Ce reprezintă fitoterapia?

Fitoterapia - arta vindecării pe bază de plante - este probabil cea mai veche formă de medicină cunoscută de omenire. Sunt cunoscute 3.000 de plante cu proprietăți medicinale, dar numai câteva sute sunt aprobate ca și plante medicinale. Spre deosebire de homeopatie, unde se folosesc doar substanțe active unice, puternic potențate - ceea ce înseamnă diluate semnificativ, fitoterapia preferă să folosească o combinație de substanțe active din mai multe plante diferite. Acestea pot fi reprezentate de amestecuri de flori uscate, frunze, rădăcini sau părți întregi de plante, care sunt transformate în pulberi, capsule sau picături. Sucurile, tincturile sau uleiurile esențiale se numără, de asemenea, printre cele mai importante remedii ale fitoterapiei, la acestea se adaugă și ceaiurile și aditivii pentru baie.

Care sunt aspectele care trebuie luate în considerare înainte de a începe fitoterapia?

În primul rând, menopauza este un proces complet normal în viața unei femei. Asemănătoare pubertății și ciclului lunar, menopauza reprezintă o schimbare hormonală în corpul feminin care apare în jurul vârstei de 45-55 de ani. Faptul că pe parcursul acestei faze pot apărea afecțiuni fizice precum migrene, insomnii, bufeuri sau probleme digestive nu are neapărat legătură cu menopauza, afirmă ginecologul și specialistul în domeniul medicinii naturiste din Viena, Petra Zizenbacher. Adesea, problemele fizice și emoționale își fac apariția cu mult timp înainte, iar manifestările se reflectă abia în perioada menopauzei. Din acest motiv este atât de important să se analizeze atent stilul de viață înainte de a recurge la remedii naturiste, recomandă experta.

Este fitoterapia utilă în timpul menopauzei?

„Simptomele precum bufeurile sau tulburările de somn sunt adesea direct legate de alimentație", afirmă ginecologul din Viena. Prin urmare, în centrul său de medicină naturistă, Zizenbacher analizează cu atenție obiceiurile alimentare ale pacientelor sale: „De exemplu, tulburările de somn se pot datora și faptului că intestinele nu funcționează corect. Constipația reprezintă o consecință frecventă a hidratării insuficiente. Numeroase femei beau prea puțină apă timp de ani de zile”, susține Zizenbacher. Dacă la aceasta se adaugă schimbările hormonale din timpul menopauzei, nu este neobișnuit ca acest lucru să se manifeste prin probleme digestive, migrene și tulburări de somn. Din acest motiv este atât de important ca persoanele afectate să acorde o atenție deosebită aportului zilnic de lichide. Ar trebui consumați zilnic între trei și patru litri de apă (în mod normal se recomandă aproximativ 2 litri). Ceaiurile din plante sunt o modalitate bună de a ne aproviziona cu lichide și fitonutrienți valoroși. „În situația în care consumați o cantitate suficientă de lichide, simptomele menopauzei sunt reduse semnificativ", este vestea bună pe care experta o prezintă pe baza experienței sale practice. Dacă apar totuși bufeuri, ceaiurile din plante asigură un efect revigorant.

Mențiune: Necesarul zilnic de apă depinde de diverși factori individuali. Aflați mai multe informații despre acest subiect în articolul nostru „În sfârșit consumați suficiente lichide: Cinci sfaturi practice împotriva deficienței de lichide".