Maori, populația indigenă din Noua Zeelandă, crede de secole în proprietățile vindecătoare ale mierii de Manuka: se spune că are proprietăți antiinflamatorii și de vindecare a rănilor. Deoarece se spune că efectele vindecătoare ale acestei mieri speciale sunt multiple și cererea este mult mai mare decât oferta, cumpărătorii nu plătesc tocmai puțin pentru dulceața tartinabilă. Dar mierea de Manuka merită toți banii.

Mierea de Manuka: ce știm despre efect?

Dovada științifică a efectului de vindecare, și anume la ce este bună mierea de Manuka, nu există încă. Dar un lucru este cert: Manuka este specială pentru că produsul antibacterian de degradare a zahărului, metiglioxal (MGO), este conținut în cantități mult mai mari decât în toate celelalte tipuri de miere. Mierea normală conține între 0 și 20mg MGO/kg, în Manuka au fost descoperite până la 800 mg/kg. Atenție însă! O concentrație mai mare de MGO nu înseamnă un efect de vindecare mai bun.

Mierea de Manuka: cât de mult MGO este sigur?

Potrivit experului alimentar Thomas Henle, care a descoperit împreună cu echipa sa factorul unic Manuka UMF în 2006, o valoare MGO de 300 mg pe kilogram sau mai mult „ar putea să nu mai fie sigură pentru organismul uman (...)". Potrivit lui Henle, mierea este deosebit de eficientă începând cu o valoare de 100mg/kg. Prin urmare, se recomandă mierea cu un conținut de MGO cuprins între 100 și 250.

Apropo, puteți recunoaște autenticitatea Manuka prin sigiliul de testare MGO (sau UMF). Numărul din spatele acestuia indică concentrația MGO (sau valoarea UMF) - de exemplu MGO250+.