Alge sănătoase?
Spirulina: informații despre beneficii și utilizare
Se spune că algele au la fel de multe efecte asupra sănătății pe cât este de lungă lista nutrienților. Ce pot face cu adevărat algele miraculoase albastre - și ce nu?
Există destul de multe superalimente - de la superalimente locale, cum ar fi fructe de pădure, semințe de in și nuci, până la chia și acai. Și mai există și spirulina. Printre altele, se spune că alga întărește sistemul imunitar și previne cancerul. Am aruncat o privire mai atentă asupra algelor miraculoase albastre:
Ce este de fapt spirulina?
Alga Spirulina este una dintre cele mai vechi viețuitoare de pe pământ. Aparține speciei de cianobacterii (anterior: alge albastre-verzi) și este denumită în mod colocvial „microalgă” sau „algă de apă dulce”. Cunoaștem presupusul superaliment ca ingredient în smoothie-uri verzi sau, uscat, ca supliment alimentar sub formă de pulbere și tablete, de exemplu din dm.
Spirulina: informații despre beneficii și utilizare
1. Beneficiile pentru sănătate
Consumul de alge spirulina se spune că are o serie de beneficii pentru sănătate. Nu este de mirare, deoarece o primă privire asupra informațiilor nutriționale arată că acestea depășesc cu mult avantajele presupuse ale multor alte alimente. Printre altele, algele minune ar trebui să prevină atacurile de cord și, datorită antioxidanților pe care îi conțin, să acționeze și ca un agent anti-îmbătrânire. În plus, se întărește imunitatea - ceea ce ar trebui să aibă un efect pozitiv asupra prevenirii cancerului și să atenueze simptomele alergiilor și ale diabetului. Singura problemă este că nu există un studiu cu adevărat semnificativ asupra celor enumerate mai sus.
2. Spirulina: ce conține?
Nu există nicio îndoială că lista ingredientelor din spirulină este impresionantă. Cu toate acestea, există puncte nutriționale importante de luat în considerare înainte de a lua suplimentul.
3. Ingrediente proteice
Spirulina este considerată a fi una dintre cele mai bogate alimente proteice de pe piață. Algele conțin în jur de 60% proteine. În plus acea proteină conține toți aminoacizii esențiali și, prin urmare, este considerată „completă” - acest lucru este destul de neobișnuit pentru sursele de proteine vegetale.
Suna minunat? Nu chiar. Deoarece chiar și în cea mai mare doză, pulberile sau tabletele nu acoperă necesarul nostru zilnic de proteine. În schimb, este mai bine să consumați și produse din cereale integrale și leguminoase, acestea conțin proteine de înaltă calitate. Folosit ca supliment alimentar (de exemplu de la dm), însă, nimic nu contravine consumului de spirulină!
4. Conține vitamina B12
Pe lângă conținutul ridicat de proteine, există și un conținut foarte ridicat de vitamine și fier, calciu, seleniu și magneziu. Veganii se bazează în special pe algele albastre din cauza vitaminei B12 pe care o conține, deoarece această vitamină se găsește doar în produsele de origine animală.
Important de știut: Spirulina conține în mare măsură vitamina B12 într-o formă inactivă; o mare parte din aceasta nu poate fi procesată de organism. Din păcate, același lucru se aplică și fierului pe care îl conține. Există o mulțime de alternative sănătoase pentru acestea, cum ar fi semințele de in, leguminoasele, carnea sau fulgii de ovăz.
5. Echilibrul (ecologic)
Alga albastră conține în mod evident o mulțime de ingrediente bune. Trebuie însă aduse dovezile științifice ale efectelor pozitive pe care spirulina le are asupra sănătății. La fel ca și chia, matcha & co, spirulina se alătură superalimentelor importate. În acest sens, nici echilibrul ecologic nu este cel mai bun.
În ciuda eficienței remarcabile, ce încă mai trebuie dovedită științific, nu există nimic care să vă împiedice să încercați spirulina și să vă bucurați de efectele sale asupra propriului corp. Când cumpărați spirulină, căutați cel mai bine produse din Europa sau România.