Măceșele: șase fapte despre super-alimentul local

1. Reprezintă o sursă foarte importantă de vitamina C

Cu 1.250 mg la 100 g, fructele roșii sunt printre cele mai bune surse de vitamina C. În comparație: lămâile conțin „doar” 53 mg la 100 g din nutrientul care stimulează sistemul imunitar.


2. Prezintă un conținut ridicat de substanțe fortifiante

Așa-numiții compuși secundari vegetali oferă culoare, aromă - și beneficii pentru sănătate. De exemplu, se spune că aceștia reduc tensiunea arterială și colesterolul. Substanța vegetală galactolipid reprezintă o componentă principală a măceșelor. Studiile demonstrează efectul său antiinflamator.


3. Susțin procesul de digestie

Măceșele prezintă un conținut bogat de pectină, o fibră alimentară solubilă care favorizează o floră intestinală sănătoasă. Pectinele accelerează senzația de sațietate, susțin digestia și, de asemenea, leagă toxinele și excesul de colesterol.


4. Întăresc pielea și vederea

Provitamina A, care se găsește în măceșe, susține pielea și membranele mucoase. Vitamina solubilă în grăsimi poate îmbunătăți, de asemenea, vederea și dezvoltarea celulelor corpului.


5. Sunt versatile

Măceșele sunt fructele trandafirilor sălbatici. Acestea pot fi preparate sub formă de ceai, au un gust bun crude și sub formă de gem, pudră sau sirop. Atenție: îndepărtați semințele și perii din fructele crude. În caz contrar, acestea pot provoca mâncărimi severe. Fructele acrișoare sunt gata de recoltare începând cu luna septembrie.


Recomandare: Este prezentată o gamă variată de ceaiuri pe pagina dm.ro.


6. Sunt prezente de multă vreme în existența noastră

Încă din secolul al XII-lea, omul de știință Hildegard von Bingen cunoștea efectele tămăduitoare ale măceșelor și le recomanda, printre altele, pentru răceli. Aspectul lor caracteristic - fructe ovale, de culoare roșie strălucitoare, cu vârful negru - l-a inspirat pe Hoffmann von Fallersleben în secolul al XIX-lea să scrie cântecul clasic pentru copii „Un pitic stătea în pădure”.