Active Beauty
Evitați risipa: 7 sfaturi pentru o viață de zi cu zi sustenabilă
Text: Nina Horcher, Anita Freistetter

Sustenabilitate

Evitați risipa: 7 sfaturi pentru o viață de zi cu zi sustenabilă

După puțin timp, coșul de gunoi se umple din nou. Cum putem evita risipa fără să ne dăm toată viața peste cap? Aceste sfaturi simple de zi cu zi chiar funcționează!
România produse anual 267 milioane de tone de deșeuri, din care 670.000 de tone sunt periculoase. Numai în București se generează 575 de tone de deșeuri pe zi, provenite de la ambalajele produselor alimentare consumate. O cifră anuală, doar în București, ar fi undeva la 700.000 de tone de deșeuri municipale. Deșeurile presupun un efort mare de reciclare și, acolo unde acest lucru nu este posibil, deșeurile se elimină.

Prin urmare, evitarea deșeurilor este importantă pentru a proteja mediul și resursele. Cu câteva sfaturi și trucuri, fiecare persoană poate contribui la un mod de viață mai bun din punct de vedere ecologic.7 sfaturi despre cum putem evita risipa în viața de zi cu zi

1. Folosiți produse reutilizabile în loc de unică folosință

Mai ales atunci când suntem pe drum, producem deșeuri din neglijență. De aceea ar trebui să avem întotdeauna în rucsac o sticlă de băut reutilizabilă și o pungă de cumpărături din material textil pentru cumpărăturile spontane. Pentru fructe și legume, este mai bine să folosim o plasă de cumpărături decât o pungă de plastic.


De asemenea, cupele menstruale sunt din ce în ce mai populare în rândul femeilor. Cupele realizate din silicon medical sunt ușor de curățat și pot fi reutilizate ani de zile. În plus, acum există absorbante din pânză sau chiloți menstruali. Absorbantele de bumbac de unică folosință pot fi înlocuite cu ușurință de cele lavabile din microfibră. Iar în ceea ce privește hârtia igienică umedă, da, este practică, mai ales pentru părinții care folosesc adesea șervețele umede. Dar, ca alternativă, tot de dragul pielii bebelușului, putem înlocui șervețelele cu o batistă moale și umedă, cel puțin acasă.


2. Reparați în loc să aruncați

Lucrurile stricate pot fi adesea reparate cu câțiva pași simpli. Instrucțiunile și tutorialele abundă pe internet. Dacă nu sunteți siguri pe dumneavoastră, puteți cere ajutorul unor meșteri.

3. Folosiți produse reutilizabile în baie și bucătărie

Multe produse de curățenie, geluri de duș, șampoane și săpunuri sunt acum disponibile în pungi de reumplere practice, care economisesc plasticul. Aceasta nu este o modalitate de a evita 100% din deșeuri, dar reduce cantitatea de plastic folosită.

În 3 drogherii dm din România există stații de reîncărcare a detergentului de rufe și a detergentului de vase ecologic de la marca Planet Pure, produse în Vorarlberg. În viitor dorindu-se o extindere a acestora în mai multe drogherii. De asemenea, în toate magazinele noastre se pot colecta recipiente de plastic ale diverselor produse (geluri de duș, loțiuni de corp, recipiente de detergent etc.), care vor fi reciclate pentru obținerea altor ambalaje și susținerea unei economii circulare.


4. Evitați ambalajele inutile

Multe ambalaje sunt realizate din plastic, în special în domeniul produselor alimentare și al produselor cosmetice. Pentru cele din urmă, se poate recurge la produse solide în cutii de carton. Aceasta este o modalitate ușoară de a evita plasticul. Fie că este vorba de săpun, șampon, balsam, produse de îngrijire corporală sau dentară, gama de produse cosmetice solide este acum surprinzător de vastă. Chiar dacă este nevoie să vă obișnuiți la început, merită să le încercați. Produsele solide sunt foarte economice și compacte, ceea ce le face tovarăși de călătorie practici.


În general, ar trebui să preferăm ambalajele realizate din mono-materiale, deoarece acestea pot fi reciclate și pot fi introduse în economia circulară. În plus, ne putem asigura că vom cumpăra un pachet mare în loc de mai multe pachete mici pentru produsele neperisabile. Acest lucru este de obicei chiar mai ieftin.


5. Cumpărați doar ceea ce aveți cu adevărat nevoie

De la noul pulover pe care îl purtăm doar de câteva ori pentru că nu ne stă bine, până la burghiul pe care îl folosim rar, ar trebui să ne gândim întotdeauna de două ori înainte de a face o nouă achiziție. În ceea ce privește hainele, merită să faceți cumpărături în magazine second-hand sau să organizați un schimb de haine între prieteni.


Cumpărați mai puțin și evitați astfel risipa. Apropo, acest lucru este valabil și pentru alimente. Cu un plan de masă pentru o săptămână și o listă de cumpărături, nu suntem tentați să cumpărăm lucruri care apoi se strică în frigider. Resturile de mâncare pot fi refolosite în mâncăruri delicioase.


6. Dezabonarea de la pliantele publicitare

Pliantele publicitare nu numai că înfundă cutia poștală, dar creează și o mulțime de deșeuri inutile. Să fim sinceri, cine mai stă și studiază cu atenție promoțiile și reducerile? Broșurile pot fi găsite adesea în format digital pe site-ul web al companiei respective. Un efect secundar pozitiv este acela că ne uităm doar la companiile unde facem cumpărături în mod regulat și nu suntem tentați atunci când descoperim o promoție de reduceri pe undeva.


7. Valorificarea deșeurilor

Deșeurile se pot reutiliza. Un borcan gol de castraveți devine un recipient pentru murături sau dulceață. O scară veche poate fi folosită pentru a realiza un raft original pentru balcon, pe care să putem agăța ghivecele de flori. Puteți să vă faceți o plasă de cumpărături din tricouri vechi. Internetul oferă numeroase idei de bricolaj în acest sens.