Active Beauty
Contracepția naturală: ce metode sunt disponibile și cât de sigure sunt acestea?

Contracepția alternativă

Contracepția naturală: ce metode sunt disponibile și cât de sigure sunt acestea?

Contracepția naturală necesită timp și disciplină, explică Dr. Eva Lunzer-Mühl, specialist în ginecologie și obstetrică.

Cum funcționează contracepția naturală?

Femeile pot folosi contracepția naturală dacă sunt atente la semnalele corpului lor. Acest lucru le permite să afle când sunt zilele infertile și fertile.

  • Cea mai fertilă perioadă este ziua ovulației, în jurul mijlocului ciclului. De asemenea, femeile pot rămâne însărcinate cu câteva zile înainte și aproximativ o zi după.
  • Zilele infertile încep după ziua ovulației și durează până la sfârșitul următoarei perioade menstruale. În această perioadă, este puțin probabil să rămâi însărcinată în timpul actului sexual.

Notă: Cu toate acestea, metodele contraceptive naturale nu protejează împotriva bolilor cu transmitere sexuală, așa că se recomandă folosirea prezervativelor.

Ce metode contraceptive naturale există?

Există mai multe moduri de a folosi contracepția naturală. Cel mai bine este să consultați un ginecolog pentru a afla care este metoda potrivită pentru dumneavoastră. O scurtă prezentare generală:

Contracepția naturală cu metoda temperaturii


Temperatura corpului unei femei este ușor mai scăzută în prima jumătate a ciclului decât în a doua. Acest lucru se datorează faptului că aceasta crește cu câteva zecimi de grad Celsius după ovulație. Cu această metodă de contracepție naturală, vă măsurați temperatura corpului în fiecare zi, imediat după ce vă treziți. Dacă în trei zile consecutive temperatura este mai mare decât în zilele precedente, înseamnă că a avut loc ovulația și a început faza infertilă.

Sfat: Ce termometru este potrivit pentru contracepția naturală? Aveți nevoie de un termometru care indică cel puțin două zecimale sau de un computer digital de temperatură.

Metoda mucusului cervical pentru contracepție naturală

Mucusul cervical format în uter la nivelul colului uterin se modifică în funcție de ciclul hormonal al femeii. Pentru a utiliza contracepția naturală, femeile pot observa mucusul și pot estima când ovulează. Pentru a face acest lucru, puteți, de exemplu, să treceți în fiecare zi o bucată de hârtie igienică de-a lungul orificiului vaginal, astfel încât o parte din mucusul cervical să se lipească de ea. Acum verificați cantitatea, culoarea, consistența și mirosul mucusului. Puteți determina întinderea prin plierea hârtiei igienice și prin tragerea acesteia. În perioada de dinaintea ovulației, mucusul se schimbă din lipicios și tulbure în lichid și limpede. Acesta este un semn că ovulația este iminentă. După ziua ovulației, mucusul devine din nou lipicios și tulbure. Acesta este momentul în care încep zilele tale infertile.

Contracepția naturală cu metoda calendarului

Cu această metodă contraceptivă naturală, vă calculați zilele fertile și infertile. Deoarece ciclurile celor mai multe femei fluctuează, este logic să vă notați ciclul timp de aproximativ un an. Puteți face acest lucru manual pe hârtie sau cu ajutorul aplicațiilor practice pentru cicluri. Zilele infertile din ciclul dvs. pot fi calculate pe baza datelor colectate.

Observarea colului uterin ca metodă contraceptivă naturală

Colul uterin se modifică în timpul ciclului. Cu această metodă naturală de contracepție, vă examinați cervixul în fiecare zi. De exemplu, vă puteți ghemui și introduceți unul sau două degete curate în vagin. În această poziție, puteți simți cât de ferm sau moale este cervixul și dacă este închis sau deschis. În timpul ovulației, acesta se deschide și mucusul ovulator este clar vizibil. Sunteți infertilă în zilele de după ovulație până la sfârșitul următoarei menstruații.

Metoda ovulației

Așa-numitul „test de ovulație” este un test cu băț. Acesta măsoară nivelul hormonului luteinizant (LH) în urină. Acest hormon declanșează ovulația. Acesta crește cu una până la două zile înainte de ovulație și poate fi detectat prin test. După ziua ovulației, hormonul scade din nou și începe faza infertilă. Pentru o contracepție sigură, ar trebui să combinați testul de ovulație cu alte metode naturale.

Metoda simptotermică

Această aplicație este o combinație a cel puțin două metode de contracepție naturală. De exemplu, puteți să vă măsurați temperatura corpului și să vă monitorizați mucusul cervical și colul uterin. Amestecul de indicatori diferiți face ca aceasta să fie cea mai sigură metodă contraceptivă naturală.

Ce aplicații sunt potrivite pentru contracepția naturală?

În prezent, există numeroase ajutoare digitale pentru contracepția naturală. Calculatoarele practice pentru ciclu sunt folosite pentru a analiza semnalele corpului, cum ar fi temperatura, respirația sau starea urinei. Datele sunt introduse manual sau automat într-o aplicație corespunzătoare. În acest fel, utilizatoarele știu când sunt zilele fertile și infertile pentru fiecare ciclu. Contracepția computerizată, naturală, este mai fiabilă pentru femeile cu un ciclu destul de regulat.

Cât de sigure sunt metodele contraceptive naturale?

Următoarele reguli se aplică, în general, tuturor metodelor de contracepție naturală: pentru a fi sigure, acestea trebuie să fie pe termen lung, corecte și precise. Dacă nu sunteți în măsură să vă interpretați cu certitudine semnalele corpului dumneavoastră, se recomandă folosirea unui prezervativ în timpul actului sexual. „Contracepția naturală necesită răbdare și disciplină. Cu un ciclu regulat și o rutină zilnică, această metodă este foarte sigură dacă este folosită corect", confirmă ginecologul Dr. Eva Lunzer-Mühl. Cu toate acestea, femeile care lucrează în schimburi sau care au schimbări frecvente în rutina zilnică ar trebui să folosească mai degrabă alte metode contraceptive convenționale.

Contracepția naturală: ce spune indicele Pearl

Indicele Pearl indică cât de sigure sunt diversele contraceptive. Este numit după omul de știință american Raymond Pearl. Deoarece nu este o valoare fiabilă din punct de vedere statistic, servește mai mult ca un ghid aproximativ. Mai exact, indicele indică câte femei active sexual din 100 rămân însărcinate dacă folosesc o anumită metodă contraceptivă timp de un an. Cu cât valoarea este mai mică, cu atât metoda este mai sigură. O valoare de cinci înseamnă că, din 100 de femei, cinci femei vor rămâne însărcinate în ciuda utilizării metodei contraceptive respective. Metoda simpatică este considerată cea mai sigură metodă contraceptivă naturală. Aceasta are o valoare cuprinsă între 0,4 și 2,3.

Are sens contracepția naturală în timpul alăptării?

După naștere, hormonii din organism se schimbă din nou încet-încet. Nu se poate prevedea cu exactitate când va reîncepe ciclul și, prin urmare, zilele fertile. Prin urmare, nu este recomandabil să folosiți metode contraceptive naturale în timpul alăptării. Acest lucru este valabil mai ales pentru femeile care nu au experiență în acest sens. Dar chiar și organismele femeilor cu experiență pot reacționa diferit în timpul alăptării, de exemplu pentru că nu dorm suficient.

Ar trebui ca femeile să folosească contracepția naturală în timpul menopauzei?

Metodele contraceptive naturale funcționează bine atâta timp cât ciclul este regulat. Acest lucru se schimbă adesea în timpul menopauzei (acesta este, de asemenea, un semn al menopauzei): Ciclul devine mai lung și mai neregulat - până la menopauză, adică până la momentul ultimei menstruații. Din acest motiv, contracepția naturală este relativ nesigură și nepotrivită pentru femeile aflate la menopauză.