Horchata: 2 rețete de toamnă pentru băutura emblematică
De unde provine băutura la modă Horchata?
Inițial, băutura la modă Horchata provine din Valencia, sudul Spaniei, și este cunoscută acolo sub numele de „Orxata de Xufas”, ceea ce înseamnă lapte de migdale de pământ. De asemenea, în Mexic, băutura răcoritoare este răspândită sub numele de „Horchata”; aici este preparată în special cu lapte de orez. Băutura se bazează, de obicei, pe ingrediente vegetale (cum ar fi lapte de migdale). Este fără alcool și poate fi preparată, dacă se dorește, și cu cafea.
Cum se bea cel mai bine Horchata?
În Spania și Mexic, Horchata este servită predominant rece, cu cuburi de gheață, deoarece în aceste țări este foarte cald cea mai mare parte a anului, iar Horchata este savurată ca băutură răcoritoare. Pentru o atmosferă confortabilă de toamnă, poate fi preparată și caldă.
Este Horchata sănătoasă?
Dacă o preparați singuri și aveți grijă să nu adăugați prea mult zahăr, o Horchata poate fi, într-adevăr, o sursă sănătoasă de energie. Totuși, ar trebui consumată cu moderație. Cât de sănătoasă este o Horchata depinde de modul de preparare:
- Horchata cu lapte de migdale de pământ: versiunea originală din Valencia se remarcă, printre altele, prin fier, calciu și magneziu. Fibrele conținute acționează pozitiv asupra florei intestinale, iar vitamina E are un efect antioxidant. Această variantă este chiar un stimulent pentru frumusețe, deoarece conține biotină benefică pentru piele și păr.
- Horchata cu lapte de orez: este important să acordăm atenție unei bune calități ecologice (bio) a orezului și să-l clătim bine cu apă înainte de preparare. Totuși, această variantă de Horchata din Mexic nu este săracă în calorii și nici deosebit de bogată în nutrienți.
- Horchata cu lapte de migdale: o băutură de migdale este săracă în calorii (cu excepția cazului în care se adaugă prea mult zahăr!), conține acizi grași nesaturați (benefici în cazul unui nivel ridicat de colesterol) și are proprietăți antioxidante datorită conținutului ridicat de vitamina E.
Rețeta 1: Horchata din lapte de orez
Ingrediente necesare
- 200 g orez cu bob lung, de ex. dmBio
- 1 l apă
- 1 baton de scorțișoară
- Sirop de agave, de ex. dmBio (după gust)
- Scorțișoară măcinată, de ex. dmBio (pentru presărat)
- Opțional: 1 baton de scorțișoară (pentru decor)
Mod de pregătire
1. Puneți 200 g de orez cu bob lung într-o sită și spălați-l bine.
2. Încălziți o jumătate de litru de apă într-o oală, apoi opriți aragazul și dați oala deoparte.
3. Adăugați orezul spălat și batonul de scorțișoară. Puneți un capac pe oală și lăsați să stea timp de opt ore.
4. După aceea, scoateți batonul de scorțișoară și puneți conținutul oalei într-un blender. Adăugați încă o jumătate de litru de apă și mixați conținutul până devine lichid.
5. Treceți amestecul printr-o sită și colectați lichidul într-o oală.
6. Încălziți amestecul și apoi turnați-l într-un pahar (sau o cană) termorezistent(ă).
7. La final, îndulciți cu sirop de agave după gust și presărați puțină scorțișoară deasupra.
Opțional: decorați cu un baton de scorțișoară.
Rețetă cu cafea: Horchata Latte cu lapte de migdale
Ingrediente necesare
- Cafea
- Băutură de migdale, de ex. de la alpro
- Zahăr vanilat Bourbon, de ex. de la dmBio
- Sirop de orez, de ex. de la dmBio
- Scorțișoară, măcinată, de ex. de la dmBio
- Opțional: 1 baton de scorțișoară
Mod de pregătire
1. Preparați un espresso într-un pahar (sau o cană) termorezistent(ă).2. Încălziți băutura de migdale într-o oală mică și adăugați-o peste espresso.
3. Încorporați o lingură de zahăr vanilat Bourbon și puțin sirop de orez.
4. La final, presărați scorțișoară măcinată deasupra.
Opțional: decorați cu un baton de scorțișoară.