Active Beauty
Un neurolog explică: cum să recunoaștem migrenele și să le tratăm
Text: Dr. Christian Wöber

Fără durere

Un neurolog explică: cum să recunoaștem migrenele și să le tratăm

Persoanele afectate de problemă cunosc acest aspect: aveți multe de făcut, dar brusc apar simptomele migrenei. Poate că acestea sunt ignorate în faza incipientă, dar această abordare nu funcționează de obicei prea mult timp - rezultatul: întâlniri amânate, ședințe anulate și, în schimb, persoana afectată poate doar să zacă într-o cameră întunecată. Acest lucru poate fi foarte frustrant pe termen lung. Expertul nostru în domeniul migrenelor explică misterioasele dureri de cap.

Lucruri de știut despre migrenă

Dr. Christian Wöber este medic specialist în neurologie și psihiatrie. El are cabinetul în Viena, unde se ocupă, printre altele, de pacienții care suferă de migrene. În acest interviu, el împărtășește cunoștințele sale detaliate și oferă informații utile cu privire la migrenă.

1. Care sunt simptomele tipice ale migrenei?

Migrena este întotdeauna mai mult decât „doar” o durere de cap și își face adesea simțită prezenta chiar înainte de apariția durerilor de cap, prin manifestări precum căscatul, oboseala, durerile de ceafă, hipersensibilitate la lumină, sunete sau mirosuri, poftă de mâncare exagerată sau schimbări bruște de dispoziție. Așa-numita migrenă cu aură apare la 15 la sută dintre persoanele afectate. Cele mai frecvente simptome ale acestui tip de migrenă sunt tulburările de vedere, mai rar tulburările senzoriale și tulburările de vorbire, care pot dura până la o oră. Debutul durerii de cap este de obicei (dar nu întotdeauna) unilateral, pulsatil, cu intensitate moderată sau severă și se intensifică la efectuarea de mișcări. Uneori se constată și o nevoie de odihnă. Există întotdeauna simptome însoțitoare, cum ar fi greața, vărsăturile, sensibilitatea la lumină sau la zgomot. După ce durerea de cap dispare, numeroase persoane se simt epuizate și obosite. Atacurile de migrenă pot afecta considerabil activitățile zilnice sau le pot face imposibile.

2. Prin ce se deosebește migrena de o durere de cap normală?

Durerile de cap „normale”, al căror termen medical este cefalee de tensiune, nu sunt la fel de severe, sunt rareori însoțite de simptome asociate și sunt mult mai puțin epuizante decât migrenele.

3. Cum se obține diagnosticul de migrenă? Care este medicul pe care trebuie să-l contactați dacă suspectați o migrenă?

Diagnosticul se pune în cadrul unei discuții cu persoana afectată, pe baza simptomelor descrise. Nu există niciun test de laborator, niciun rezultat de tomografie computerizată sau de rezonanță magnetică care să poată „dovedi” diagnosticul. Dacă este necesară excluderea cauzelor migrenei, uneori pot fi necesare examinări suplimentare, cum ar fi rezonanța magnetică. Prima persoană la care trebuie să apelați în cazul migrenelor ar trebui să fie medicul de familie. Neurologia este domeniul specializat în cefalee. În cazuri foarte rare, de exemplu, atunci când o durere de cap nu a mai apărut niciodată înainte, poate fi necesară o clarificare imediată într-un ambulatoriu de urgență.

4. Care sunt factorii potențial declanșatori ai migrenei?

Factorii declanșatori ai migrenei variază foarte mult de la o persoană la alta. Monitorizarea în regim cotidian poate prezenta utilitate la identificarea factorilor declanșatori, cum ar fi menstruația, somnul necorespunzător, stresul, stimulii externi, mesele neregulate sau aportul de lichide în cantități prea reduse. Cu toate acestea, pentru numeroase atacuri, factorul declanșator rămâne necunoscut. Condițiile atmosferice pot, de asemenea, să exercite în anumite situații o influență, dar și în acest context există diferențe individuale semnificative. În plus, spre deosebire de alți factori declanșatori, influențele meteorologice nu pot fi influențate la rândul lor. O coafură care implică legarea prea strânsă a părului poate provoca, de asemenea, dureri de cap, dar situația poate fi remediată foarte ușor în acest caz.

5. Migrena: ce ajută cu adevărat? Care sunt remediile de casă și poate fi vindecată complet?

Tratamentul migrenei este, pe de-o parte, îndreptat împotriva crizei acute, iar pe de altă parte - în cazul apariției frecvente - urmărește prevenirea atacurilor. În marea majoritate a cazurilor, un atac acut necesită administrarea de medicamente, scop în care sunt disponibile analgezice și medicamente speciale pentru tratarea migrenei. Este importantă administrarea medicamentului într-o doză suficient de mare și în faza incipientă a atacului. Scopul este ca atacul să dispară în decurs de două ore, ca medicamentul să acționeze în mod fiabil și să fie bine tolerat. Retragerea într-o cameră liniștită și întunecată poate fi de ajutor sau este uneori inevitabilă. Remediile casnice, cum ar fi compresele reci sau cafeaua, pot ameliora uneori simptomele, dar nu este de așteptat un efect garantat.
În cazul în care o persoană suferă de migrenă mai multe zile lunar, tratamentul preventiv este adecvat. Acestea variază de la sporturi de anduranță, exerciții de relaxare și acupunctură, la administrarea de suplimente alimentare (cum ar fi magneziu, vitamina B2 și coenzima Q10) sau spilcuță și până la anumite medicamente administrate zilnic. Pentru pacienții pentru care aceste tratamente nu sunt de ajutor, de câțiva ani este disponibilă o injecție (sau, mai recent, o perfuzie), care se administrează o dată pe lună sau la fiecare trei luni. Toxina botulinică este, de asemenea, utilizată pentru persoanele foarte grav afectate. Așadar, sunt disponibile numeroase opțiuni de tratament eficiente, dar nu există nicio terapie care să elimine în mod sigur migrena o dată pentru totdeauna.

6. O dietă corectă poate avea un efect pozitiv asupra stării de bine a pacienților cu migrene și pot fi reduse crizele de migrenă ca urmare a unei astfel de abordări?

Se recomandă să acordați atenție meselor regulate și aportului suficient de lichide. Trebuie luate în considerare intoleranțele alimentare (care, de obicei, nu se manifestă doar prin migrenă). Nu există o dietă specifică pentru migrenă. Dietele pot genera un efect negativ asupra calității vieții și, de regulă, nu sunt urmate pentru o perioadă lungă de timp.

7. Care sunt informațiile suplimentare pe care mai doriți să le transmiteți persoanelor care suferă de migrenă? Aveți vreun sfat sau truc special?

Dacă cefaleea afectează existența cotidiană, dacă nu dispare în mare măsură în decurs de două ore, în ciuda administrării de medicamente, sau dacă se repetă, nu uitați să consultați un medic. Sunt disponibile numeroase opțiuni de tratament. Pentru marea majoritate a persoanelor care suferă de migrene, calitatea vieții poate fi îmbunătățită semnificativ prin intermediul unei terapii eficiente.