Active Beauty
Diabetul gestațional: ce înseamnă diagnosticul?

Sănătate

Diabetul gestațional: ce înseamnă diagnosticul?

Sarcina ar trebui să fie o perioadă de veselie și de nerăbdare - dar atunci când apar complicații în timpul celor nouă luni, îngrijorarea este, firește, mare. Unul dintre cele mai frecvente diagnostice este diabetul gestațional - un șoc pentru multe femei afectate la început. Apar numeroase întrebări: ce înseamnă acest diagnostic? Ce consecințe poate avea boala? Am stat de vorbă cu un medic specialist despre subiect.

Diagnosticul de diabet gestațional este adesea un șoc

Toate femeile însărcinate ar trebui să se supună unui test de depistare a diabetului gestațional între a 24-a și a 28-a săptămână de sarcină, în cadrul testului de toleranță la glucoză pe cale orală (OGTT). „Femeia trebuie să meargă la recoltarea de sânge pe stomacul gol și acolo i se va da să bea o soluție cu zahăr. Apoi, glicemia este determinată după o oră și după două ore", explică procedura Dr. Ingrid Schütz-Fuhrmann, specialist în medicină internă și medic principal în cadrul departamentului de endocrinologie al Clinicii Hietzing din Viena. Pentru glicemia de început, limita maximă este de 92 mg/dl, valoarea maximă la o oră este de 180 mg/dl, iar cea la două ore este de 153 mg/dl. Dacă este depășită doar o singură valoare, atunci este vorba de diabet gestațional

Aceasta este o tulburare metabolică temporară care este declanșată de interacțiunea hormonilor de sarcină și apare pentru prima dată în timpul sarcinii. Între șapte și zece la sută dintre femeile însărcinate sunt afectate, potrivit unui jurnal medical austric. Diabetul gestațional este una dintre cele mai frecvente complicații din timpul sarcinii și, dacă nu este tratat, poate avea consecințe grave pentru femeia însărcinată și pentru copilul nenăscut. „De regulă, această formă de diabet dispare după naștere", explică Dr. Schütz-Fuhrmann. „La femeile care au diabet zaharat de tip 1 sau de tip 2, boala există deja înainte de sarcină și nu va dispărea ulterior".

Pentru femeile afectate, diagnosticul vine adesea pe neașteptate și ca un șoc. De exemplu, jurnalista Marlene Borchardt, din Hamburg, scrie pe blogul său zuckerzeittyp4.de: „Eșuată, ca și când am picat testul - așa m-am simțit când ginecologul meu m-a confruntat cu diagnosticul de diabet gestațional". La acestea se adaugă sentimentele de rușine și vinovăție: „Nu mă mai simțeam ca o femeie însărcinată, ci ca o cochilie bolnavă care își punea în pericol copilul".

Sentimente pe care Dr. Schütz-Fuhrmann le poate înțelege foarte bine. În același timp, ea dorește să înlăture teama femeilor însărcinate afectate: „Pot să le liniștesc. Este important să aveți imediat o discuție cu medicul. Cu un tratament la timp, complicațiile pot fi excluse".

Diabetul gestațional: simptomele sunt adesea ambigue

Diabetul gestațional își urmează de obicei cursul fără simptome sau acestea sunt interpretate ca fiind unele tipice sarcinii. De exemplu, poate exista o senzație persistentă de sete, urinare frecventă și oboseală. „Cu toate acestea, testul de toleranță la glucoză detectează la timp diabetul gestațional", spune Dr. Schütz-Fuhrmann.


Există anumiți factori de risc pentru diabetul gestațional, cum ar fi obezitatea, o creștere puternică în greutate în timpul sarcinii, vârsta înaintată sau cazuri de diabet zaharat de tip 2 în familie. Femeile din regiunile asiatice, indiene sau din Asia de Sud-Est sunt mai frecvent afectate. Există, de asemenea, un risc mai mare în rândul femeilor care au avut deja mai multe avorturi spontane sau nașteri de copii morți sau care au născut un copil cu malformații sau cu o greutate la naștere mai mare de 4.500 de grame.


Dar, practic, orice femeie însărcinată poate dezvolta diabet gestațional - chiar și femeile care nu au niciunul dintre factorii de risc menționați. „Bune măsuri de prevenire sunt un stil de viață sănătos chiar înainte de sarcină și cunoașterea factorilor de risc care nu pot fi influențați de femeia însăși", spune Dr. Schütz-Fuhrmann.

Diabetul gestațional: schimbați dieta și măsurați glicemia


Femeile gravide afectate pot primi consiliere nutrițională și pot fi instruite să își măsoare și să își documenteze singure glicemia de mai multe ori pe zi. „Femeile însărcinate nu trebuie să țină niciodată post!", subliniază Dr. Schütz-Fuhrmann. Deoarece carbohidrații sunt importanți pentru dezvoltarea creierului copilului nenăscut. Prin urmare, simpla eliminare a tuturor carbohidraților din alimentație ar fi chiar dăunătoare. Cu toate acestea, femeile afectate ar trebui să evite în mare măsură produsele din făină albă, dulciurile, sucurile de fructe și băuturile răcoritoare.

Practic, dieta pentru diabetul gestațional nu diferă de recomandările generale pentru o dietă sănătoasă. Este importantă o dietă echilibrată, bogată în fibre, cu multe legume, carbohidrați sub formă de produse integrale, proteine și grăsimi de înaltă calitate. De asemenea, multe femei însărcinate care sunt afectate consideră că este util să mănânce cinci-șase mese mai mici în loc de trei mese mari. Cu toate acestea, fiecare femeie trebuie să afle singură ce este potrivit pentru corpul ei și pentru viața de zi cu zi. Acesta este motivul pentru care sprijinul individual și sfaturile nutriționale sunt atât de importante în timpul diabetului gestațional.


Măsuri precum dieta corectă și exercițiile fizice sunt de obicei suficiente pentru a readuce nivelul de zahăr din sânge la echilibru. „Iar dacă este necesară o terapie cu insulină, aceasta poate fi învățată cu ușurință", spune Dr. Schütz-Fuhrmann. În plus, este necesară o monitorizare mai atentă pentru a vedea dacă terapia funcționează sau trebuie ajustată. Pentru că, pe măsură ce sarcina avansează, hormonii din organism se schimbă din nou.


Monitorizarea ulterioară a diabetului gestațional este importantă

Chiar dacă metabolismul celor mai multe femei revine la normal cel târziu în perioada postpartum, acestea trebuie să acorde o atenție deosebită sănătății lor în viitor. „Pentru că ele au un risc crescut de a dezvolta diabet zaharat de tip 2 și, de asemenea, boli cardiovasculare în cursul vieții lor", spune Dr. Schütz-Fuhrmann.


Un test de toleranță orală la glucoză ar trebui să fie efectuat din nou la aproximativ șase până la douăsprezece săptămâni după naștere, iar apoi la fiecare doi ani. În cazul unei alte sarcini, testul de toleranță la glucoză ar trebui efectuat din timp - deoarece riscul de a dezvolta din nou diabet gestațional este ridicat.


Prin urmare, femeile pot face multe pentru a minimiza riscurile de boli secundare. Printre acestea se numără un stil de viață sănătos, cu suficiente exerciții fizice și pierderea în greutate dacă sunt supraponderale. Și foarte important: alăptarea le protejează pe mame de diabetul de tip 2 pe termen lung. După cum a arătat un studiu realizat de Rețeaua germană de competență pentru diabet zaharat, alăptarea la sân reduce riscul de diabet pe termen lung cu peste 40 de procente. Efectul este deosebit de pronunțat în cazul mamelor care și-au alăptat copiii la sân mai mult de trei luni.