Când ar trebui să-mi duc copilul la stomatolog?

Deja de la primul dinte? Experții nu sunt complet de acord în această privință. Dar trebuie neapărat să periați dinții copilului dumneavoastră cu pastă de dinți pentru copii de îndată ce apare primul dinte de lapte. Începând cu apariția primului dinte, o vizită la medicul stomatolog pediatru poate fi luată în considerare. Este, de asemenea, o modalitate bună pentru părinți de a învăța despre profilaxia corectă a cariilor, despre tehnicile de periaj și despre cum să folosească ața dentară și suzetele. O vizită reală cu examinarea activă a copilului ar trebui să aibă loc cel târziu atunci când toți dinții de lapte au erupt. 

 

Ce se întâmplă la prima vizită la stomatolog?

În cel mai bun caz, nimic. Prin urmare, părinții ar trebui să evite să viziteze medicul stomatolog pediatru până când un tratament major este necesar. Acest lucru îl poate suprasolicita pe copil și îi poate provoca o teamă permanentă față de dentist. Este mai bine să vizitați în mod regulat dentistul, pentru ca acesta să îi explice copilului echipamentul sau chiar să îl lase pe copil să îl descopere singur. Acest lucru crește șansele nu numai de a evita cariile, ci și de a construi o relație normală cu profilaxia. 


Și ce se întâmplă dacă copilul manifestă deja frică față de dentist chiar dacă nu a fost niciodată acolo? Luați copilul cu dumneavoastră atunci când plecați dumneavoastră la un control. Poate că nu vor să fie acolo pentru un tratament complet, dar un control de rutină, văzut de aproape poate fi de ajutor.


Există, de asemenea, cabinete specializate în tratarea copiilor. Aici, copiii anxioși sunt pe mâini bune, iar vizita la dentist poate deveni chiar un eveniment pozitiv.

 

Cum îmi pregătesc copilul pentru vizita la stomatolog?

Nu există o pregătire ideală. Dar ar trebui să evitați să asociați dentistul cu durerea. Nu spuneți: „Dacă nu te speli pe dinți, te va durea și va trebui să mergem la dentist". Fraze precum „Nu trebuie să-ți fie frică." sau „Nu doare." pot, de asemenea, să îl facă pe copil să fie precaut și suspicios. În acest fel, dați în avans o conotație negativă cabinetului stomatologic. În schimb, spuneți: „La dentistul pentru copii, dinții tăi vor deveni mai frumoși, așa că este important să mergem acolo".


O abordare jucăușă ajută la prevenirea fricii de dentist. Cărțile pentru copii, cărțile audio sau cântecele pe tema dentistului și a spălatului pe dinți vă pot ajuta să vă familiarizați cu acest subiect și să răspundeți la întrebările copilului dumneavoastră. De asemenea, puteți exersa deschiderea gurii cu copilul dumneavoastră în prealabil. De exemplu, lăsați copilul să vă lumineze cu o lanternă în gură. De asemenea, vă puteți juca de-a dentistul împreună cu o păpușă sau cu animalele de pluș.


Cel mai bine este să programați întâlnirea cu dentistul într-un moment al zilei în care copilul dumneavoastră este odihnit - de obicei dimineața. Veniți la cabinetul stomatologic puțin mai devreme pentru a-i da timp copilului dumneavoastră să descopere totul în noul mediu. Și foarte important: dacă sunteți relaxat, atitudinea dumneavoastră se va transfera și asupra copilului! Mulți părinți își răsplătesc copilul după o vizită la dentist cu un mic cadou sau chiar cu dulciuri. Cu toate acestea, acest lucru poate fi contraproductiv. În schimb, lăudați-l sincer pe copil și spuneți-i că acum este precum „oamenii mari" - copiilor mici le place acest lucru, deoarece vor să-și imite părinții.