Active Beauty
Acneea tardivă: ce ajută în cazul acneei la adulți
Text: Margret Hoffmann

Piele cu imperfecțiuni și coșuri

Acneea tardivă: ce ajută în cazul acneei la adulți

Cine crede că subiectul pielii cu imperfecțiuni s-a încheiat odată cu sfârșitul pubertății, s-ar putea să se înșele. Deoarece chiar și după adolescență, imperfecțiunile pielii, cum ar fi punctele negre sau coșurile, pot deveni din nou din ce în ce mai vizibile. Există multe motive pentru aceast lucru - stresul, schimbările hormonale sau o dietă săracă se numără printre cauze.

Acneea târzie: cum o recunoaștem

Pentru acneea la vârsta adultă, se folosește în mod obișnuit termenul de acnee tardivă sau acnee tarda. Aceasta este o afecțiune a pielii precum acneea de la pubertate. "În timp ce acneea din adolescență apare de obicei pe frunte și în zona superioară a obrajilor, precum și pe nas, la vârsta adultă apare pe linia maxilarului inferior, pe bărbie și în jurul gurii", spune dermatologul vienez Kerstin Ortlechner. Ca în cazul oricărei boli de piele, și în cazul acneei tardive este recomandat un diagnostic medical și un tratament adaptat pielii.

Acneea tardivă: 7 întrebări pentru un expert

Dermatologul Kerstin Ortlechner răspunde la cele mai frecvente întrebări despre acneea tardivă.

1. Care este cauza acneei tardive?

Acneea la adulți este de obicei declanșată de fluctuațiile hormonale. De exemplu, din cauza sarcinii, întreruperii medicamentației sau a menopauzei. Aceste dezechilibre hormonale au ca rezultat o secreție crescută de androgeni care, la rândul său, duc la o producție mai mare de sebum și la hipokeratoză, adică la blocarea porilor.

2. Care sunt tipurile de piele afectate?

Un ten gras, cu pori mari, este mai predispus la acneea tardivă, însă niciun tip de ten nu poate fi exclus. Femeile sunt din ce în ce mai afectate de acest tip de acnee. Un motiv pentru acest lucru este cu siguranță nivelul de stres care este în continuă creștere. De asemenea, s-a dovedit că stresul influențează hormonii și astfel începe cercul vicios.

3. Cum ar trebui să îngrijim tenul predispus acneei tardive?

Foarte importantă este o curățare temeinică dimineața și seara. După aceea, se poate aplica un serum pentru reducere a sebumului. Pentru îngrijirea de dimineață este recomandat un fluid ușor hidratant, iar pentru cea de seară pot fi folosite produse cu ingrediente active, cum ar fi retinolul sau glicolul. Acestea ajută la ținerea sub control a excesului de sebum.

4. Este peeling-ul recomandat în cazul acneei tardive?

Da, dar nu trebuie să fie un peeling agresiv. Cel mai bine este să folosiți o enzimă sau un peeling ușor cu acid de fructe de două ori pe săptămână.

5. În cazul acneei tardive, machiajul este dăunător?

Nu. Cu toate acestea, pielea nu trebuie să fie sufocată de machiaj, pentru că aceasta astupă și mai mult porii. Este deosebit de importantă curățarea temeinică a tenului seara. Alte măsuri de igienă recomandate sunt folosirea unui prosop nou în fiecare zi și schimbarea pernei la fiecare două zile.

6. Este utilă o dietă sănătoasă pentru acneea tardivă?

O dietă corectă și sănătoasă are un efect pozitiv asupra aspectului pielii. Nu sunt recomandate produsele lactate și alimentele cu un indice glicemic ridicat, precum și acizii grași saturați.

7. Stoarcerea coșurilor - este o idee bună?

Categoric nu. Acest lucru poate duce la o inflamație suplimentară și în cel mai rău caz, la cicatrici.