Active Beauty
Cât de sănătos este laptele pentru adulți?
Text: Annalina Jegg

Studii contradictorii

Cât de sănătos este laptele pentru adulți?

Acnee, osteoporoză și chiar unele tipuri de cancer: se spune că laptele de vacă este responsabil pentru multe lucruri. Este laptele chiar atât de rău pentru noi? Iată o analiză asupra faptelor.
Mulți adulți nu mai pot digera complet lactoza. De asemenea, este un fapt că studiile privind laptele și beneficiile sau efectele sale negative asupra sănătății noastre sunt nu numai slabe, ci și contradictorii. Și acest lucru se datorează adesea unui singur motiv: directorii studiilor nu pot spune dacă rezultatele lor se datorează exclusiv consumului de lapte al persoanelor testate. Sau dacă alte motive joacă un rol.

Într-un studiu suedez important s-a constatat că băutorii de lapte au un risc mai mare de mortalitate. Un rezultat șocant, dacă stăm să ne gândim. Dar, la finalul studiului, cercetătorii scriu: „Nu putem afirma cu certitudine dacă acest lucru se datorează laptelui".

Pentru că persoanele testate care au consumat în mod special lapte au făcut mult mai puțin sport, au fumat mai des și au avut cele mai mici venituri. Deci, care este adevărul? Să analizăm studiile în detaliu:

5 fapte despre lapte pentru adulți

1. Este bun laptele pentru creștere?

Copiii și adolescenții care beau lapte dezvoltă oase mai puternice decât cei care beau mai puțin lapte sau nu beau deloc - studiile demonstrează acest lucru. În plus, laptele de vacă conține nutrienți și minerale importante care joacă un rol în faza de creștere. Așadar, conform studiilor actuale, laptele este cu siguranță sănătos pentru copii. Adulții, însă, care și-au finalizat creșterea osoasă, nu mai au nevoie de lapte.


2. Consumul de lapte favorizează osteoporoza?

În prezent, nu există un răspuns clar la această întrebare. Să o luăm cu începutul: timp de zeci de ani, s-a spus faptul că calciul este bun pentru oase. Acum știm că doar calciul nu este suficient; pentru oase sănătoase este nevoie și de vitamina D. Dar, în țările în care se consumă puțin lapte, mult mai puțini oameni suferă de osteoporoză. Și devine și mai complicat: există studii care sugerează că un consum ridicat de lapte la vârsta adultă ar putea crește riscul de fracturi osoase. Cu toate acestea, datele în acest sens sunt contradictorii și, prin urmare, ipoteza nu este dovedită în mod clar.


3. Este acneea cauzată de consumul de lapte?

Mai multe studii observaționale sugerează: cu cât cineva bea mai mult lapte, cu atât crește riscul de acnee. Cu toate acestea, au existat unele deficiențe metodologice majore și diferențe în modul în care au fost efectuate studiile. Acest lucru înseamnă că legătura dintre consumul de lapte și acnee nu a fost dovedită în mod clar în stadiul actual al cercetării. În calitate de pacient cu acnee, puteți fi totuși precaut în ceea ce privește consumul de lapte.


4. Există legătură între cancer și consumul de lapte?

Harald zur Hausen, fostul președinte al consiliului de administrație al Centrului German de Cercetare a Cancerului, și echipa sa au descoperit un nou tip de agent patogen în laptele de vacă, în produsele lactate și în sângele bovinelor din cadrul cercetărilor. Așa numiții „factori din laptele și carnea de vită" nu sunt nici bacterii, nici virusuri și se pare că pot „favoriza dezvoltarea cancerelor (cancer de colon și de sân) pe termen lung", scrie Centrul german de cercetare a cancerului (DKFZ).


Trebuie reținut faptul că numai sugarii pot fi infectați cu agentul patogen, deoarece sistemul lor imunitar nu este încă pe deplin dezvoltat. Cercetătorul în domeniul cancerului zur Hausen și echipa sa recomandă alăptarea bebelușilor în primele 12 luni, dacă este posibil. Acest lucru se datorează faptului că anumite zaharuri din laptele matern pot, la rândul lor, să protejeze împotriva agenților patogeni.


De asemenea, se pare că există o legătură cu cancerul de prostată, dar numai în cazul unui consum de lapte mai mare de 1,25 litri pe zi.


5. Cât de mult lapte este sigur pentru adulți?

În general, între 200 și 250 ml de lapte sau produse lactate cu conținut scăzut de grăsimi și 50-60 de grame de brânză pe zi sunt sigure pentru un adult, potrivit Societății Germane de Nutriție. Acest lucru înseamnă aproximativ 1 pahar de lapte pe zi - dar incluzând laptele din cafea, din muesli etc. Pentru copii, doza zilnică maximă este de 500 ml. Apropo, produsele lactate fermentate au un efect pozitiv asupra intestinului și a microbiomului acestuia. Așa că, în caz de îndoială, este mai bine să alegeți kefirul și iaurtul în locul unui pahar de lapte.

Băuturi pe bază de plante ca alternative la lapte

Dacă doriți să reduceți consumul de lapte, aveți o gamă largă de alternative fără lactoză în zilele noastre, cum ar fi înlocuitorii de lapte. Vă prezentăm patru băuturi pe bază de plante:


Laptele de migdale: puține calorii

Laptele de migdale este laptele pentru iubitorii de nuci: are un gust ușor de nucă și este deosebit de potrivit pentru muesli și ciocolată caldă. Cu toate acestea, este mai puțin potrivită pentru cafea deoarece se floculează.

Atunci când este neîndulcit, laptele de migdale este mai puțin caloric decât laptele de soia, de orez și de ovăz. De asemenea, are un punctaj cu acizi grași mononesaturați, care au un efect pozitiv asupra nivelului de lipide din sânge. În ceea ce privește echilibrul climatic, alternativa bazată pe plante nu se descurcă atât de bine din cauza consumului ridicat de apă în timpul cultivării. Iar unii oameni sunt, din păcate, alergici la ea.


Laptele de soia: nutritiv

Laptele de soia este înlocuitorul perfect al laptelui de vacă. Pentru că are aproape aceleași valori nutriționale. De exemplu, laptele de soia conține aproape la fel de multe proteine și aproximativ aceeași cantitate de calciu ca și laptele de vacă.


Fie în muesli, pentru coacere sau gătit: poate fi folosit în multe feluri și poate fi chiar spumat. Sfat: dacă nu vă place laptele de soia în cafea (are un gust destul de intens), folosiți un strop de lapte de soia pentru spuma de lapte, de exemplu cu lapte de orez, pentru o mai bună fermitate. Apropo: băuturile din soia disponibile la noi în țară sunt fabricate în principal cu soia din Europa și, prin urmare, nu sunt la fel de dăunătoare pentru climă ca produsele din soia produse în America de Sud.


Laptele de orez: alergenul scăzut

Cel mai puțin alergenic dintre toți înlocuitorii de lapte este laptele de orez. Nu conține gluten și, prin urmare, este ideal pentru persoanele cu boală celiacă. Datorită gustului său relativ dulce, este deosebit de potrivit pentru deserturi, ca înlocuitor al laptelui în cafea sau pentru a găti mâncăruri exotice.


Dezavantaje: în comparație cu alte băuturi pe bază de lapte vegetal, laptele de orez are cel mai mic punctaj în ceea ce privește conținutul de nutrienți, iar producția băuturii din orez consumă, din păcate, foarte multă apă. Arsenicul, care este dăunător pentru sănătate, este adesea detectat în orez.


Lapte de ovăz: ecologic

Ovăzul este sănătos, fie că este sub formă de fulgi de ovăz sau de lapte. Laptele de ovăz este cea mai ecologică alternativă de lapte. Spre deosebire de laptele de migdale, de soia sau de orez, ovăzul pentru băutura pe bază de plante este de obicei cultivat la nivel local. Și ovăzul are nevoie doar de puțină apă pentru a crește.

Laptele de ovăz are un gust bun în muesli sau în prăjituri, spumarea funcționează destul de bine, altfel adăugați doar o doză de lapte de soia. Bonus de sănătate: potrivit studiilor, conținutul ridicat de beta-glucan din băutura de ovăz poate reduce colesterolul și împiedică creșterea prea rapidă a nivelului de zahăr din sânge, ceea ce previne pofta de mâncare

Dezavantajul laptelui de ovăz: conține puține grăsimi, carbohidrați și proteine. Și nu este potrivit pentru persoanele cu intoleranță la gluten.