. Asigurați-vă că puneți un capac pe ceașcă sau oală. Acest lucru asigură faptul că uleiurile esențiale parfumate, printre altele, rămân în ceai.
  • Lăsați ceaiul la infuzat: Lăsați ceaiul de plante la infuzat timp de aproximativ șapte până la zece minute.
  • Pentru și mai multă savoare: puteți adăuga în ceai, după caz, condimente aromate precum cardamom sau coajă uscată de mere sau citrice organice.

Fă-ți propriul ceai de urzică

Părți ale plantei utilizate: frunze uscate și zdrobite de urzică

Ingrediente: minerale precum potasiu, calciu și magneziu, vitamina C și fier, precum și flavonoide, carotenoide și curmarine
Atenție: Firele de păr înțepătoare și sucul de urzică conțin histamină. Persoanele cu intoleranță la histamină ar trebui să evite ceaiul de urzică dacă vor să fie în siguranță. Aflați totul despre intoleranța la histamină în articolul Alergii și intoleranțe.

Efectul ceaiului de urzică

Ceaiul făcut din urzici se spune că are un efect diuretic. Prin urmare, ceaiul de urzică este adesea folosit ca un tratament de primăvară diuretic, de "curățare" interioară. Proprietățile diuretice ale ceaiului de urzică preparat în casă pot ajuta, de asemenea, la retenția de apă, cu care se confruntă adesea femeile în timpul menstruației.
Important: Atunci când folosiți tratamente deshidratante, asigurați-vă întotdeauna că beți suficiente lichide! Aflați aici cum să recunoașteți semnele că nu ați băut suficient.

Ce poate face "buruiana" urzica: Datorită combinației de vitamina C și fier, fierul din urzică poate fi absorbit deosebit de bine de organismul uman. "Pentru femeile cu menstruații abundente, urzica este, prin urmare, un mare ajutor natural, deoarece poate echilibra nivelul de fier. În același timp, se spune că urzica are puteri fortifiante și vitalizante", spune expertul în plante Karolina Hudec despre efectele ceaiului de urzică.

Sfat: Aflați tot ce trebuie să știți despre deficiența de fier cauzată de menstruație aici.

Ceaiul făcut în casă din urzici are și mai multe beneficii: Conform medicinei populare, se spune că stimulează metabolismul, are un efect vitalizant și întărește sistemul imunitar. Întâmplător, aceste ceaiuri întăresc și sistemul imunitar. Ceaiul de urzică poate fi folosit ca un cosmetic natural pentru păr, scalp și piele. Pasionații de grădinărit apreciază ceaiul și ca îngrășământ organic pentru plante.

Fă-ți propriul ceai din frunze de mure

Părți ale plantei utilizate: nu boabele, ci frunzele de mure

Ingrediente: taninuri și flavonoide
Atenție: Frunzele de mure nu sunt recomandate în timpul sarcinii. Se spune uneori că acestea au un efect de favorizare a travaliului. "Nu există nicio dovadă în acest sens în literatura de specialitate, dar este menționat în mod repetat în medicina populară", spune expertul în plante.

Efectul ceaiului de frunze de mure

Se spune că ceaiul din frunze de mure are un efect constipant și astringent. Prin urmare, consumul de ceai de frunze de mure preparat în casă poate fi benefic pentru a avea scaune normale și ferme. De asemenea, se spune că ceaiul din frunze de mure are proprietăți antiinflamatoare și antiseptice. Prin urmare, ceaiul din frunze de mure poate avea un efect calmant asupra gurii și gâtului.