Active Beauty
Alergii și intoleranțe: ce trebuie să știți?
Text: Kathrin Schwarze-Reiter

(In)compatibil

Alergii și intoleranțe: ce trebuie să știți?

Practic, organismul poate reacționa sensibil la orice lucru care atinge pielea sau mucoasa sau care intră în sânge prin plămâni sau prin stomac și intestine. Între 20 și 30 la sută dintre persoanele din țările industrializate suferă de alergii, probabil 20 la sută de intoleranțe - iar tendința este în creștere. Dar care este motivul pentru aceasta și care este diferența dintre alergii și intoleranțe?

Diferența dintre alergii și intoleranțe

Alergiile reprezintă reacții de apărare ale organismului la substanțe inhalate (de exemplu polen) sau ingerate (de exemplu nucile) sau care intră în contact cu pielea (de exemplu substanțele chimice). În cazuri rare, reacțiile alergice puternice pot chiar pune în pericol viața.

Incompatibilitățile sau intoleranțele apar atunci când organismului îi lipsesc enzimele sau proteinele de transport pentru a descompune anumite componente alimentare (de exemplu lactoza) sau pentru a le absorbi în organism. Consecințele sunt adesea neplăcute (de exemplu dureri abdominale), dar nu pun viața în pericol.

Creșterea numărului de alergii și intoleranțe

Se pare că din ce în ce mai mulți oameni suferă de alergii și intoleranțe.
În ceea ce privește alergiile, o creștere a fost dovedită deja științific. Institutul Robert Koch, de exemplu, a constatat că frecvența acestora a crescut brusc începând cu anii 1970 în țările cu un stil de viață occidental și că de atunci s-a stabilizat la un nivel ridicat.
Pe de altă parte, creșterea numărului de intoleranțe alimentare este contestată din punct de vedere științific. De asemenea, există posibilitatea ca sensibilizarea sporită a societății față de această problemă să întărească această impresie.
Acestea sunt principalele motive pentru creșterea numărului de alergii:

1. Alergii datorate schimbărilor climatice

Din cauza schimbărilor climatice, plantele cu potențial alergenic foarte ridicat se răspândesc tot mai mult. Potrivit unui studiu realizat de Universitatea Ludwig Maximilian din München, producătorii agresivi de polen, cum ar fi mesteacănul sau ambrozia, se simt din ce în ce mai confortabil în Europa și produc din ce în ce mai mult polen din cauza secetei (așa-numita înflorire de urgență).

2. Alergii datorate poluării mediului înconjurător

Prof. dr. Rudolf Valenta, coordonatorul Centrului de Fiziopatologie, Cercetare a Infecțiilor și Imunologie de la Universitatea din Viena, explică: poluanții, cum ar fi particulele de funingine din motorină, se pot atașa la principalii alergeni generați de mesteacăn și pot ajunge astfel în părțile mai profunde ale plămânilor, favorizând sensibilizarea.

3. Alergii prin alimentație

Cei care mănâncă fast-food de cel puțin trei ori pe săptămână sunt mai predispuși la reacții alergice, cum ar fi dificultăți de respirație, astm, rinită alergică sau erupții cutanate. Copiii supraponderali sunt mai predispuși să sufere de astm.

4. Alergii datorate intensificării igienei

O teză controversată este aceea că alergiile pot fi declanșate și de o igienă excesivă. Utilizarea agenților de curățare agresivi este, de asemenea, suspectată că ar favoriza alergiile.

5. Alergii ereditare

Factorii genetici joacă un rol major în intensificarea simptomelor. În total, știința cunoaște aproximativ 150 de variante genetice care favorizează alergiile și care pot fi transmise ereditar. Riscul de a dezvolta o alergie la copii crește la aproximativ 30 la sută dacă unul dintre părinți suferă de o alergie. În cazul în care ambii părinți sunt alergici, probabilitatea ajunge la 50-60 la sută.


6. Alte motive pentru apariția alergiilor

Infecțiile, un sistem imunitar slăbit, stresul, fumatul, lipsa funcției de barieră a pielii și a intestinelor (care favorizează și intoleranțele alimentare) sau substanțele chimice pot contribui la apariția alergiilor.

Cum pot fi evitate alergiile și intoleranțele

În principiu, o alergie apare în urma unei sensibilizări. Practic, o alergie este cauzată de sensibilizare: organismul intră în contact cu un alergen și dezvoltă un răspuns imunitar la acesta (anticorpi IgE). Atunci când organismul se confruntă din nou cu alergenul respectiv, este declanșată o reacție alergică. Acest lucru înseamnă că anticorpii se află în stare latentă în sânge, iar alergia se declanșează abia după câteva zile, ani sau niciodată. Vestea bună: puteți evita în mod conștient alergenii și, astfel, este posibil chiar să preveniți o declanșare a alergiei. În mod suplimentar, simptomele pot fi intensificate prin contactul regulat cu alergenii.
În cazul anumitor intoleranțe, lucrurile nu sunt atât de clare. Există dovezi că intoleranța la gluten poate fi prevenită prin hrănirea bebelușilor cu cât mai multe tipuri de cereale.

Diagnosticarea alergiilor

Cea mai frecventă metodă este așa-numitul test prick, în care pielea este zgâriată și pe ea sunt picurați diverși alergeni. În cazul în care persoana prezintă o reacție alergică la alergen (formarea de leziuni pe piele), probabil că este vorba despre o alergie. Cu toate acestea, această metodă este destul de greoaie și imprecisă. Prof. dr. Valenta și echipa sa au dezvoltat o altă metodă, mai sigură: un cip pentru alergii. Acesta este de mărimea unei unghii. Dacă se aplică o picătură de sânge (funcționează chiar și cu sânge uscat), dispozitivul evidențiază alergiile cu ajutorul anticorpilor marcați prin fluorescență - astfel, indică alergenii la care reacționează pacientul în prezent și, eventual, în viitor. Cipul poate detecta câteva sute de anticorpi. De exemplu, dacă o persoană află că este alergică la mesteacăn, ar trebui să evite pe cât posibil să iasă afară când mesteacănul este în floare. Cipul poate contribui în mod semnificativ la depistarea timpurie a alergiilor în copilărie.

Tratamentul alergiilor și intoleranțelor

În cazul hiposensibilizării (vaccinarea împotriva alergiilor), un alergen este injectat într-o doză foarte mică sau administrat sub formă de tablete antialergice. La fel ca un vaccin clasic, organismul se obișnuiește treptat cu alergenul și nu mai apar reacții alergice.
Există, de asemenea, câteva sfaturi și trucuri care pot fi puse în aplicare în viața de zi cu zi pentru a evita alergiile și intoleranțele:

1. Prezentați-vă la medic

La primul semn de alergie, prezentați-vă fără întârziere la medic. În caz contrar, se poate strecura „mai adânc” în plămâni.

2. Îndepărtați praful

Pentru a reduce la minimum contactul cu acarienii (și a evita astfel apariția unei alergii), aspirați de mai multe ori pe săptămână cu un aspirator cu filtru pentru praf fin și ștergeți suprafețele cu o lavetă umedă. Evitați rafturile deschise, covoarele, mobilierul tapițat și animalele de pluș sau curățați-le temeinic

3. Alimentația sănătoasă

O alimentația sănătoasă, echilibrată poate preveni atât alergiile, cât și intoleranțele. Evitați mâncarea de tip fast-food și gătiți cât mai des posibil. Cu cât alimentele din farfurie sunt mai colorate, cu atât sunt mai eficiente împotriva intoleranțelor.

4. Un sistem imunitar bun

Numai atunci când mucoasele din gură și nas, intestinele și pielea constituie bariere puternice împotriva polenului și a prafului din casă, acestea pot respinge invadatorii. Prin urmare, asigurați-vă că dormiți suficient, că faceți exerciții fizice, că vă relaxați și că aveți un aport de vitamine pentru a face un bine sistemului dumneavoastră imunitar.

5. Relaxare

Stresul psihic și fizic favorizează alergiile. S-a observat în studii că problemele din familie sau de la locul de muncă declanșează crizele de alergie - acestea agravează, de asemenea, starea pielii în cazul neurodermatitei sau severitatea astmului.

6. Prevenția în timpul sarcinii

Se pare că riscul de apariție a alergiilor crește în cazul copiilor dacă mama suferă de stres permanent în timpul sarcinii. Prin urmare, o plimbare în aer liber sau o întâlnire cu prietenii este o idee bună - poate nu în perioada de vârf a emisiilor de polen. În mod suplimentar, exercițiile de relaxare efectuate acasă au mai multe șanse să ajute sistemul imunitar.

Aceste alergii și intoleranțe sunt frecvente

1. Alergia la polen

Alergia la polen este cea mai frecventă alergie. Din cauza schimbărilor climatice, perioadele de înflorire a plantelor sunt din ce în ce mai lungi și tot mai mulți se întreabă: este alergie sau este un simplu guturai?

2.Alergie la praful de casă

Strict vorbind, o alergie la praful de casă nu este o alergie la praful în sine, ci la excrementele acarienilor. Alergia se manifestă prin simptome tipice ale unei reacții alergice: senzații de arsură la nivelul ochilor, rinită, tuse, dificultăți de respirație și multe altele. La fel ca în cazul alergiei la polen, diagnosticul se face prin prick test sau test de sânge și este posibilă și hiposensibilizarea. În caz contrar, cel mai eficient este să creați un mediu curat, cu o expunere cât mai redusă la praf.

3. Alergia la părul de animale

Această alergie este deranjantă frecvent în principal în rândul copiilor. Aceștia își doresc foarte mult un tovarăș de joacă cu blană, dar când acesta apare în locuință, nasul începe să curgă și ochii lăcrimează brusc. Pentru a evita această dezamăgire atât pentru oameni, cât și pentru animale, se recomandă ca toți membrii familiei să facă un test de alergie înainte de a aduce un animal de companie în locuință. Există anumite rase de pisici care sunt hipoalergenice - ceea ce înseamnă că provoacă mai rar alergii. Cu toate acestea, nu există nicio garanție în acest sens.

4. Alergia la soare

Întrebarea dacă alergia la soare, numită și dermatoză polimorfă la lumină, este de fapt o alergie, nu a fost clarificată până în prezent din punct de vedere medical. Simptomele sale - o erupție cutanată pruriginoasă sau dureroasă cu noduli sau pustule - amintesc vizual de o reacție alergică. Cum se poate preveni alergia la soare și ce se poate face împotriva modificărilor neplăcute ale pielii, puteți afla de aici.

5.Intoleranța la lactoză

Persoanele cu intoleranță la lactoză nu pot descompune în intestinul subțire lactoza în glucoză și galactoză. Această situație generează simptome precum flatulență, balonare, dureri abdominale, crampe abdominale și diaree după consumul de produse lactate. Prin urmare, persoanele cu intoleranță la lactoză ar trebui să evite pe cât posibil produsele din lapte de vacă și să folosească în schimb laptele vegetal.

6. Intoleranța la glucoză

Glucoza este cunoscută și sub numele de „dextroză” și este un nutrient vital. Cu toate acestea, dacă se consumă prea multă glucoză, nivelul de zahăr din sânge crește în organism (toleranță la glucoză). Atunci când se depășește o anumită limită, se numește intoleranță la glucoză - precursorul diabetului. Printre cele mai frecvente simptome se numără afecțiunile gastrointestinale. Dacă bănuiți că aveți intoleranță la glucoză, un test de încărcare cu glucoză pe care îl poate face un medic vă va oferi clarificarea necesară. Dacă suferiți într-adevăr de intoleranță la glucoză, se recomandă să evitați pe cât posibil dulciurile și alimentele grase pentru a preveni diabetul.

7. Intoleranța la histamină

Intoleranța la histamină este dificil de diagnosticat, deoarece nu există un test fiabil pentru aceasta. Persoanele afectate suferă, de obicei, de simptome difuze care pot indica și multe alte intoleranțe sau boli: simptome asemănătoare alergiilor, erupții cutanate, probleme gastrointestinale, rinoree, palpitații, cefalee, etc. Dacă suspectați că suferiți de intoleranță la histamină, medicul vă va solicita să țineți un jurnal al simptomelor în care să notați ce simptome apar în legătură cu diferite alimente.
Din păcate, histamina este dificil de evitat, deoarece este prezentă în toate alimentele. Stresul poate, de asemenea, să provoace o creștere bruscă a nivelului de histamină. Antihistaminicele și o schimbare a dietei în favoarea unor alimente cu conținut scăzut de histamină și cât mai proaspete s-au dovedit a fi cele mai eficiente.

8. Intoleranța la gluten

Intoleranța la gluten se manifestă în principal prin simptome ale tractului gastrointestinal: diaree, constipație, flatulență, crampe abdominale, sânge în scaun. Glutenul sau proteina glutenului se regăsește în numeroase tipuri de cereale. Ceea ce este special la această intoleranță este faptul că este un hibrid între alergie și intoleranță. Persoanele afectate suferă leziuni ale mucoasei intestinului subțire și ale vilozităților intestinale, ceea ce poate duce la fenomene de carență și boli secundare. O vizită la medic este, prin urmare, indispensabilă.