Active Beauty
Beyond the feed: 7 întrebări cu Raluca Lobază
Text: Sora Robert-Andrei

3 tipuri de styling pentru primăvară? Avem inspirația pentru tine!

Beyond the feed: 7 întrebări cu Raluca Lobază

Bun venit la o nouă ediție inspirată a rubricii "Beyond the Feed", unde, luna aceasta, ne bucurăm de prezența unei invitate de excepție - Raluca Lobază, o încântătoare prezență în lumea social media și un influencer care a cucerit inimile tuturor urmăritorilor cu stilul său autentic.
În luna dedicată înfloririi, Raluca ne va împărtăși din experiența sa vastă și ne va ghida prin universul vibrant al tendințelor de primăvară, dezvăluindu-ne cum poate influența un sezon modul în care ne aranjăm și îngrijim părul.
Descoperiți tips & tricks exclusive și să aflați cum să vă bucurați pe deplin de renașterea naturii, împreună cu Raluca, care personifică energia și spontaneitatea primăverii.
1. Raluca, ne poți împărtăși care sunt tendințele-cheie pentru primăvara aceasta, în ceea ce privește coafurile și stilizarea părului?

Raluca: Tendințele în materie de păr sunt strâns legate de tendințele în materie de modă. Când vorbim despre tendințele anului 2024 - vrei, nu vrei - trebuie să adaptezi tendințele, care se schimbă cu o viteză incredibilă, la stilul personal. M-am inspirat atât din ceea ce am văzut pe podium, dar și din ceea ce vedem în social media, iar câteva dintre tendințele mele favorite sunt: coafurile de tip sleek bun sau acel tip de coc aranjat perfect. Acest tip de coafură este ușor de realizat, dacă ai produsele de hairstyling necesare și se potrivește în orice context, mai ales atunci când nu ai reușit să-ți speli părul la timp - fetele care au un păr care se îngrașă repede cum este și al meu știu despre ce vorbesc. În această primăvară vom vedea des și influențe ale anilor 1990 atât în coafuri cât și în materie de tunsori. Pe moodboard-ul meu mai apar și un bob lung, bretonul specific lui Jane Birkin și coafurile cu mult volum.

2. Când primăvara își face simțită prezența, ce schimbări observi la trenduri în preferințele de styling?

Raluca: Primăvara este unul dintre anotimpurile mele favorite, deoarece simt că și moda începe să fie mai diversă. Eu sunt genul de persoană căreia îi place diversitatea în styling, culorile și texturile, iar acest lucru se reflectă și în coafurile pe care le aleg, dar mai ales în accesoriile pe care le aleg. În fiecare primăvară vedem cum apar accesoriile pentru păr, în special anul acesta am văzut coafuri realizate cu agrafe supradimensionate, banderole sport și chiar accesorii realizate din păr sintetic (nu mă refer la cele pe care le aveam când eram copii și care veneau împreună cu trusele de machiaj). Accesoriile pentru păr, dacă sunt alese cu grijă, pot fi punctul central al unei ținute.

3. Venirea primăverii este adesea asociată cu o stare de reînnoire. Cum se reflectă acest sentiment în alegerile personale legate de îngrijirea și aranjarea părului?

Raluca: Când vine vorba despre îngrijirea părului rutina mea este constantă pe parcursul anului, cu mici ajustări. De câțiva ani sunt foarte atentă la rutina de îngrijire a părului, iar lucrul acesta se vede, îmi place mie să cred. În zilele în care sunt mai leneșă - cu toții le avem - aleg să mă concentrez pe: masajul scalpului (este un proces cheie pentru mine), utilizarea unui șampon blând, potrivit pentru uz frecvent și a unei măști hidratante sau balsam, însă în zilele în care realizez o rutină completă adaug și un ulei pentru scalp, un tratament pentru scalp, un tratament pentru vârfuri, un ulei de păr și bineînțeles protecția termică la final. În schimb, în materie de hairstyling, primăvara îmi place să mă joc. Aleg coafuri cu bucle lejere sau adopt coafuri cu părul strâns și încerc să integrez accesorii de fiecare dată când am ocazia. Contează foarte mult cum îmi doresc să mă simt în ziua respectivă, iar asta determină ce stil adopt și ce tip de coafură îmi voi face. Părul meu este unul mai dificil, care stă mai mult cum vrea el, însă am observat că acesta îmi influențează starea și încrederea în mine, așa că am mereu grijă să ne întâlnim la mijloc: și cum vreau eu, dar și cum vrea el!


4. Care sunt accesoriile de păr sau tehnicile de coafat pe care le recomanzi, în ton cu spiritul vesel al primăverii?

Raluca: Mie îmi plac mult buclele, deși părul meu este mai capricios și nu rezistă pe tot parcursul zilei, apelez des la metoda buclelor peste noapte, în special în această perioadă. Pentru mine este o coafură care exprimă prospețime, are un aer jucăuș și perfect pentru primăvară. De fiecare dată când mă gândesc la primăvară, mă gândesc la bucle.
Accesoriile la care apelez cel mai des în viața mea de zi cu zi sunt banderolele sport și scrunchie-urile texturate sau colorate. Stilul meu vestimentar are adesea influențe sport, iar asta se regăsește și când vorbim despre păr, dar adevărul este că sunt și practice.


5. Având în vedere variabilitatea vremii, caracteristică primăverii, ai putea să ne oferi câteva sfaturi pentru a ne menține părul sănătos și strălucitor în aceste condiții?

Raluca: Ceea ce urmează să spun nu este un lucru nou, dar este foarte important să limităm utilizarea surselor de căldură atunci când este posibil. Primăvara este momentul perfect, deoarece, cum spuneai și tu, vremea este variabilă și de multe ori capricioasă. Ne putem informa cum va fi vremea, iar dacă vedem că nu este una favorabilă, putem renunța la stilizarea părului folosind placa sau ondulatorul și putem alege alte coafuri. Chiar ieri am purtat o coadă joasă foarte chic, cu bretonul strâns, pentru că bătea vântul foarte tare și am vrut o coafură rezistentă.


6. Ne-ai putea împărtăși câteva dintre trucurile tale preferate în utilizarea tratamentelor naturale pentru păr și motivele pentru care ar trebui să le încercăm?

Raluca: Unul dintre obiceiurile mele pe care le am de 2 ani deja este să îmi fac masaj scalpului. Am vorbit foarte des despre acest subiect pentru că simt că pentru mine a făcut o diferență reală. Eu folosesc o perie pentru masaj, însă îl putem realiza și cu degetele. Atenție mare la unghii, deoarece nu vrem să irităm scalpul. Este suficient să-l realizăm timp de 10 minute înainte de culcare, dar și folosind un ulei potrivit scalpului o dată pe săptămână, înainte de spălare. Spălarea părului după aplicarea unui ulei pe scalp trebuie să fie dublă și realizată riguros. Eu cred că datorită acestui obicei pe care mi l-am însușit am reușit să am părul și mai lung, dar și mai strălucitor. Un alt secret pe care eu îl am este să îl clătesc cu apă rece. Știu, de fiecare dată când le spun prietenelor mele despre acest obicei se uită la mine ciudat, dar nu trebuie să te speli cu apă rece, este suficient să îl clătești cu apă rece la final și în același timp să încerci să nu ajungă pe corp - știu că este neplăcut!
7. În încheiere, ai putea să ne vorbești puțin despre avantajele specifice tratamentelor naturale pentru păr și despre cum ne ajută acestea să avem un păr frumos și sănătos?

Raluca: În ultima perioadă am observat un trend care s-a creat în jurul tratamentelor naturale, însă pentru a avea un păr sănătos prin metode naturale, este foarte important să ne uităm și la alimentație. Indiferent de tratamentele pe care le vom folosi, alimentația ne va da de gol repede.
Sunt câteva lucruri pe care trebuie să ale avem în vede atunci când ne întrebăm de ce părul nostru nu crește sau de ce nu arată la fel cu cel al unei persoane pe care am văzut-o în online - exceptând factorii genetici pe care trebuie să îi luăm în considerare.
Printre factorii externi care ne pot afecta sănătatea părului sunt: sursele de căldură utilizate excesiv (ondulator/placa), utilizarea excesivă a produselor de styling care pot usca părul, iar asta poate duce la ruperea acestuia, agresivitatea de care dăm dovadă atunci când îl coafăm, iar astfel riscăm să îl rupem în proces, adoptarea unor coafuri care pun multă presiune pe firul de păr sau pe rădăcina acestuia și ca urmare se rupe sau se smulge, folosirea unor așternuturi de pat care electrizează firul de păr în timpul nopții și probabil că mai sunt și altele, dar acestea sunt printre cele pe care eu le am în vedere. Toate acestea sunt obiceiuri pe care le putem diminua sau evita și care vor duce la un fir de păr mult mai frumos și sănătos, fără un efort financiar sau fizic foarte mare.
De asemenea este important să înțelegem care sunt nevoile tipului nostru de păr, pentru că acestea diferă, iar în funcție de asta să alegem tratamentele naturale care credem că se potrivesc și produsele pe care le utilizăm frecvent potrivite tipului nostru de păr. Pentru mine este foarte important să știu în ce stare se află părul meu și verific mereu cele 3 părți importante: vârfuri, lungimi și scalp. După ce am aceste informații, aleg pentru fiecare problemă pe care am descoperit-o, soluțiile despre care m-am documentat și pe care le-am găsit potrivite. Trăim într-o perioadă privilegiată, în care informația este accesibilă tuturor atât de rapid, însă în același timp există multă dezinformare, așa că le îndemn pe toate cititoarele să caute informații și să se documenteze de fiecare dată temeinic și din surse sigure.