Active Beauty
Șapte mituri despre îngrijirea dentară

Curățare eficientă

Șapte mituri despre îngrijirea dentară

Vă spălați pe dinți de trei ori pe zi sau doar dimineața și seara? Periați delicat sau puternic? Pastă de dinți cu fluor sau fără? Există multe păreri despre îngrijirea dentară adecvată. Medicul stomatolog Stefan Fickl explică cele mai frecvente mituri și oferă sfaturi despre ce putem face pentru sănătatea noastră dentară.

Cum să ai grijă de dinții tăi: un expert ne explică

Dinții noștri permanenți ar trebui să dureze o viață întreagă. Dar cum să avem grijă de dinții noștri? În cartea sa ,Stefan Fickl, medic dentist și profesor la Universitatea Julius Maximilian din Würzburg, rezumă cele mai recente descoperiri din medicina dentară. Citește sfaturile sale despre ceea ce contează atunci când te speli pe dinți.

Mitul 1: periuțele de dinți electrice sunt mai bune decât cele manuale

Acest mit privind îngrijirea dentară este doar parțial adevărat. Modul corect de utilizare a unei periuțe de dinți este mult mai important decât tipul de periuță de dinți pe care o folosești. Așadar, dacă te speli pe dinți cu periuță manuală de ani de zile, nu ai probleme dentare și nu dorești să cumperi un alt dispozitiv electric, îți poți păstra obiceiul.

Faci parte din categoria celor care neglijează curățarea dinților? Atunci periuțele de dinți electrice au un avantaj major: „Majoritatea periuțelor de dinți electrice au un cronometru", explică expertul. Studiile au arătat că multe persoane se periază mai puțin decât cele două minute recomandate. Dar acesta este minimul de timp de care aveți nevoie pentru a vă curăța dinții, pentru a îndepărta suficientă placă bacteriană. În plus, vibrațiile fine ale periuțelor de dinți electrice distribuie mai bine pasta de dinți în spațiile interdentare greu accesibile.

Mitul 2: pasta de dinți cu fluor este dăunătoare sănătății.

Mitul conform căruia fluorul este dăunător pentru sănătate este larg răspândit. Însă îngrijorarea este nefondată. Acest lucru este afirmat și de Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară (EFSA) pe site-ul său: fluorul este dăunător doar în cantități foarte mari. În special în îngrijirea dentară, fluorul este indispensabil, deoarece este foarte eficient în prevenirea cariilor dentare. Un adult ar trebui să ingereze mai multe tuburi de pastă de dinți pentru a dezvolta semne de intoxicație. Așadar, nu te teme de fluorură, încurajează Stefan Fickl: „Fluorul este una dintre cele mai bine studiate substanțe din lume. Unele țări chiar adaugă fluorură în apa potabilă pentru a obține un efect de inhibare a cariilor".

Important: nu-ți clăti gura cu apă după ce te speli pe dinți, ci doar scuipă! Acest lucru permite fluorurii din pasta de dinți să acționeze extrem de bine. Dinții tăi au tendința de se caria? Atunci medicul stomatolog recomandă chiar folosirea unei paste de dinți cu o concentrație mai mare de fluor, o dată pe săptămână. Ce să faci dacă încă mai ai dubii? Atunci o pastă de dinți care să conțină hidroxiapatită ar fi o alternativă. „Toate celelalte produse nu sunt recomandate, deoarece riscul de carii dentare crește dramatic în caz contrar", spune expertul în îngrijire dentară.

Mitul 3: perii moi nu curăță suficient de bine

Da, perii duri sau mediu-duri îndepărtează mai repede placa bacteriană - dar sunt, de asemenea, mult mai susceptibili să rănească gingiile în timpul periajului. „Prin urmare, ar trebui să alegeți mai degrabă o periuță de dinți cu peri moi (deseori aceasta este descrisă cu termenul publicitar „moale sau ultrasoft") sau, în cazul unei periuțe de dinți electrice, un cap de periuță moale", scrie Stefan Fickl în cartea sa.


Există câteva lucruri de care trebuie să ții cont atunci când folosești peri moi: este important să utilizezi în acest scop o pastă de dinți „sensibilă" - în acest fel, smalțul important al dinților nu este abrazat. În plus, timpul de periaj trebuie prelungit puțin pentru a scăpa mai bine de placa bacteriană. Iar periuța moale trebuie schimbată mai des decât o periuță de dinți cu peri duri - cel târziu la trei luni.

Sfaturile experților: ce contează în îngrijirea dentară

Mitul 4: când vine vorba de îngrijirea dentară, tehnica de periaj corectă este crucială.

Da, chiar există o tehnică perfectă de periaj dentar. Stefan Fickl o descrie în detaliu în cartea sa: „Așază periuța de dinți la un unghi de 45 de grade în zona de tranziție dintre dinte și gingie. Mișc-o pe loc timp de câteva secunde și apoi curăță cu o mișcare ușoară de răsucire dinspre dinte spre suprafața de mestecat. Și te rugăm să faci acest lucru pe toate suprafețele dinților, în interior și în exterior." Dar el recunoaște, de asemenea, că: „Pentru majoritatea oamenilor, acest lucru este greu de practicat. Cu excepția cazului în care doriești să ridici periajul la rang de știință.

De aici și sfatul său: „Este important să nu uiți nicio suprafață dentară". Cu toate acestea, potrivit expertului, există o zonă la care ar trebui să acorzi o atenție deosebită: trecerea de la gingie la dinte. Aici le place bacteriilor să se așeze. Cel mai blând mod de a proteja gingiile sensibile este să le cureți dinspre gingie la dinte.

Mitul 5: ața dentară și apa de gură sunt esențiale.

Potrivit lui Stefan Fickl, recomandarea de a folosi regulat ața dentară nu poate fi dovedită științific: „Dacă conținutul de fluor din pasta de dinți este corect, atunci efectul aței dentare este neglijabil". Totuși, acest lucru este valabil doar pentru persoanele cu dinți și gingii sănătoase. Cei care sunt predispuși la boala parodontală și gingivită ar trebui să își curețe bine spațiile interdentare - dar cu periuțe interdentare. Cel mai bine este să ceri sfatul propriului dentist!

Expertul consideră că utilizarea apei de gură este supraestimată: „Dacă vă spălați corect pe dinți de două ori pe zi cu o pastă de dinți cu fluor, efectul suplimentar al unei clătiri de gură este probabil foarte mic pentru dumneavoastră." Când poate fi de ajutor apa de gură în îngrijirea dentară? Pentru aparatele dentare fixe sau atunci când suprafețele rădăcinii dinților sunt foarte expuse.


Mitul 6: produsele de albire sunt dăunătoare pentru dinții tăi.

Decolorarea dinților de la cafea sau ceai nu are valoare patologică. Cu toate acestea, mulți oameni doresc dinți mai albi și se întreabă: sunt produsele de albire dăunătoare pentru dinți? „La această întrebare se poate răspunde relativ ușor și rapid: Nu”, spune liniștitor Stefan Fickl. Cu toate acestea, el avertizează: „Dinții se vor albi cu aceste paste de dinți, dar poate exista o oarecare pierdere de material dentar – nu o cantitate mare, dar un compromis îndoielnic în ceea ce privește frumusețea”.

Recomandarea lui este: este mai bine să obții sfaturi și tratament profesional de la un stomatolog legat de albirea medicală decât să folosești pasta de dinți pentru albire acasă. Pentru că acestea pot îndepărta smalțul protector al dinților. Potrivit expertului, benzile de albire de la farmacie sunt relativ inofensive. Aici concentrația de înălbitor este foarte scăzută. Dezavantajul: schimbări majore de culoare nu sunt de așteptat cu benzile de albire destinate utilizării la domiciliu.

Mitul 7: dacă te speli pe dinți după ce ai mâncat, poți să mănânci orice.

Din păcate, acest mit este fals. Dieta are un impact enorm asupra sănătății dentare. „Aceeași dietă care este bună pentru inimă sau ficat este bună și pentru gingii și dinți”, rezumă medicul dentist. Un studiu al Universității din Freiburg demonstrează că o dietă mediteraneană poate îmbunătăți semnificativ valorile inflamației din gură, cum ar fi sângerarea gingiilor - cu o rutină neschimbată în comportamentul periajului dentar.


Prioritatea principală a unei diete prietenoase cu dinții este evitarea băuturilor dulci și cu siguranță să nu le bei pe tot parcursul zilei. Dulciurile trebuie reduse la unul sau două deserturi pe zi. Alimentele puternic procesate sunt de obicei mult prea moi și, prin urmare, dăunătoare pentru dinți. Stefan Fickl explică de ce: „Prin mestecat, majoritatea bacteriilor sunt îndepărtate de pe dinți. Cu cât dinții tăi trebuie să lucreze mai greu atunci când mănânci, cu atât mai bine.” Un alt plus: dacă mesteci mai mult, acest lucru stimulează fluxul de salivă și aceasta spăla bacteriile rămase.


De asemenea, este important să acorzi smalțului pauze între mese pentru a se regenera. Dar ce se întâmplă dacă pur și simplu nu te poți abține de la gustări? Ghidul german pentru prevenirea cariilor dentare recomandă guma de mestecat fără zahăr după masă. „Masticația constantă activează și antrenează mușchii masticatori, iar procesul de mestecat constant produce exces de salivă”, explică Stefan Fickl, explicând beneficiile.

Peri moi și denși

Perie de dinți 3D Density cu peri moi de la ColgaeCumpără acum din magazinul online dm

Pentru dinți sensibili

Pastă de dinți Sensitive de la elmex


Cumpără acum din magazinul online dm

Pentru spațiile interdentare

Perii interdentare din lemn de la TRISACumpără acum din magazinul online dm