Active Beauty
Grătar: cum să pregătiți perfect legumele și peștele la grătar
Text: Anita Freistetter

Grătar sănătos

Grătar: cum să pregătiți perfect legumele și peștele la grătar

Un grătar împreună este un mod minunat de a petrece o seară relaxată cu familia și prietenii. Anul acesta servim un singur lucru înainte de toate: mâncăruri cu ingrediente variate și sănătoase.

Pe tot parcursul anului ne străduim să mâncăm sănătos, pe cât posibil. Această tendință continuă și când vine vorba de grătare. În locul coastelor și cotletelor de porc, alternativele de carne mai slabă, pește sau legume ajung din ce în ce mai des pe grătar. Decisiv pentru un succes garantat este în primul rând calitatea și originea produselor, precum și temperatura de gătire și distribuția optimă a căldurii. Bloggerul culinar Mario te Best de la kissedbyflames.com ne dezvăluie cele mai bune sfaturi pentru a pregăti la grătar legume, medalioane suculente de curcan și păstrăv aromat.

Carne, pește și legume la grătar: cum funcționează?

Grătarul sănătos este la fel de ușor precum gătitul sănătos. Dacă ingredientele organice de înaltă calitate ajung în farfurie fără prea multă grăsime, rezultatul de pe grătar este la fel de sănătos ca și cel de pe aragaz. „Grătarul este gătitul redus la strictul necesar. Totul ține de căldură și de ingrediente", spune Mario te Best.

Cel mai important lucru în ceea ce privește focul atunci când pregătiți legume la grătar îl reprezintă punctele de gătire. Prin urmare, înainte de a pune legumele pe grătar, setați mai întâi o zonă directă și una indirectă de căldură pe acesta, care să permită o bună reglare a temperaturii. Alimentele se așază pe zona directă pentru rumenire, în timp ce se gătesc ușor pe zona indirectă.


Cum se prepară corect peștele la grătar?

Peștii întregi cu tot cu piele sunt cei mai buni, deoarece nu se sfărâmă pe grătar. Somonul, tonul sau păstrăvul sunt deosebit de populare, deoarece sunt bogate în grăsimi și au carnea fermă. Suporturile metalice speciale în care este prins peștele ajută la întoarcerea acestuia. „Feliile de lămâie așezate între pește și clește împiedică lipirea între ele. De asemenea, îl face și mai aromat", dezvăluie profesionistul în materie de grătar.

Mario te Best preferă să pregătească somonul pe o plită de lemn cu flacără. Flambat în prealabil, acesta oferă o aromă plăcută, afumată. Midiile au nevoie mai întâi de căldură directă, apoi trec în zona indirectă a grătarului. Creveții, pe de altă parte, sunt gata în câteva minute când sunt așezați pe grătar

În timp ce somonul și midiile sunt cele mai bune dacă sunt doar puțin marinate, peștii întregi, cum ar fi păstrăvul, sunt delicioase marinate în saramură. Pentru saramură, profesionistul ia 1 litru de apă, 100 g de zahăr și 100 g de sare la 500 g de carne sau pește și lasă fileurile în aceasta timp de aproximativ două ore.


Ce trebuie să aveți în vedere atunci când prăjiți legume la grătar?

Legumele solide sunt, în general, mai bune decât cele apoase pentru grătar. Dacă alegeți totuși să pregătiți dovleacul, vinetele, cartofii dulci sau cartofii obișnuiți pe grătar, este o chestiune de gust. „Cartofii, însă, sunt foarte amidonoși și tolerează mai puțin căldura. De aceea, în mod ideal, ar trebui să fie gătiți înainte", spune bloggerul culinar. Deoarece folia de aluminiu nu trebuie să intre în contact cu legumele marinate la căldură, el învelește mâncarea vegană la grătar în hârtie de copt înainte de a închide pachetul cu folia. Uleiurile rezistente la căldură, cum ar fi uleiul de arahide, împiedică uscarea.

Deoarece diferitele tipuri de legume au puncte de fierbere diferite, este important să le tăiați în prealabil în bucăți de dimensiuni potrivite. În acest fel, vor fi gata în același timp. Gătitul în bucătărie oferă o primă îndrumare la prepararea alternativelor de carne pe bază de plante, cum ar fi cârnații de soia. „Ceea ce este posibil în tigaie funcționează și pe grătar", spune Mario te Best.


Cum rămâne carnea suculentă pe grătar?

Cu cât carnea are mai multă grăsime, cu atât este mai ușor de prăjit. Cu toate acestea, o friptură fragedă de curcan este mai sănătoasă și ar trebui să aibă o anumită grosime pentru a evita uscarea acesteia. Lui Mario te Best îi place să o marineze în prealabil cu o saramură ușoară, supă sau ulei și câteva condimente. El folosește seringa de marinare pentru a înțepa uniform mâncarea la grătar în mai multe locuri, astfel încât carnea să aibă un gust plăcut, suculent și aromat.

Apoi, totul se rezumă la momentul potrivit. „Întotdeauna folosesc senzori de temperatură centrală care arată temperatura în câteva secunde", spune expertul în grătare. „În acest fel pot verifica dacă carnea este gătită și o pot lua de pe grătar la timp. Dacă, pe de altă parte, continui să o tai pentru a verifica dacă este încă crudă în interior, se va usca foarte repede."

Care sunt diferențele între grătarul cu cărbuni și cel cu gaz?

Dacă doriți foc, flăcări și fum pentru o experiență perfectă de grătar, vă recomandăm un grătar cu cărbuni. Aici factorii precum distracția și prețul sunt convingătoare. „Totuși, am nevoie de puțină răbdare atunci când îl aprind și trebuie să fiu cu ochii în patru ca să nu se scurgă prea multă grăsime în cărbuni, pentru că altfel se dezvoltă substanțe care nu sunt benefice sănătății", spune austriacul.


Pe de altă parte, grătarul pe gaz economisește timp și este simplu de utilizat. În plus, căldura poate fi reglată cu ușurință cu ajutorul unui regulator. În zilele călduroase, forma sa dreptunghiulară are un alt avantaj: „Aici nu trebuie să mă aplec peste el cu tot corpul, așa cum fac cu un grătar de aragaz", spune Mario te Best. Dacă purtați un șorț de protecție care să țină departe o parte din căldură, nimic nu stă în calea unui grătar sănătos în ambele cazuri.