Active Beauty
Cât de importantă este vitamina D pentru sistemul imunitar?

Vitamina soarelui

Cât de importantă este vitamina D pentru sistemul imunitar?

„Vitamina soarelui" are multe funcții importante pentru organismul nostru - și pentru sistemul imunitar. Dar nu toată lumea trebuie să ia vitamina D sub formă de supliment. Ce trebuie să luați în considerare, aflați în continuare.

Cum afectează vitamina D sistemul imunitar?

Vitamina D este o vitamină solubilă în grăsimi și este clasificată și ca hormon. Vitamina D este deosebit de importantă pentru sănătatea oaselor. În plus, aceasta influențează diferiți hormoni și joacă un rol important în apărarea imunitară: dacă există suficientă vitamina D, celulele „ucigașe” devin active și distrug celulele din organism care au fost atacate de agenți patogeni.

Cum puteți recunoaște o deficiență de vitamina D?

Semnele unei deficiențe de vitamina D pot fi o sensibilitate crescută la infecții, dureri musculare și ale membrelor. Cu toate acestea, doar un test de sânge poate oferi informații concrete despre o deficiență de vitamina D. Cu toate acestea, deoarece fiecare organism este diferit și produce cantități diferite de vitamina D, valoarea exactă a necesarului nu este cunoscută

Cum puteți preveni o deficiență de vitamina D?

Vitamina D se formează mai întâi în organism. Etapele premergătoare sunt foarte puțin prezente în alimente și foarte puțin în sursele vegetale. Surse bune sunt peștii grași, cum ar fi heringul, macroul și somonul, dar și gălbenușul de ou. De aceea, este cu atât mai important să petreceți suficient timp în aer liber: Acest lucru se datorează faptului că lumina soarelui stimulează formarea de vitamina D. Un sfert din piele (față, mâini, părți ale brațelor și picioarelor) ar trebui să fie expusă la soare.


Oricine este sănătos, are o dietă echilibrată și petrece în mod regulat timp în aer liber nu trebuie să se teamă de o deficiență de vitamina D - cel puțin acest lucru este adevărat în Europa Centrală și de Est. În plus, vitamina D poate fi stocată în organism timp de mai multe luni.

Cine ar trebui să ia vitamina D ca supliment alimentar?

Este important ca aportul de vitamina D să fie verificat întotdeauna cu un medic. Este recomandat să vă verificați nivelul de vitamina D înainte de a lua suplimente

Pentru anumite grupuri de persoane, administrarea de vitamina D poate fi utilă. Printre acestea se numără persoanele care petrec puțin timp în aer liber. Societățile de nutriție recomandă, de asemenea, administrarea de suplimente pentru persoanele cu pigmentarea întunecată a pielii. Bolile intestinale pot să influențeze negativ formarea vitaminei D și să facă necesară administrarea de suplimente. Administrarea vitaminei D este recomandată pentru sugari în primul an de viață și pentru copiii mici în lunile de iarnă, începând cu al doilea an de viață.

În scopul exclusiv de a susține sistemul imunitar, aportul de vitamina D nu este necesar la adulții sănătoși. Cel puțin așa arată un rezumat a 25 de studii la care au participat în total peste 11.000 de copii și adulți. Conform acestor studii, administrarea de vitamina D nu are niciun efect preventiv împotriva infecțiilor cu virusuri gripale și de răceală. Acest lucru este valabil cel puțin pentru persoanele cu niveluri normale sau doar moderat scăzute de vitamina D în sânge. Dacă există o deficiență gravă de vitamina D, este posibil ca sistemul imunitar să beneficieze de pe urma unui tratament cu vitamina D. Studiul a mai constatat că, în cazul unei deficiențe de vitamina D, este recomandat să se ia cantități mai mici în mod regulat. Deoarece echipa de cercetare a suspectat că organismul nu poate utiliza în mod optim o cantitate mare de vitamina D deodată.

Este posibil un supradozaj de vitamina D?

Da, vitamina D poate fi supradozată în cazuri rare. Ca urmare, nivelul de calciu din sânge este crescut. Acest lucru duce la creșterea excreției de urină, greață și vărsături și poate favoriza apariția pietrelor la rinichi. În cazuri extreme, un supradozaj de vitamina D poate duce la insuficiență renală.