Active Beauty
Nașterea: 13 lucruri pe care nu le știați încă

Ce vă așteaptă?

Nașterea: 13 lucruri pe care nu le știați încă

Cu cât se apropie nașterea, cu atât vă temeți mai mult de ea? Nu trebuie să fiți speriate! Cunoștințele ajută, și le puteți obține de aici!
Nașterea este o experiență individuală pentru fiecare femeie. Pentru unele femei este foarte ușor să nască, în timp ce altele o trăiesc ca pe o adevărată traumă. Și, desigur, fiecare femeie este diferită în ceea ce privește modul în care procesează experiențele, impresiile și durerea. Dar este o certitudine că nașterea este ca un tsunami fizic, ce începe cu contracții ușoare, care se simt ca în cazul menstruației și se termină cu contracții foarte puternice, care provoacă femeile la maximum.


Nimeni nu trebuie să se teamă de naștere. Un curs de pregătire pentru naștere poate înlătura orice griji, deoarece cu cât femeile știu mai bine la ce să se aștepte în timpul unei nașteri, cu atât mai puțin au de ce să se teamă. O moașă sau o doula ca însoțitoare oferă siguranță multor femei.

După naștere, când veți ține în brațe copilul, toată durerea va fi uitată, deși femeile își pot aminti încă fazele individuale ale nașterii la ani de zile după aceasta. Dar corpul femeii este diferit față de cum era înainte de contracții, ruptura perineală și așa mai departe. La ce vă puteți aștepta în timpul nașterii și după aceea, în perioada postnatală, am relatat în continuare.

 

Naștere: 13 lucruri pe care trebuie să le știți înainte

1. Fără inhibiții

Rușine? Puteți uita de ea în timpul nașterii. Vă veți plimba dezbrăcată prin sala de nașteri, veți înjura, veți țipa tare și da, este posibil ca urina și scaunul să fie implicate atunci când împingeți, iar apa se va rupe și va ieși din dumneavoastră într-un șuvoi. Nu vă faceți griji, moașa dumneavoastră nu este străină de toate acestea! Și, sincer, nu vă va păsa de nimic din toate astea, vă promitem!


2. Am nevoie de o clismă?

Acum poate vă întrebați: oare am voie să merg la toaletă înaintea nașterii? Bineînțeles că puteți! Și da, puteți cere și o clismă, atâta timp cât nașterea nu este foarte avansată. Cu cât intră mai multă apă în dumneavoastră, cu atât vă veți simți abdomenul mai plin, dar clisma nu vă va durea. Cu toate acestea, atunci când vă veți așeza pe toaletă puțin mai târziu, s-ar putea să vă simțiți inconfortabil în partea de jos, deoarece veți putea simți deja presiunea capului bebelușului.


3. Acum ieși afară!

V-ați imaginat totul atât de frumos alături de partener! Acesta v-ar ține de mână, v-ar masa spatele, v-ar răcori fruntea transpirată cu prosoape umede și v-ar motiva dacă nu mai aveți putere în ultimii metri ai travaliului. Și apoi...? Pur și simplu îl trimiteți afară din sala de nașteri, pentru că așa vă simțiți mai bine în acel moment. Acest lucru se poate întâmpla nu numai în timpul primei nașteri. Totul este în regulă căci dumneavoastră, în calitate de femeie care naște, sunteți cea care decide. 

 
4. Dezavantajul epiduralei  

Când o femeie simte prima contracție, a sosit în sfârșit momentul: începe nașterea! Dar tot poate dura ore întregi. Deoarece travaliul poate fi foarte obositor și dureros, unele femei decid în avans să facă o epidurală, adică o injecție în coloana vertebrală care amorțește durerea travaliului. Dezavantajul acestui procedeu este că adesea inhibă contracțiile naturale, astfel încât uneori este nevoie de medicamente care să stimuleze travaliul și, din păcate, acestea provoacă contracții și mai dureroase. Dar nu trebuie să alegeți neapărat o epidurală, există și alte medicamente care ameliorează durerea. Discutați cu medicul sau cu moașa dumneavoastră despre ele!


5. Când perineul se rupe

Din păcate, ruptura perineului este aproape imposibil de evitat în timpul nașterii, mai ales în cazul primului copil. Aceasta a fost vestea proastă. Vestea bună este că, în timpul nașterii, durerea travaliului predomină, așa că nu veți simți ruptura perineală. Apropo, moașele spun că poziția la naștere are o influență asupra probabilității unei rupturi perineale. Poziții precum cea laterală, în genunchi, sau poziția cvadrupedală, ar trebui să fie blânde pentru perineu, spre deosebire de poziția în șezut pe spate sau poziția ghemuită. 


6. Petele roșii de pe față

Arătați ca un tort cu sprinkles după ce ați născut? Foarte posibil, căci efortul de a împinge poate provoca spargerea unor vene mici la nivelul feței și al ochilor. Din fericire, roșeața va dispărea în timp scurt. În timpul travaliului, încercați să respirați în jos, nu în sus, în zona capului.
 

7. Unde este sentimentul meu de fericire?

Când copilul se naște în sfârșit și este așezat pe pieptul mamei, multe femei trăiesc cel mai fericit moment din viața lor… sau nu. Tinerele mame pot simți confuzie cu privire la micuța ființă care le aparține pentru totdeauna, pot intra în panică și pot începe să numere degetele copilului pentru a vedea dacă sunt într-adevăr toate, se pot întreba despre aspectul său sau pot să nu simtă nimic altceva decât o mare epuizare. Toate sentimentele sunt posibile! Dați-vă timp să vă obișnuiți unul cu celălalt. Cu toate acestea, dacă nu există deloc emoții pozitive în perioada postpartum, vă sfătuim să luați în considerare posibilitatea unei depresii postpartum și să apelați la un specialist.


8. Problema perioadei postnatale

Ați avut întotdeauna o menstruație abundentă? Ei bine, pregătiți-vă pentru și mai mult în perioada după naștere, căci puteți avea cheaguri de sânge de mărimea unei mingi de tenis care ajung în intestin. Fluxul postpartum este modul în care organismul „face curățenie” după naștere, eliminând sângele, lichidul limfatic și mucoasa uterină. Miroase neplăcut, devine mai slab în timp, dar durează aproximativ șase săptămâni. Absorbantele normale nu vor fi suficiente, veți avea nevoie de o rezervă bună de absorbante pentru maternitate în primele zile.


9. Labii umflate

Nașterea nu-și lasă amprenta doar asupra corpului femeilor. Una dintre durerile ulterioare este provocată de labiile extrem de umflate la scurt timp după aceea. Nu vă speriați! Acestea revin la dimensiunea normală în câteva zile.


10. Răni dureroase la naștere

Dacă aveți o ruptură perineală sau, mai rar, o episiotomie, va fi puțin mai dificil în primele zile să vă așezați. Veți simți cusăturile și, în funcție de poziția în care stați în timpul alăptării, vă va deranja. Cel mai bine este să alăptați într-o poziție confortabilă sau să vă întindeți în timp ce faceți acest lucru. Oricum, corpul dumneavoastră are nevoie de multă odihnă după naștere. Rănile de pe buzele interioare ale vulvei vă pot durea în timpul urinării. Sfat: pentru a minimiza senzația de arsură, turnați o sticlă de apă de la robinet peste vulvă în timp ce urinați. Pentru aceasta puteți folosi și un duș de fese.


11. Hemoroizi postpartum 

A avea o mișcare intestinală pentru prima dată după naștere este adesea o senzație ciudată. Împingeți, dar aveți senzația că nimic nu avansează. Nu e de mirare: organele din cavitatea abdominală au nevoie de timp pentru a se reorganiza după naștere. Hemoroizii sunt adesea un efect secundar neplăcut al nașterii dar, de obicei, dispar din nou la scurt timp după aceea. În niciun caz nu trebuie să împingeți tare și să forțați o evacuare intestinală. Constipația poate dura câteva zile. Beți multe lichide, urmați o dietă bogată în fibre și încercați să faceți din nou exerciții fizice regulate după ce vă odihniți.


12. Ajutor, vezica este slăbită! 

După naștere, zona pelviană este destul de epuizată și nu mai este antrenată. Este foarte posibil ca imediat după naștere să nu vă mai puteți controla corect urinatul. Iar atunci când strănutați sau tușiți, se poate întâmpla ca câteva picături să ajungă în pantaloni. Pentru a preveni acest lucru, vă rugăm să începeți cu antrenamentul zonei pelviene! De altfel, acest lucru se poate face mult timp după naștere!


13. Au, laptele curge înăuntru!

După două până la cinci zile de la naștere, a sosit momentul mult așteptat: laptele țâșnește din sân. Până când acest lucru se întâmplă, bebelușul va primi colostrul bogat în nutrienți din alăptare. Alăptarea poate fi dureroasă, deoarece sânii și mameloanele se umflă foarte mult. Pielea este întinsă și este posibil să aveți o temperatură ridicată. Acum este important să preveniți angorjarea laptelui sau chiar mastita. Discutați cu moașa dumneavoastră sau cu un consilier în domeniul alăptării dacă aveți dureri când alăptați. De asemenea, mameloanele se pot inflama și sângera. Vă poate ajuta un laser rece, pe care îl puteți împrumuta de la moașa dumneavoastră și îl puteți folosi acasă, sau puteți întreba la maternitate despre terapia cu laser.