Active Beauty
Transformarea vechiului în nou: de ce este în vogă upcycling-ul
Text: Elisabeth Sas

Un lucru pentru totdeauna

Transformarea vechiului în nou: de ce este în vogă upcycling-ul

În trecut, era un lucru firesc să reparăm ceva care era stricat. Astăzi trăim într-o societate în care totul se aruncă. Parțial, pentru că reparațiile costă destul de mult. Dar reciclarea nu trebuie să fie costisitoare.
De-a lungul timpului, reparațiile au devenit din ce în ce mai demodate: de exemplu, în cazul smartphone-urilor, multe reparații nici măcar nu sunt rentabile. Deseori, componentele de schimb necesare nu mai sunt însă disponibile. Unele dispozitive sunt lipite în loc să fie înșurubate și, prin urmare, nu pot fi reparate deloc.

Dar, treptat, tendința se îndreaptă în direcția opusă: sustenabilitatea devine un aspect tot mai important. Din ce în ce mai mulți oameni au realizat că repararea și reciclarea în loc de a arunca nu numai că economisește bani, ci protejează și clima. .

De ce sunt atât de importante upcycling-ul și repararea?

Am priceput că trebuie să reducem deșeurile (de plastic), dar nu am reușit încă să ne ocupăm de acest aspect. Împiedicarea electrocasnicelor de a ajunge la groapa de gunoi are un efect pozitiv deosebit de mare. Dacă acestea primesc o nouă viață, nu numai că se reduce grămada de deșeuri electronice, ci sunt produse mai puține aparate noi, ceea ce reduce emisiile de CO₂. În plus, extracția de materii prime pentru noile produse electronice dăunează mediului.


Dacă durata de viață a tuturor mașinilor de spălat haine, a laptop-urilor, a aspiratoarelor și a smartphone-urilor din UE ar fi prelungită cu un an, s-ar putea economisi patru milioane de tone de CO₂, potrivit unui studiu realizat de Biroul European de Mediu. Conform pactului „Green Deal" al Uniunii Europene publicat în decembrie 2019, reparațiile și reciclarea trebuie să aibă o contribuție importantă pentru ca Europa să devină neutră din punct de vedere climatic până în 2050. De aceea, este atât de important să îi învățăm copii despre sustenabilitate.


În viitor, va exista chiar și un „drept la reparație". Acesta înseamnă că produsele trebuie să fie proiectate astfel încât să poată fi reparate. Dar cum se implementează „dreptul la reparații" în viața reală? Vă prezentăm gama de la Repair Cafés la platformele online, care ne ajută să ne trezim creativitatea interioară.

Ce înțelegem prin upcycling?

Upcycling-ul este o formă specială de reciclare. Ceea ce este esențial în acest caz este faptul că materialele utilizate nu sunt doar reutilizate, ci și îmbunătățite. Upcycling poate include orice, de la lucrări profesionale și opere de artă până la obiecte de artizanat realizate cu ajutorul copiilor. Așadar, creativitatea nu are limite. Nu este de mirare că acest concept se bucură de o mare popularitate și că puteți găsi nenumărate idei și instrucțiuni online cu doar câteva clicuri.

Upcycling și reparații - ce pot face?

Uneori suntem descurajați de multitudinea de posibilități și nu știm de unde să începem. Este păcat, deoarece chiar și contribuțiile mici pot avea un impact major. Aceste sfaturi sunt ușor de implementat în viața de zi cu zi și pot fi chiar distractive.


1. Luați în considerare opțiunile de reparare în momentul achiziției

Atunci când cumpărați un dispozitiv electronic, asigurați-vă că acesta poate fi reparat ulterior. De exemplu, potrivit iFixit, bateria litiu-ion a unui smartphone convențional durează în medie doi ani în cazul unei utilizări intense. Telefoanele cu baterii ușor de înlocuit au o durată de viață de cel puțin două ori mai mare. De asemenea, este firesc să optați pentru dispozitive simple atunci când achiziționați unul nou. Acestea sunt de obicei mai durabile, deoarece au mai puține funcții suplimentare și, prin urmare, mai puține surse posibile de eroare. De asemenea, asigurarea pentru aparatele electrice poate contribui la prevenirea aruncării premature: în cazul unei deteriorări, companiile de asigurări acoperă adesea cel puțin o parte din costurile de reparație, care pot fi destul de costisitoare.


2. Cumpărați mai puține produse noi

Pentru o viață sustenabilă, reconsiderarea comportamentului în calitate de consumator este cel puțin la fel de importantă ca și repararea lucrurilor stricate sau căutarea unor idei de reciclare. Aceasta înseamnă să utilizați dispozitivele existente cât mai mult timp posibil și să le întrețineți bine. Cumpărați echipamente noi doar atunci când este absolut necesar. Puteți cumpăra aparate la mâna a doua, ceea ce este, de asemenea, avantajos pentru portofel. Aparatele de uz casnic, cum ar fi mașinile de spălat și uscătoarele, pot fi închiriate pe termen lung. În general, este important să vă reamintiți (și să reamintiți semenilor dumneavoastră) că un consum excesiv - adesea încurajat de publicitate - nu este normal. Așadar, acest lucru nu ar trebui să devină o normalitate. Cei care au grijă să folosească produsele cât mai mult timp posibil pot chiar să-i inspire pe cei din jur să facă același lucru.


3. Utilizarea „cafenelelor de reparații”: Repair Café

La zece ani de la înființarea sa la Amsterdam, „Repair Café Foundation" la nivel european cuprinde acum aproape 2.000 de grupuri din 35 de țări. Aproximativ 3.000 de voluntari repară în jur de 46.000 de obiecte în fiecare an, împreună cu peste 63.000 de vizitatori ai cafenelei. Rezultatul: în acest fel se economisesc aproximativ 1.110 tone echivalent de CO₂ și 210 tone de deșeuri în fiecare an. În plus, lucrul împreună creează o legătură. „Cafenelele de reparații creează spații sociale de învățare în care cunoștințele practice despre reparații sunt transmise mai departe, de la o generație la alta", spune Matthias Neitsch, administratorul rețelei Repa-Net.


Ce mă așteaptă la Repair Café?

Din păcate în România nu există încă astfel de locuri, însă sperăm la în viitor să ne aliniem și noi acestui demers internațional de amploare, care aduce atât de multe beneficii. Ideea acestor cafenele este să vă aduceți obiectele stricate, cum ar fi haine, mobilă, aparate electrice, jucării etc., și să le reparați împreună cu voluntarii și alți vizitatori. Instrumentele necesare sunt disponibile la fața locului. Dacă doriți doar să vă inspirați, puteți să vă uitați sau să răsfoiți cărțile despre reparații și reciclare puse la dispoziție. Astfel, nu trebuie să fiți un profesionist în acest domeniu pentru a vă face obiectele din nou utilizabile, împreună cu oameni care gândesc la fel.


4. Rețea online pentru reparații

Dacă nu aveți o cafenea de reparații în apropiere, internetul vă poate fi de ajutor. Cea mai mare comunitate online de reparații se numește iFixit. Acesta conectează oameni din întreaga lume și le arată cum pot repara singuri cu ușurință daunele și defectele. Platforma oferă în prezent peste 60.000 de instrucțiuni gratuite de reparații pas cu pas pentru mai mult de 21.000 de dispozitive și are aproximativ zece milioane de utilizatori din întreaga lume.

Așadar, cumpărarea de produse noi nu trebuie să fie întotdeauna soluția cea mai ieftină. În plus, are un farmec aparte repararea sau reciclarea obiectelor de la bunici sau părinți. Acestea sunt mult mai reprezentative pentru noi și, de obicei, simțim o legătură mai strânsă față de ele decât față de produsele noi de serie.