Active Beauty
Întărirea sistemului imunitar - 10 sfaturi care funcționează

În formă în timpul iernii

Întărirea sistemului imunitar - 10 sfaturi care funcționează

Sistemul nostru imunitar este un mic luptător: el se opune în mod constant bacteriilor, virușilor și altor invadatori dăunători - de obicei fără ca noi să ne dăm seama. Mai ales în sezonul rece, imunitatea noastră este pusă la încercare. Răcelile sunt în plin sezon și se pot răspândi cu ușurință în interior. Dar există multe remedii casnice și sfaturi comportamentale pentru a întări sistemul imunitar și a trece cu bine peste lunile de iarnă.

Întăriți-vă sistemul imunitar: cu aceste 10 sfaturi veți reuși

1. Întăriți microbiomul cu o dietă corectă

Cel mai simplu mod de a întări sistemul imunitar în mod natural este prin intermediul stomacului: deoarece o mare parte din sistemul de apărare al organismului nostru se află în intestin. Pentru ca microbiomul să susțină sistemul imunitar, bacteriile intestinale benefice trebuie să fie bine „hrănite". Alimentele fermentate, cum ar fi iaurtul sau varza, sunt un avantaj pentru flora intestinală și ar trebui să se regăsească des în meniu, mai ales iarna.

2. Puterea plantelor împotriva virusurilor

Fructele și legumele proaspete sunt o necesitate pentru alimentație care stimulează imunitatea, și nu doar datorită vitaminelor și mineralelor. Dar știați că unele ingrediente din alimentele vegetale au chiar efecte antibacteriene și antivirale? Substanțele vegetale secundare și uleiurile esențiale, în special, nu suportă deloc bacteriile și virușii. Printre acestea se numără alicina (usturoi), uleiurile de muștar (năsturel, hrean, ridiche), saponinele (soia, năut, arahide), cimbrul și piperul. Ghimbirul este, de asemenea, unul dintre remediile casnice pentru un sistem imunitar puternic.

3. Exerciții fizice în aer liber

Radiațiile UV au un efect dezinfectant natural, deoarece ucid bacteriile. În plus, lumina soarelui ajută organismul să producă vitamina D. Nivelul de vitamina D începe să scadă încă din septembrie și atinge cel mai scăzut nivel pentru majoritatea oamenilor în martie. Prin urmare, ar trebui să profităm de fiecare ocazie pentru a ne bucura de cât mai multă lumină solară (atenție: chiar și iarna, pielea are nevoie de un factor de protecție solară bun!).
Ce ziceți de o bătaie cu bulgări de zăpadă sau o partidă de patinaj pe gheață? Sau fiți creativi: baloanele de apă înghețate sunt excelente pentru bowling. Copiii sunt ademeniți să iasă din casă cu nalbe făcute la foc, pe vatră.

Cum întăresc ceaiurile și plimbările prin pădure sistemul imunitar

4. Beți multe lichide

Lichidele suficiente sunt importante pentru sistemul imunitar, deoarece numai așa metabolismul vital poate funcționa fără probleme. Ar trebui să beți cel puțin 1,5 litri pe zi. Aceasta menține membranele mucoase bine umezite și formează o imunitate eficientă împotriva virușilor și bacteriilor. Dar adesea, mai ales iarna, oamenii nu sunt la fel de însetați ca în lunile mai calde. Ceaiurile aromate, cum ar fi ceaiul verde, ceaiul de mușețel și ceaiul rooibos, care, de asemenea, stimulează sistemul imunitar prin ingredientele lor, vă fac să vă doriți să beți lichide. Pe de altă parte, trebuie evitate alcoolul și cafeaua.

5. Plimbări în pădure

O plimbare în pădure nu este benefică doar datorită activității fizice, ci și datorită amestecului special de aer care face diferența. Copacii comunică între ei prin intermediul substanțelor mesager din uleiurile esențiale pe care le emit. Absorbim acești terpeni prin piele și prin tractul respirator în timpul plimbărilor în pădure. Acest lucru încetinește bătăile inimii, calmează sistemul nervos și ne întărește imunitatea.

6. Aerisiți corespunzător

În medie, ne petrecem 90 la sută din timp în interior - în special în sezonul rece, canapeaua confortabilă este adesea prea tentantă. Deschiderea regulată a ferestrei asigură schimbul de aer și reduce riscul virușilor și a poluanților din aerul din cameră. O cameră trebuie aerisită de două până la patru ori pe zi. Cel mai bine este să părăsiți încăperea în această perioadă pentru a nu fi expus la curenți de aer și pentru a nu inhala praful și bacteriile care au fost amestecate.
Apropo, nici aerisirea prea puternică nu este benefică: aerul cald, care poate absorbi mai multă umiditate decât aerul rece, este condus în exterior prin ventilație și înlocuit cu aer rece și mai uscat. Dacă umiditatea scade sub 30 la sută, pielea și membranele mucoase se usucă și devin mai sensibile la germeni. Umidificatoarele sau cârpele umede puse deasupra caloriferului oferă un remediu în acest caz.

7. Plante de apartament pentru climatul interior

Plantele de apartament asigură un climat interior sănătos și o umidificare naturală a aerului. Până la 90 la sută din apă este filtrată de plante și returnată în mediul înconjurător. Speciile cu frunze mari, cum ar fi teiul de interior, feriga de cuib, iarba cipriotă, ficusul sau speciile de aralia sunt deosebit de potrivite în acest scop. În funcție de intervalul de udare, plantele de interior pot crește umiditatea aerului cu aproximativ cinci procente. Aerul uscat de încălzire din timpul iernii este un avantaj pentru mucoase și, prin urmare, o prevenire eficientă împotriva răcelii.

Râsul ne întărește sistemul imunitar

8. Să râdeți mult este sănătos

Psihicul nostru are o mare influență asupra bunăstării noastre fizice. Stresul și grijile pun presiune asupra sistemului nostru imunitar. Gândurile pozitive și râsul, pe de altă parte, ne întăresc imunitatea împotriva virușilor și a altor pericole. Râsul eliberează serotonina, hormonul fericirii, și reduce stresul. Așa că nu vă rețineți - mergeți la o piesă de teatru, la un film amuzant sau la un serial pe canapea. De preferință cu familia și prietenii, pentru că întotdeauna este mai bine să râdem împreună.

9. Sărutul și sexul

Sărutul întărește sistemul imunitar și nu doar pentru că ne înveselește starea de spirit. De asemenea, absorbim bacteriile și virușii prin saliva partenerului nostru de sărut - stimulând astfel sistemul imunitar. Sărutul este, prin urmare, un „vaccin natural” care ne stimulează apărarea. Sexul are, de asemenea, un efect pozitiv: oamenii de știință de la Universitatea Wilkes-Barre din Pennsylvania au descoperit că persoanele care făceau sex de două ori pe săptămână aveau cu 30% mai multă imunoglobulină în salivă decât cele care nu făceau sex. Imunoglobulinele sunt proteine care circulă în sânge și îndeplinesc o serie de sarcini. Acestea se mai numesc și anticorpi.

10. Alternarea dușurilor și a saunelor

Dușurile alternante favorizează circulația sângelui, pun în mișcare circulația și întăresc sistemul imunitar. Așa că merită efortul! Dar cum funcționează dușurile alternante? Începeți întotdeauna cu piciorul drept - acesta este cel mai îndepărtat de inimă. Dușul alternativ începe cu apă caldă și se termină întotdeauna cu apă rece, astfel încât ritmul este cald/ rece, cald/ rece. O durată de zece minute este optimă. După aceea, veți fi răsplătiți cu o senzație de revigorare și încălzire.
Apropo de cald: vizitele regulate la saună stimulează și sistemul imunitar. Căldura dilată vasele de sânge și îmbunătățește circulația. În plus, căldura dă organismului iluzia unei febre produse artificial - organismul reacționează prin activarea celulelor de apărare. Atenție: dacă sunteți deja răcit, nu mergeți la saună, deoarece acest lucru vă va solicita prea mult circulația.