Active Beauty
Ceaiul de ghimbir: de ce să îl bem zilnic?
Text: Annalina Jegg

Ce se găsește în ceaiul de ghimbir

Ceaiul de ghimbir: de ce să îl bem zilnic?

Ceaiul de ghimbir nu numai că este eficient pentru tot felul de afecțiuni, dar are și un gust bun - cu aceste sfaturi.
Mai ales atunci când afară plouă sau cad primii fulgi de zăpadă, ne place să mai bem o ceașcă sau două de ceai. Și acesta este un lucru bun, deoarece consumul de ceai zilnic vă menține sănătos, iar anumite ceaiuri au un efect calmant. Citiți aici de ce ar trebui să apelați mai des la ceaiul de ghimbir și nu doar iarna.

Ingrediente: ce se găsește în ceaiul de ghimbir

În rădăcina de ghimbir se găsesc multe substanțe sănătoase: uleiuri esențiale, vitamine, minerale precum sodiul și potasiul. Dar ghimbirul este renumit în special pentru substanțele sale amare și picante. Acestea stimulează producția de salivă, suc gastric și bilă. Ghimbirul este, prin urmare, deosebit de bun pentru afecțiunile digestive, dar și pentru tot felul de alte probleme. Și este ușor de preparat, la fel ca în cazul băuturilor cu ghimbir.

Cum să preparați ceai de ghimbir singur

Tăiați o rădăcină de ghimbir organic în felii mici. De preferință o bucată de aproximativ un centimetru lungime. În cazul ghimbirului organic nu este necesară decojirea. Se toarnă apă clocotită peste bucățile de rădăcină și se lasă ceaiul să se infuzeze, acoperit, timp de zece minute. Acoperirea este importantă, altfel o mare parte din uleiurile esențiale se vor evapora, din păcate. Apoi se strecoară ceaiul și se lasă să se răcească puțin înainte de a-l bea. De asemenea, puteți folosi ghimbir uscat sau pudră de ghimbir în loc de ghimbir proaspăt.

Pregătirea corectă: fără miere!

Chiar dacă multe persoane îndulcesc ceaiul de ghimbir pentru a nu avea un gust atât de picant, este mai bine să nu o faceți. Mierea și zahărul atenuează efectul substanțelor amare - substanțele amare irită nervii de pe limbă. Acest lucru stimulează producția de salivă. Enzimele din salivă încep astfel să descompună alimentele, cu alte cuvinte, le pre-digeră. Mai ales dacă folosiți ghimbirul pentru probleme digestive, nu este indicat să îl îndulciți.

Lemnul dulce atenuează gustul înțepător

Copiii simt adesea gustul picant al alimentelor mult mai intens decât adulții. De aceea, puteți adăuga rădăcină de lemn dulce la ceaiul de ghimbir. Lemnul dulce nu schimbă efectul, dar îndulcește gustul, la fel ca plantele care conțin mucilagiu. Acestea sunt, de exemplu, coaja de coada-calului, semințele de in sau coaja de psyllium.

Efecte multiple: când ajută ceaiul de ghimbir

1. Tuse

Ghimbirul are un efect antiinflamator și expectorant. Prin urmare, este excelent pentru tuse - de preferință în combinație cu mucilagiu. Acesta se găsește, de exemplu, în pătlagină îngustă. Mucilagiul din coada șoricelului are, de asemenea, un efect de ameliorare a iritațiilor.


2. Constipație și diaree

Mucilaginoasele au, de asemenea, un efect laxativ, de fixare a apei și de reglare a digestiei. Acesta este motivul pentru care pot ajuta în caz de constipație sau diaree atunci când sunt combinate cu ghimbir. Ghimbirul ajută în cazul problemelor digestive, datorită substanțelor sale amare, care au un efect de reglare a digestiei.


3. Sistemul imunitar

Substanțele picante din ghimbir sunt bune și pentru sistemul imunitar. Ceaiul de ghimbir este deosebit de popular în timpul iernii: încălzește din interior și întărește sistemul imunitar.


4. Răceală/Gripă

Substanțele picante gingerol și shogaol conținute în ghimbir sunt eficiente împotriva inflamațiilor și a bacteriilor. Acestea ameliorează durerea, precum durerile musculare, în timpul unei răceli. O ceașcă de ceai de ghimbir în timpul unei răceli face adesea minuni.


5. Senzație de greață

S-a dovedit că ghimbirul ajută în cazul grețurilor, inclusiv în cazul grețurilor de călătorie și de sarcină. Acest lucru se datorează faptului că gingerolii din rădăcină acționează asupra receptorilor de serotonină. Acestea declanșează greața și sunt localizate, printre altele, în stomac și în mucoasa stomacului. Gingerolii ocupă sau blochează receptorii de serotonină și acționează astfel împotriva grețurilor. Ghimbirul este folosit și în tratamentul bolnavilor de cancer împotriva grețurilor care însoțesc adesea chimioterapia.


6. Apetit crescut

Gustul amar poate face chiar mai mult: reduce pofta de mâncare, ceea ce este deosebit de util în cazul unui apetit crescut. Acest lucru se datorează faptului că substanțele amare ajută la eliberarea unui hormon numit colecistochinină în tractul gastrointestinal. Colecistochinina inhibă pofta de mâncare. Așadar, dacă veți da prioritate ceaiului de ghimbir în fața dulciurilor sau a chipsurilor data viitoare când aveți o poftă, veți observa rapid că aceasta dispare.


7. Respirație urât mirositoare

Ghimbirul poate fi folosit și pentru a trata respirația urât mirositoare. Substanța gingerol conținută în ghimbir stimulează o enzimă salivară care descompune substanțele rău mirositoare. Astfel, poate oferi o respirație proaspătă și un gust ulterior mai bun.