Active Beauty
Zâmbiți, vă rog! Cât de ușoară este îngrijirea dentară la domiciliu
Text: Margit Hiebl, Paula Rausch

Keep smiling!

Zâmbiți, vă rog! Cât de ușoară este îngrijirea dentară la domiciliu

Îngrijirea dentară adecvată nu se limitează la periajul periodic al dinților. Dacă și dumneavoastră vă simțiți copleșit de cantitatea uriașă de produse diferite de îngrijire dentară, ați ajuns la locul potrivit. Avem răspunsuri la cele mai frecvente întrebări despre igiena dentară. Iată cât este de simplu să vă păstrați zâmbetul strălucitor!

Îngrijirea dentară adecvată - informații pe care trebuie să le cunoașteți!

Vă prezentăm 10 aspecte importante și sfaturi practice pe care ar trebui să le cunoașteți despre îngrijirea dentară.

1. De ce aveți nevoie pentru o îngrijire dentară adecvată?

Să clarificăm dinainte cea mai importantă întrebare: de ce aveți nevoie de fapt pentru o îngrijire dentară perfectă?

  • Periuța de dinți: folosiți o periuță de dinți cu peri moi sau medii pentru a vă proteja dinții.
  • Pasta de dinți fluorurată: flluorurile din pasta de dinți întăresc smalțul dentar și pot chiar repara cariile dentare incipiente.
  • Ața dentară sau periuțele interdentare: chiar dacă vă spălați bine pe dinți, puteți curăța doar 70 la sută din suprafețele dentare cu o periuță de dinți - restul de 30 la sută se află în spațiile interdentare. Puteți ajunge la acestea cu ața dentară sau cu periuțele interdentare.
  • Superfloss: o recomandare perfectă pentru curățarea implanturilor sau a aparatelor dentare.
  • Perii cu un singur smoc de peri: cu această perie mică, formată dintr-un singur smoc de peri, puteți curăța perfect golurile dintre dinți.
  • Apa de gură: De asemenea, sunt utile în caz de sensibilitate la carii, inflamații sau restricții manuale.

2. Îngrijirea perfectă a dinților prin periaj dentar corect

Spălatul pe dinți este cea mai importantă metodă de îngrijire dentară. Ar trebui să vă spălați pe dinți de cel puțin două ori pe zi - dimineața și seara - dar vă puteți spăla și mai des. Cel mai bine este să vă acordați puțin mai mult timp seara pentru rutina de îngrijire dentară și să folosiți mijloace ajutătoare pentru spațiile interdentare, cum ar fi ața dentară, periuțele interdentare, Superfloss sau periuțele cu un singur smoc. Dacă nu sunteți sigur ce produse se potrivesc cel mai bine dinților dumneavoastră, solicitați sfatul medicului stomatolog.
Dar ar trebui să vă spălați pe dinți înainte sau după micul dejun? Recomandarea clară în acest caz este: după micul dejun. În special la micul dejun consumăm frecvent o cantitate ridicată de carbohidrați și zahăr (în muesli, gemuri, etc.). Toate acestea sporesc riscul de apariție a cariilor dentare, motiv pentru care ar trebui să vă spălați pe dinți cât mai repede după masă, pentru a nu da nicio șansă bacteriilor.
De asemenea, este important să aveți grijă să nu exercitați o presiune prea mare asupra dinților la perierea acestora. Periajul dinților cu o presiune prea ridicată poate răni gingiile și chiar provoca deteriorarea ireversibilă a smalțului.

3. Paste de dinți cu fluor pentru îngrijirea dentară

Fluorurile din pastele de dinți sunt privite frecvent cu scepticism. Cu toate acestea, acestea reprezintă probabil cel mai util ingredient activ în profilaxia cariilor și pot chiar să repare, într-o anumită măsură, cariile care s-au dezvoltat deja. Fluorurile acoperă dinții și formează astfel un strat protector care previne apariția cariilor și deteriorarea smalțului dentar.
Nu trebuie să vă faceți griji că pastele de dinți cu fluor vă dăunează sănătății. Este adevărat că fluorul poate produce un efect toxic în doze mari (cel puțin începând cu 350 de miligrame), dar nu există riscul de apariție a intoxicațiilor atunci când vă spălați pe dinți datorită cantităților reduse.

4. Paste de dinți speciale pentru copii pentru îngrijirea dentară

Pentru a pune cea mai bună bază posibilă pentru sănătatea dentară a copilului dumneavoastră, este important să fiți consecvent cu îngrijirea dentară încă de la început. Din momentul în care erupe primul dinte de lapte, acesta trebuie să fie deja periat pentru a preveni cariile timpurii din copilărie. Pastele de dinți pentru copii trebuie să conțină și fluor:

  • până la vârsta de doi ani: periați dinții de două ori pe zi cu o cantitate de mărimea unui bob de mazăre de pastă de dinți pentru copii (500 ppm fluor).
  • între doi și șase ani: periați dinții de două ori pe zi cu o cantitate de mărimea unui bob de mazăre de pastă de dinți pentru copii (1000 ppm fluor).
  • între șase și nouă ani: periați de două ori pe zi cu o pastă de dinți pentru copii (1000-1500 ppm fluor)
  • începând cu vârsta de nouă ani: periați de două ori pe zi cu o pastă de dinți pentru copii sau adulți

Pastele de dinți pentru copii și junior au avantajul că nu sunt la fel de înțepătoare ca majoritatea produselor pentru adulți. Acest lucru face mai ușor pentru copii să se spele pe dinți. Dar atenție: pasta de dinți nu trebuie să aibă un gust prea dulce, astfel încât copiii să nu fie încurajați să înghită produsul.
Micuții care se spală pe dinți pot fi adesea motivați cu elemente ajutătoare, precum clepsidre, povești despre spălatul pe dinți și cântece despre spălatul pe dinți, precum și aplicații speciale pentru spălatul pe dinți.

5. Cea mai bună periuță de dinți pentru o bună îngrijire dentară

Alegerea diferitelor periuțe de dinți pare o poveste fără sfârșit - este ușor să pierdeți șirul. Vestea bună: puteți decide singur dacă preferați să vă periați cu o periuță de dinți manuală sau cu una electrică. Important este să vă facă plăcere să folosiți periuța de dinți și să o utilizați eficient - acest lucru asigură o bună îngrijire dentară.
Dacă aveți dificultăți motorii sau sunteți deosebit de reticent în a vă spăla pe dinți, o periuță de dinți cu oscilație rotativă sau o periuță de dinți cu ultrasunete vă poate ușura viața. Cu toate acestea, asigurați-vă că modul în care vă spălați pe dinți se schimbă în funcție de periuța de dinți pe care o folosiți. Prin urmare, cel mai bine este să solicitați medicului dumneavoastră stomatolog să vă explice tehnica de periaj adecvată.
O întrebare care revine mereu atunci când vorbim despre periuțele de dinți: cât de des ar trebui schimbate acestea? Răspunsul este: aproximativ la fiecare trei luni. Ca un memento, cumpărați întotdeauna o periuță de dinți nouă la schimbarea anotimpului.

6. Efectele dietei asupra îngrijirii dentare

Îngrijirea dentară este asociată tot mai puternic cu alimentația. Acest aspect depășește cerința privind simpla evitare a zahărului industrial. În mod suplimentar, se recomandă și reducerea consumului de carbohidrați și evitarea grâului industrial. De asemenea, este logic să avem o dietă cât mai bogată în vitamine și să consumăm suficiente fructe, legume, pește și leguminoase. Cine dorește o abordare bazată pe siguranță va verifica periodic nivelul de vitamina D și C la medic.

7. Îngrijirea dentară la bătrânețe

Din nefericire, riscul apariției cariilor dentare crește adesea odată cu vârsta. Acest lucru se datorează în principal faptului că administrarea de medicamente și schimbările hormonale pot duce la creșterea uscăciunii gurii, care favorizează apariția cariilor. Prin urmare, ar trebui să acordați o atenție deosebită îngrijirii dentare la bătrânețe. Consumul de lichide din abundență, guma de mestecat și zahărul care conține xilitol, soluțiile de clătire a gurii și spray-urile cu acid hialuronic pot ajuta împotriva uscăciunii. În plus, efectuați o curățare profesională a dinților de două ori pe an și prezentați-vă periodic la dentist.

8. Decolorarea dinților în ciuda unei îngrijiri dentare temeinice

Din păcate, îngrijirea dentară temeinică nu protejează împotriva decolorării inestetice a dinților. Aceasta este cauzată, de exemplu, de băuturile care pătează, cum ar fi cafeaua, ceaiul, sucul de coacăze roșii sau vinul roșu. Dacă nu doriți să renunțați la aceste produse, vă poate ajuta să vă beți cafeaua cu gheață sau băutura răcoritoare printr-un pai, dacă este posibil. Acest lucru reduce semnificativ timpul în care băutura intră în contact cu dinții dumneavoastră.
Dacă ați observat deja o ușoară decolorare a dinților, cel mai bine este să vă programați o curățare profesională a dinților.
Evitați pastele de dinți de albire agresive. Deși înlătură decolorarea, acestea aspresc suprafețele dentare, ceea ce face ca dinții să se decoloreze din nou mai repede. Kiturile de albire la domiciliu nu trebuie folosite niciodată fără sfatul medicului, deoarece utilizarea incorectă poate irita gingiile sau poate cauza diferențe de culoare.
Pe de altă parte, clătirea gurii cu ulei nu are ca scop curățarea estetică a dinților, ci detoxifierea cavității bucale. Pentru a proceda în acest sens, trebuie să vă clătiți gura cu ulei de susan, de nucă de cocos sau de chimen negru pentru o anumită perioadă de timp. Dacă doriți să vă optimizați suplimentar îngrijirea dentară, puteți să vă curățați limba cu o periuță de dinți sau cu un răzuitor de limbă.

9. Îngrijirea dentară corectă la apariția gingivitei

Foarte important: rezistați impulsului de a peria în jurul inflamației din cauza durerii și a sângerării gingiilor! Cauza este aproape întotdeauna placa bacteriană care nu poate fi eliminată prin clătire, ci trebuie curățată mecanic. În acest mod, gingiile se regenerează de obicei în zece zile de la sine. De asemenea, puteți folosi soluții dezinfectante.

10. Vizite regulate la medic pentru îngrijirea dentară

Nu numai îngrijirea dentară consecventă este importantă în viața de zi cu zi, ci și controalele periodice la stomatolog. Se recomandă prezentarea bebelușilor la primul consult stomatologic imediat după erupția primului dinte. În acest fel, cei mici se vor obișnui rapid cu vizitele la dentist. Până la vârsta de șase ani și începând cu vârsta de 18 ani, copiii și adulții ar trebui să își verifice dantura anual. Între șase și 18 ani, chiar și de două ori pe an.
Cu toate acestea, controalele mai frecvente pot fi recomandate și în cazul adulților - de exemplu, dacă suferiți de o boală cronică, dacă sunteți gravidă sau dacă fumați. Cel mai bine este să discutați cu medicul dentist acele intervale optime pentru dumneavoastră.

Periuță de dinți cu peri în spirală

Perie de dinți Perfect Clean & White de la Dontodent

Cumpără acum din magazinul online dm

Curățare profesională și purificatoare

Perie de dinți electrică iO4 Quite White de la Oral-B

Cumpără acum din magazinul online dm

Protecție împotriva cariilor

Pastă de dinți Caries Protection de la elmex

Cumpără acum din magazinul online dm

Pentru o igienă orală eficientă

Perii interdentare de la TePe

Cumpără acum din magazinul online dm

Ață dentară pentru curățarea interdentară

Ață dentară sensitive de la Dontodent

Cumpără acum din magazinul online dm