Active Beauty
Body Positivity: nu e ușor, dar merită

Acceptarea corpului

Body Positivity: nu e ușor, dar merită

Cu toții avem de-a face zilnic cu corpul nostru. Îi ascultăm nevoile, ne enervăm pe imperfecțiunile sale, iar unii chiar îl urăsc sau îl iubesc. Adesea însă, mai degrabă decât să fim supărați, o atitudine pozitivă (body positivity) duce la o adevărată satisfacție, deoarece elimină o mare parte din presiune și astfel ne oferă mult mai multă energie pe care o putem folosi pentru alte lucruri.

Ce este body positivity?

Body Positivity este o formă de acceptare a corpului nostru. Nu trebuie să ne lăsăm păcălite de nume, deoarece nu înseamnă nici să ne glorificăm corpul, nici să fim în război cu el. În schimb, ar trebui să ne privim corpul într-un mod pozitiv. Sentimentul de acceptare ar trebui să ducă la un mod relaxat și natural de a ne comporta cu propriul corp. Desigur, acest lucru nu înseamnă că nu avem voie să ne iubim corpul. Cu toate acestea, tendința iubirii de sine provoacă multă presiune pe majoritatea persoanelor. În plus, iubirea de sine implică faptul că trebuie să îți iubești propriul corp așa cum este, în timp ce body positivity lasă întotdeauna loc pentru schimbare.

De ce este important body positivity?

Trăim într-o societate în care fathfobia, transfobia, rasismul și misoginismul sunt la ordinea zilei. Atunci când trebuie să te confrunți cu discriminarea, pare aproape imposibil să dezvolți o dragoste adevărată pentru propriul corp. Dar chiar dacă nu este întotdeauna ușor, poate că poți măcar să-l accepți. Pentru că body positivity este primul pas spre o abordare pozitivă a corpului: dacă nu lupți împotriva corpului tău, ai mult mai multe resurse pentru a avea grijă de el și a-l menține sănătos.

Cum funcționează body positivity?

Ceea ce sună foarte complex în teorie poate fi pus în practică prin câteva mici schimbări în viața de zi cu zi. Este important să realizezi că body positivity este întotdeauna un proces neliniar, cu suișuri și coborâșuri. Dar merită să te ții de el!

Body positivity este mai ușor de realizat cu aceste sfaturi:

1. Fă ceva bun pentru corpul tău

Acest punct poate fi adaptat în diferite moduri. Îngrijirea corpului poate include multe lucruri: fie că îi oferi corpului tău toți nutrienții importanți printr-o dietă deosebit de echilibrată, fie că îi oferi o porție suplimentară de lichide sub formă de apă, fie că în sfârșit îi oferi un consult medical sau îl răsfeți cu uleiuri de corp hrănitoare, depinde numai de tine. Singurul lucru important este să te dedici în mod conștient corpului tău și să faci ceva bun pentru el. Cu siguranță te vei simți mai bine în pielea ta după aceea - un pas spre body positivity!

2. Reality check

Există la fel de multe forme corporale diferite ca și oameni - și acesta este un lucru bun. Cât de plictisitor ar fi dacă toți am arăta la fel! Fiecare presupus defect ne face unici și speciali. Din nefericire, Instagramul ne oferă adesea o imagine diferită: editarea fotografiilor, lumina potrivită și ipostazele optimizate fac ca trupurile multor influenceri să pară similare. Cu toate acestea, acest lucru are foarte puțin de-a face cu realitatea. Așa că poate fi de ajutor să lași telefonul mobil deoparte și să privești în mod conștient oamenii reali din jurul tău, pe stradă sau în autobuz. Acest lucru duce la o percepție mai realistă și la recunoașterea frumuseții adevărate, imperfecte.
Dar există și vedete pe rețelele de socializare care dau un exemplu bun: modele precum Ashley Graham și Felicity Hayward, cântărețe precum Lizzo sau Beth Ditto și multe altele își celebrează corpul așa cum este pe Instagram.

3. Aprecierea propriului corp

Afirmații de genul „Ar trebui să fii recunoscător că trupul tău te ajută să treci peste fiecare zi" sau „Este în regulă că trupul tău nu este perfect, la urma urmei ai dat naștere unui copil" au un potențial ridicat de frustrare, deoarece exclud o mulțime de oameni. Nu toți suntem purtați de corpul nostru - mulți oameni suferă din cauza faptului că nu au un corp sănătos. Și este oare acceptabil din punct de vedere social ca femeile să aibă un pic mai multă grăsime pe șolduri doar dacă au născut? Adevărul este că toți avem un corp care ne ține în viață în acest moment și ar trebui să prețuim acest lucru. Dacă putem să ne trăim viața la care visăm cu acest corp este un alt subiect. Fără un corp, însă, nu am putea trăi viața deloc. Și doar din acest motiv, ar trebui să ne străduim cel puțin să fim neutri față de corpul nostru.

4. Poziționarea

Bodyshaming-ul se întâmplă, din păcate, adesea în mod inconștient și întâmplător. De exemplu, dacă vorbim despre faptul că ne simțim grași, este foarte posibil ca această afirmație să declanșeze la o altă persoană gânduri de genul: „Dacă ea este deja grasă, atunci eu ce sunt?". Chiar dacă nu există nicio intenție răuvoitoare, acest lucru duce potențial la o diminuare a body positivity. Haide să ne ajutăm unii pe alții și să nu mai comentăm împreună despre corpul nostru și al altora. În acest caz, poți respecta următoarea regulă de bază și în ceea ce te privește: abordează doar lucrurile care pot fi schimbate în cinci minute.

5. În loc să te plângi, oferă loc pentru mai mult body positivity

Să te agiți din cauza unui coș, să fii supărată pe părul care nu arată cum ți-ai dori, să îți urăști vergeturile sau lipsa unei condiții fizice. Este adesea mai ușor să te plângi despre defectele tale în loc să acționezi. Dacă nu îți poți accepta tenul cu coșuri, ar trebui să apelezi la un dermatolog. Există nenumărate produse de styling pentru păr, iar exercițiile fizice pot fi realizate foarte ușor acasă. Doar gândul că poți face ceva ajută la acceptarea de sine și la mai multă încredere în sine.