Active Beauty
Este consumul de tofu dăunător pentru mediu?

dm Green Ideas

Este consumul de tofu dăunător pentru mediu?

Din ce în ce mai mulți oameni optează pentru o dietă fără carne. Un sondaj YouGov privind cele mai populare alternative la carne în Germania, din 2021, a arătat că 41% dintre respondenți au declarat că au mâncat deja tofu cel puțin o dată. Dar este acest lucru bun pentru mediu sau nu?

Ce este tofu?

Pentru a face tofu, boabele de soia albă sunt transformate în lapte de soia, din care se obține cașul de soia. Lichidul este îndepărtat din cașul de soia și este presat în blocuri. Din cauza asemănării sale cu fabricarea brânzei, tofu era numit „brânză de fasole". Mâncarea este originară din China, dar acum este foarte răspândită în întreaga lume. Datorită conținutului său ridicat de proteine și gustului slab, tofu este un excelent înlocuitor al cărnii. Pe lângă clasicele mâncăruri asiatice (curry) cu tofu, există și rețete mai neobișnuite de tofu, cum ar fi cotlete de tofu pane, tofu fărâmițat și prăjit ca înlocuitor al ouălor sau tofu caramelizat ca topping pentru mâncărurile din orez. Creativitatea nu are limite - și totul pe bază de legume. Însă, ceea ce pare la prima vedere ecologic și sănătos ar trebui, totuși, să fie pus sub semnul întrebării în mod critic.

 
 

Cât de dăunător este tofu pentru mediu?

Persoanele care trăiesc un stil de viață vegan se confruntă cu această prejudecată din nou și din nou: pretind că vor să protejeze pământul, dar importă alimente care au călătorit mult și pentru care trebuie defrișate păduri tropicale. Și este adevărat: soia este cultivată pe teritoriul Americii de Sud, în special pentru produsele sale derivate, laptele de soia și tofu. Pentru a genera mai mult teren pentru cultivare, se defrișează pădurile tropicale.
Cu toate acestea, este important de reținut că soia nu este cultivată în primul rând pentru consumul uman, ci ca hrană pentru animale. Pentru un kilogram de carne de vită, sunt necesare până la 25 de kilograme de furaje. Este un paradox faptul că 795 de milioane de oameni din întreaga lume suferă de foamete, iar 90% din recolta de soia și 30% din recolta de cereale sunt folosite ca hrană pentru animale.


Acest lucru arată că tofu, ca produs de substituție a cărnii, are atât avantaje etice, cât și de mediu - mai ales dacă ingredientele sunt cultivate la nivel regional. Cu 44 000 de hectare de terenuri cultivate cu soia, Austria este unul dintre primii cinci producători din UE. Cu toate acestea, această cantitate nu este suficientă ca hrană pentru animale; potrivit Global 2000, trebuie importate încă 600 000 de tone de soia.

 

Deci, de acum încolo e mai bine să trecem la tofu?

Nu există un răspuns general la această întrebare. Desigur, există numeroase argumente împotriva consumului de carne, dar multe produse de substituție, cum ar fi tofu, nu sunt complet inofensive. Cea mai sustenabilă formă de nutriție este, probabil, trecerea pe termen lung la alimente regionale și de sezon. Aceasta poate include carne organică sau ouă de la găini fericite. Creșterea în aer liber și furajele produse pe plan intern economisesc CO2.
 

Este tofu cancerigen?

Tofu este adesea privit critic, nu numai în ceea ce privește sustenabilitatea, ci și în ceea ce privește aspectele legate de sănătate. Se spune chiar că ar avea un efect cancerigen, dar acest lucru nu a putut fi confirmat de studii. În special femeile înainte de menopauză care au cancer de sân ar trebui să fie prudente cu soia: fitoestrogenii pe care îi conține - izoflavonele - au o structură similară cu cea a estrogenului feminin. Estrogenii din plante se pot fixa pe receptorii de estrogeni umani și au un efect de promovare în această poziție. În cazul în care celulele canceroase sunt deja prezente în sân, creșterea lor poate fi stimulată de consumul excesiv de produse din soia. Prin urmare, femeilor care suferă de cancer de sân li se recomandă să consume înlocuitorul de carne doar în doze mici. Orice persoană care suferă de cancer ar trebui, în general, să își coordoneze dieta cu medicii.

În acest moment, însă, trebuie remarcat faptul că produsele de origine animală pot avea, de asemenea, un efect negativ asupra echilibrului hormonal uman. Laptele de vacă, de exemplu, conține hormoni sexuali și de creștere, iar carnea poate conține antibiotice. Într-o dietă predominant echilibrată, cu multe fructe și legume, se pot consuma ocazional cantități mici de produse de origine animală și soia, dar acestea nu ar trebui să fie în meniu în fiecare zi. O dietă regională și de sezon nu numai că hrănește planeta, ci și pe noi înșine!