Active Beauty
Ochii uscați: ce exerciții și remedii la domiciliu funcționează conform unui medic

Ameliorează uscăciunea

Ochii uscați: ce exerciții și remedii la domiciliu funcționează conform unui medic

Ochii extrem de uscați: ce ajută? Un medic generalist explică care sunt cele mai frecvente cauze ale ochilor uscați. De asemenea, puteți citi cum pot fi ameliorate simptomele ochilor uscați, cum ar fi mâncărimile sau arsurile, cu exerciții simple și remedii casnice.

Ochii uscați sunt un fenomen larg răspândit. Dr. Victoria Stefanitsch, medic generalist și medic de medicina muncii la AMD Salzburg - Asociația pentru Medicina Muncii, Tehnologia Securității și Psihologia Ocupațională - explică ce cauzează ochii uscați și ce sfaturi și remedii casnice pot ajuta.

Care sunt cauzele ochilor uscați?

Pelicula lacrimală protectoare de pe ochi este formată din trei straturi: Adiacent corneei, care respinge apa, se află un strat de mucus. Deasupra acestuia se află un strat apos. Acesta conține substanțele nutritive necesare, oxigen, vitamine și glucoză. Deasupra acestuia se află un strat de grăsime. Ochii uscați apar atunci când producția și/sau calitatea unuia sau mai multor straturi este redusă sau modificată. Reducerea stratului de grăsime înseamnă că stratul apos se poate evapora mai repede și ochii se usucă. Factorii declanșatori pot fi foarte diverși - cele mai frecvente cauze sunt

Munca pe ecran: Când ne concentrăm pe ecran, uităm adesea să clipim. Rata de clipire este redusă. Ca urmare, filmul lacrimal de pe ochi este mai puțin bine distribuit, ceea ce face ca ochii să fie mai uscați.

Alergii: O alergie la polen, iarbă sau acarieni poate cauza uscăciunea ochilor prin declanșarea unei iritații alergice. Acest proces inflamator determină producerea unei cantități mai mari de lichid lacrimal. Cu toate acestea, acest film lacrimal este de o calitate greșită, este foarte apos și se evaporă rapid. „Paradoxal, acest lucru duce adesea la ochi uscați și apoși în același timp”, explică medicul Stefanitsch.

Lentilele de contact: Lentilele de contact pot provoca uscăciunea ochilor dacă le purtați prea mult timp, dacă nu le scoateți peste noapte sau dacă nu le curățați cu atenție. Dacă acestea se murdăresc, acest lucru duce la neuniformitate și filmul lacrimal nu poate fi distribuit uniform.

Deficiența de vitamine: Vitamina A (retinol) este importantă pentru funcționarea glandelor palpebrale. Acestea produc stratul de grăsime pentru a menține un lichid lacrimal normal. O lipsă de vitamina A poate perturba producția de lipide și poate duce la uscăciunea ochilor.

Medicamente: Anumite medicamente interferează cu producția și calitatea filmului lacrimal. Acest lucru poate cauza ochi uscați.

Factori de mediu: Influențele externe, cum ar fi încălzirea sau aerul condiționat, pot provoca uscăciunea ochilor. Acest lucru se datorează faptului că, dacă umiditatea este prea mică sau prea mare, filmul lacrimal se usucă mai repede decât se reface. Vântul și fumul cresc, de asemenea, riscul de ochi uscați, deoarece pot usca filmul lacrimal.

Boli: Anumite boli pot fi, de asemenea, cauza ochilor uscați. Două exemple: 1. în cazul inflamației marginilor pleoapelor, glandele sebacee de la marginea pleoapei sunt deranjate. Ca urmare, se produce prea puțin ulei și ochii se usucă. 2. Sindromul Sjögren este o boală autoimună. Aceasta înseamnă că organismul acționează împotriva lui însuși. Acesta produce anticorpi împotriva propriilor glande lacrimale și salivare, care sunt distruse ca urmare.

Menopauza: În timpul menopauzei, hormonul estrogen, care, printre altele, îndeplinește funcții importante pentru ochi, este redus la femei. Producția de grăsime este restricționată, ceea ce duce la o peliculă lacrimală de calitate inferioară. Acest lucru duce la uscăciunea ochilor.

Vârsta: Producția de lichid lacrimal scade, în general, odată cu înaintarea în vârstă. Acest lucru cauzează uscăciunea ochilor.

Care sunt simptomele ochilor uscați?

Simptomele ochilor uscați sunt foarte asemănătoare, indiferent de cauză. Simptomele tipice ale ochilor uscați sunt mâncărimea, usturimea, arsura, lăcrimarea sau înroșirea ochilor. Mulți oameni au senzația că au un corp străin în ochi. Alte simptome ale ochilor uscați includ vederea încețoșată și sensibilitatea la lumină. „Cu toate acestea, simptomele specifice pe care le are cineva sunt foarte individuale - unii oameni au tendința de a avea ochii înlăcrimați, alții ochi înroșiți”, spune medicul de familie.

Ce ar trebui să faceți dacă aveți ochii uscați?

Căutați cauzele: Care ar putea fi motivele pentru care aveți ochii uscați? De exemplu, lucrați multe ore pe zi în fața unui ecran? Este ecranul poziționat astfel încât să fiți orbit de lumina soarelui? Este umiditatea din cameră prea mare sau prea mică (puteți măsura acest lucru cu un higrometru)? Există un curent de aer în cameră? Gândiți-vă și la situațiile în care suferiți cel mai mult de uscăciunea ochilor. Dacă este la locul de muncă, s-ar putea să fie din cauza ecranului. Dacă este afară, ar putea fi vorba, de exemplu, de o alergie la polen. „Dacă vă dați seama de ce suferiți de ochi uscați, puteți face o mare diferență făcând mici schimbări în viața de zi cu zi”, spune medicul. Aceasta ar putea fi luarea unor pauze mai lungi de la ecrane sau ventilarea corespunzătoare a camerei. Puteți găsi mai multe sfaturi pentru o viață sănătoasă cu un climat interior bun aici.

Sfaturi pentru ochii extrem de uscați: ce ajută?

În primul rând, mențineți marginile pleoapelor curate: spălați-vă bine pe față cu apă și demachiați-vă cu grijă dacă vă machiați. Acest lucru se datorează faptului că glandele sebacee pentru producția de ulei sunt situate la marginile pleoapelor. Dacă acestea se înfundă cu produse cosmetice, de exemplu, glandele pot produce mai puțin ulei. Din cauza stratului redus de ulei, pelicula lacrimală de deasupra se evaporă mai repede și ochii se usucă.
Iată ce mai puteți face pentru a menține filmul lacrimal dacă aveți ochii uscați:

  • Clipitul conștient: Strângeți scurt ochii de câteva ori și apoi relaxați-i imediat din nou. Apoi, lăsați pleoapele să zvâcnească ușor timp de aproximativ un minut.
  • Baia de soare: Închideți ochii și țineți capul afară, cu fereastra deschisă, în lumina ușoară a soarelui. Mișcați-l încet înainte și înapoi timp de câteva minute pentru a vă „scălda” în lumina soarelui.

Ce remedii casnice ameliorează efectele ochilor uscați?

  • Comprese calde și reci: Înmuiați două tampoane de bumbac în apă caldă sau rece și puneți câte un tampon pe fiecare ochi. Aplecați-vă pe spate și relaxați-vă până când tampoanele calde se răcesc sau tampoanele reci devin calde. Acest lucru durează între 10 și 15 minute. Faptul că preferați cald sau rece este foarte individual. Încercați ceea ce vă face bine: compresele calde ajută la porii înfundate și stimulează glandele să producă mai multe lipide (grăsimi). Compresele reci au un efect calmant și antiinflamator.
  • Pungile de ceai: Consumul de ceai are multe beneficii - iar pungile de ceai folosite pot fi folosite de minune pentru îngrijirea ochilor uscați. Așezați o pungă de ceai folosită și răcită pe ochii închiși. Ceaiul verde sau negru, de exemplu, sunt calmante pentru ochi. Important: „Nu vă grăbiți pentru asta. Întindeți-vă sau faceți-vă confortabil într-o poziție așezată. Este vorba despre a face ceva în mod conștient pentru dumneavoastră", spune Dr. Stefanitsch.

Ce picături pentru ochi ajută în cazul ochilor uscați?

Puteți încerca înlocuitorii de lacrimi pentru ochii uscați pentru a vedea dacă vă ameliorează simptomele. Lacrimile artificiale nu necesită prescripție medicală, dar sunt disponibile doar în farmacii. Acestea înlocuiesc filmul lacrimal, ceea ce reduce uscăciunea ochilor. „Asigurați-vă că înlocuitorii de lacrimi nu conțin conservanți pentru a nu irita și mai mult ochii”, recomandă medicul. Înlocuitorii lacrimali sunt adesea denumiți în mod colocvial picături pentru ochi.

Când ar trebui să solicitați un sfat medical pentru ochii uscați?

Dacă înlocuitorii lacrimali nu vă ajută, trebuie să vă adresați medicului dumneavoastră de familie sau unui cabinet oftalmologic. Aceștia vor încerca să afle cauza uscăciunii ochilor dumneavoastră. „În cele mai multe cazuri, ochii uscați sunt o combinație de mai mulți factori”, explică expertul Victoria Stefanitsch. Dacă sunt necesare picături medicale pentru ochi, acestea vor fi prescrise în cadrul consultației medicale.