1. Puteți înota în timpul menstruației?

În principiu, nu este nevoie să vă abțineți de la înot în timpul menstruației. Tampoanele sau cupele menstruale colectează sângele în vagin. Tampoanele trebuie schimbate după fiecare înot pentru a reduce riscul de infecție și a garanta absorbția.

2. Ce produse de igienă sunt potrivite pentru înotul cu ciclu - și ce trebuie să luați în considerare atunci când le utilizați?

Tampoanele plutitoare speciale sunt acoperite cu un strat gras de vaselină și, prin urmare, sunt impermeabile. Acestea sunt potrivite în special pentru femeile însărcinate și pentru femeile care sunt predispuse la infecții vaginale frecvente (infecții vaginale cu drojdie și vaginoză bacteriană), deoarece reduc și penetrarea germenilor.

Discurile menstruale sau cupele menstruale sunt poziționate direct în fața colului uterin și sunt aspirate acolo. Vidul rezultat le fixează local și colectează direct sângele care se scurge din uter.

Lenjeria intimă menstruală este potrivită doar pentru relaxarea pe plajă, dar nu și pentru utilizarea în apă. În acest din urmă caz, ea absoarbe apa și nu poate absorbi sângele menstrual.

De asemenea, prosoapele sanitare nu sunt potrivite pentru înot, deoarece absorb apa și nu mai au capacitatea de a absorbi sângele menstrual.

3. Puteți înota fără tampon în timpul menstruației?

În principiu, este desigur posibil să înotați în timpul sângerării fără tampoane sau altele similare; aceasta este probabil mai mult o problemă de igienă generală. O femeie pierde aproximativ 80 ml de sânge în timpul întregii perioade de sângerare, astfel încât efectul de diluare în apă, în special în lac sau mare, este atât de mare încât sângele care se scurge nu este de obicei nici măcar vizibil.

4. Menstruația este oprită în apă?

Nu, menstruația nu se oprește în apă. Cu toate acestea, fluctuațiile extreme de temperatură (de exemplu, în apă rece) pot modifica fluxul sanguin deoarece vasele de sânge se contractă, ceea ce înseamnă că fluxul sanguin poate scădea pe termen scurt.

5. Există un risc de infecție dacă merg la pișcină când am ciclu?

Înotul în timpul menstruației nu crește riscul de infecție în sine, mai ales în apa de mare și în apa clorată. Cu toate acestea, femeile sensibile sunt predispuse la infecții vaginale frecvente sau infecții ale vezicii urinare. Prin urmare, este recomandabil să faceți întotdeauna duș imediat după înot și să schimbați tampoanele și costumele de baie ude.

6. Trebuie să acordați atenție calității apei atunci când înotați cu o perioadă?

Apa clorinată reduce încărcătura bacteriană, deoarece bacteriile și germenii sunt uciși de efectul chimic. Totuși, acest lucru poate irita pielea și membranele mucoase ale femeilor sensibile. În plus, germenii protectori din flora vaginală sunt, de asemenea, uciși, iar valoarea acidă a pH-ului vaginului este perturbată, astfel încât ciupercile și alți germeni patogeni se pot înmulți în schimb. Pentru a preveni acest lucru, există tampoane de înot cu un strat de grăsime care împiedică pătrunderea apei clorate. În caz contrar, dacă aveți tendința de a avea o floră vaginală sensibilă, utilizarea profilactică a capsulelor de acid lactic înainte și după înot poate avea un efect de susținere.

Apa de mare are un efect dezinfectant datorită conținutului său ridicat de sare și, prin urmare, are un efect regenerator asupra mediului vaginal.

Germenii se pot înmulți mai repede în apa caldă a lacurilor, în apa termală sau în hidromasaj. Femeile care au frecvent infecții vaginale ar trebui să evite acestea, în special în timpul perioadei menstruale. Colul uterin ușor deschis în timpul menstruației face ca germenii să pătrundă mai ușor în cavitatea abdominală.