Active Beauty
Sindromul șocului toxic: sfaturi de prevenire

Igienă menstruală

Sindromul șocului toxic: sfaturi de prevenire

Sindromul șocului toxic este menționat pe prospectul fiecărei cutii de tampoane - și totuși, multe femei și fete nu sunt conștiente de acest lucru. Fără tratament, așa-numita „boală a tampoanelor" poate duce la insuficiență acută a organelor și a sistemului circulator și, în cel mai rău caz, poate fi fatală. Clarificăm cele mai importante întrebări și îți oferim sfaturi pentru o igienă menstruală optimă.

Trei aspecte importante despre sindromul șocului toxic

Sindromul șocului toxic: cauzat de o mică bacterie

Sindromul de șoc toxic (SST) este o infecție bacterială - de obicei Staphylococcus aureus, mai rar Streptococcus. Acești germeni se găsesc aproape peste tot în natură. Chiar și 15-40% dintre persoanele sănătoase sunt infectate de aceștia, de exemplu în gât. Dacă bacteriile pătrund în sânge, formează o toxină, iar sistemul imunitar reacționează la ea prin formarea de anticorpi. Cu toate acestea, dacă germenii intră în organism în număr foarte mare și întâlnesc un sistem imunitar slăbit, pot apărea probleme: dacă nu este tratat, sindromul de șoc toxic poate duce la insuficiență severă a organelor și a sistemului circulator și, în cel mai rău caz, poate fi fatal.


Din 2016, la Viena se lucrează la dezvoltarea unui vaccin împotriva SST: după ce testele clinice din fazele 1 și 2 au fost finalizate cu succes, se pregătește testarea finală din faza 3 în 2023.

Când apar simptomele sindromului de șoc toxic?

Potrivit Institutului Robert Koch (RKI), SST afectează în principal persoanele tinere. Acest lucru se datorează faptului că, la vârsta adultă târzie, mai mult de 90 la sută dintre oameni au deja anticorpi. Cele mai afectate sunt femeile aflate la menstruație, cu o vârstă medie de 23 de ani, care folosesc tampoane în timpul menstruației. Potrivit RKI, frecvența este de 3-6 cazuri la 100.000 de femei de vârstă activă din punct de vedere sexual. Deoarece SST nu este o boală cu declarare obligatorie, există riscul unui număr mai mare de cazuri neraportate.


De ce sunt femeile mult mai frecvent afectate de SST?
Bărbații pot fi, de asemenea, infectați cu agentul patogen prin răni cutanate, arsuri, înțepături de insecte sau răni chirurgicale - dar aceștia contractează SST mult mai rar decât femeile. Un risc deosebit de infectare este în timpul menstruației: agentul patogen al SST poate pătrunde în fluxul sanguin prin mucoasa uterină care sângerează. Prin urmare, sindromul de șoc toxic poate apărea ca o complicație în perioada postpartum sau după un avort spontan infecțios.

Simptomele sindromului de șoc toxic sunt adesea dificil de recunoscut

Sindromul de șoc toxic apare foarte brusc și se caracterizează prin dureri de cap, amețeli, scăderea tensiunii arteriale, vărsături și diaree, dureri musculare și febră mare, de peste 39 °C. Uneori poate fi observată și o erupție cutanată asemănătoare arsurilor solare.


Ce trebuie să faceți în cazul în care aveți simptome?
Multe dintre simptomele SST sunt similare cu cele ale gripei. Acest lucru nu facilitează recunoașterea infecției. Chiar și medicilor le este uneori dificil să recunoască simptomele. Dar este important să se trateze SST cât mai repede posibil - prin dezinfectarea zonei infectate și administrarea de antibiotice.


Dacă vă simțițu brusc rău în timpul menstruației, în afara stărilor tipice din acea perioadă, trebuie să scoateți imediat tamponul sau cupa menstruală. Cereți ajutor medical și asigurați-vă că îi menționați doctorului că sunteți în perioada menstruației și că bănuiți că aveți SST.

Informații și sfaturi despre igiena menstruală

Cât de sigure sunt produsele menstruale?

În majoritatea țărilor europene, produsele menstruale nu sunt considerate un produs medical - spre deosebire de SUA, de exemplu. De asemenea, nu există o reglementare la nivelul UE pentru acest grup de produse. În Austria, produsele menstruale sunt reglementate într-un mod similar cu batistele, dar cu o diferență uriașă în ceea ce privește utilizarea: produsele menstruale au contact cu mucoasa vaginală timp de câteva zile, în timp ce o batistă este eliminată după câteva secunde.

În principiu, însă, femeile pot presupune că tampoanele și alte produse menstruale sunt relativ sigure. Cu toate acestea, mai multe cercetări privind produsele menstruale sunt totuși importante, susține Elisabeth Ertl de la Institutul austriac de Cercetare pentru Chimie și Tehnologie (OFI). Ea și echipa sa investighează proprietățile toxicologice și microbiologice ale produselor menstruale - inclusiv în ceea ce privește reacțiile alergice sau infecțiile precum SST.

Sindromul șocului toxic: tamponul sau cupa menstruală?

La sfârșitul anilor '70 și începutul anilor '80, SST a fost raportat caboala tamponului", în special în SUA. În acea perioadă, au fost dezvoltate tampoane extrem de absorbante din poliester sintetic și au fost observate mai multe cazuri de SST în timpul menstruației. Produsele au fost retrase de pe piață, dar sindromul de șoc toxic apare în continuare. Chiar dacă majoritatea cazurilor de SST sunt legate de utilizarea tampoanelor, SST este o afecțiune extrem de rară.


Practic, este adevărat: cupele menstruale au un risc mai mic decât tampoanele. Acest lucru se datorează faptului că, potrivit unui studiu canadian, bacteriile pot adera mai greu la suprafața netedă a cupei menstruale decât la tampoanele convenționale.


Așadar, trebuie să se îngrijoreze o femeie care preferă să folosească tampoane în timpul menstruației? Nu. Tampoanele sunt folosite în întreaga lume de zeci de ani. Riscul nu poate fi complet prevenit, dar poate fi redus: tampoanele fabricate din bumbac 100% organic sunt mai sigure decât cele fabricate din materiale sintetice, a constatat un studiu realizat de Centrul Medical al Universității din New York.

Sfaturi de igienă în timpul menstruației

Este important să-ți păstrezi igiena în timpul menstruației pentru a preveni infectarea cu germeni. Acest lucru poate minimiza, de asemenea, riscul de infectare cu agentul patogen SST.


Igiena menstruală de bază:
  • Spală-te bine pe mâini cu săpun înainte de a folosi sau de a schimba un produs menstrual. Și te rugăm să faci acest lucru și după aceea!
  • Producătorii recomandă schimbarea produselor menstruale după cel mult opt ore, ideal după patru-șase ore.
  • Dacă ai fost deja diagnosticată cu sindromul șocului toxic, ar trebui să eviți utilizarea tampoanelor. Folosește în schimb tampoane din pânză, lenjerie intimă menstruală sau cupe menstruale.
Atunci când folosești tampoane:
  • Folosește numai tampoane din ambalajul original nedeteriorat.
  • Adaptează absorbția tampoanelor la intensitatea sângerării curente: folosește întotdeauna cea mai mică mărime posibilă - chiar dacă acest lucru înseamnă să schimbi tamponul mai des.
  • Este recomandat să folosești tampoane fabricate din bumbac 100 % organic.
Atunci când folosești cupele menstruale:
  • Cupele menstruale trebuie să fie curățate temeinic înainte de a fi (re)utilizate.
  • După menstruație, atât cupa, cât și recipientul de depozitare trebuie fierte.
  • Cupele menstruale sunt produse reutilizabile, dar trebuie înlocuite cu un produs nou după o anumită perioadă de timp - urmează instrucțiunile producătorului.
  • Dacă observi un miros neplăcut, ar trebui să înlocuiești cupa menstruală cu una nouă.