Bunicile noastre o practicau și bunicile lor la fel. Și acum o facem și noi: nu numai toți cei care vor să trăiască vegan sunt entuziasmați de tendința de fermentare. Pentru că fermentarea legumelor, în special, este atât de ușor de făcut de unul singur. Dar ce se întâmplă mai exact în timpul fermentării?

Fermentare: bacteriile acidului lactic sunt vegane!

Pe scurt, fermentarea este o transformare a substanțelor cauzată de bacterii, ciuperci sau enzime. Acest proces produce, printre altele, acizi care conservă alimentele. Deoarece în trecut era destul de neobișnuit să ai un congelator, trebuiau găsite alte modalități de a păstra recolta de vară pentru iarnă. Cel mai popular exemplu de aliment fermentat este probabil varza murată.Cu toate acestea, fermentarea nu este folosită doar pentru a conserva alimentele - unele alimente sunt create mai întâi prin fermentație: fără bacteriile lactice, nu ar exista brânză sau iaurt, de exemplu. De asemenea, pâinea cu aluat natural își obține aroma din fermentarea acidului lactic. Cu toate acestea, bacteriile lactice sunt vegane, însă nu au nimic de-a face cu laptele de vacă!
Chiar și mâncarea internațională este fermentată! Preparatul preferat al coreenilor, kimchi, este, de asemenea, creat prin fermentație. Puteți găsi mai jos rețeta noastră de kimchi, care este foarte potrivită începătorilor să o facă singuri. La urma urmei, cea mai obișnuită și mai ușoară fermentare DIY este cea cu legume.

Iată ce se întâmplă în timpul conservării tradiționale

Acizii produși în timpul fermentării au o funcție importantă, care face ca fermentarea să fie atât de specială: bacteriile dăunătoare care ar putea cauza stricarea alimentelor nu au nicio șansă! Pentru că sunt uciși de acizi. Iar alimentele fermentate nu mai pot fi atacate ulterior de dăunători.