Active Beauty
Prepară-ți propria mască de față, pentru orice tip de ten
Text: Astrid Doppler

Îngrijire

Prepară-ți propria mască de față, pentru orice tip de ten

Îți poți prepara rapid propriile măști de față cu ingrediente simple - multe dintre ele le poți găsi probabil deja în bucătăria ta. Listele lungi de ingrediente nu mai trebuie analizate cu atenție, deoarece cu măștile DIY știi exact ce conțin. Și să nu uităm, probabil cel mai mare avantaj: amestecurile pot fi adaptate în mod optim la fiecare tip de piele în parte!

Acestea sunt cele mai bune rețete
de măști de față făcute în casă

1. Mască hidratantă cu conținut bogat

Ingrediente:

 • 2 linguri de iaurt natural
 • 2 linguri de piure de castraveți
 • ½ avocado

Preparare:
Pasează o bucată de castravete și o jumătate de avocado, amestecă-le cu iaurt natural și răcește-le în frigider timp de 10 minute înainte de a aplica masca.

Efect:
Castravetele este un hidratant perfect datorită conținutului ridicat de apă, vitamine și minerale. Iaurtul natural răcorește, calmează și netezește pielea. Acizii grași omega din avocado hrănesc intensiv pielea, iar antioxidanții săi asigură un ten proaspăt.

Aspectele de care să ții cont:
La realizarea măștilor, trebuie să te asiguri că folosești alimente de bună calitate! Pur și simplu lasă masca hidratantă să acționeze timp de 15 minute și clătește apoi cu apă călduță.

2. Mască pentru curățarea impurităților pielii

Ingrediente

 • 1 lingură de suc de grapefruit sau de lămâie
 • 1 linguriță de miere
 • 2 linguri de brânză de vaci
 • 2-3 picături de ulei de arbore de ceai

Preparare:
Se amestecă bine brânza de vaci cu mierea. Se adaugă apoi sucul de grapefruit, precum și sucul de lămâie și uleiul de arbore de ceai și se amestecă pentru scurt timp. Lasă la rece la frigider timp de 10 minute înainte de a aplica masca.


Efect
Citricele acide rafinează porii. Brânza de vaci are un efect răcoritor și antibacterian. Și mierea este, de asemenea, un adevărat leac miraculos pentru piele, deoarece atrage umiditatea, o reține în piele și generează un efect calmant și antiinflamator.


Aspectele de care să ții cont:
Dacă pielea dumneavoastră este predispusă la impurități, dar și la uscăciune, este indicat să folosiți acizii și uleiul de arbore de ceai cu moderație și să îl aplicați cu atenție pentru a evita uscarea severă. După 15 minute, masca poate fi îndepărtată prin spălare.

3. Mască împotriva pielii iritate și înroșite

Ingrediente:

 • 2 linguri de gel de aloe vera pur
 • 1 linguriță de drojdie uscată
 • 1-2 lingurițe de miere (în funcție de consistență)

Preparare:
Se sfărâmă drojdia uscată și se amestecă cu aloe vera și miere. Se lasă la rece la frigider timp de 10 minute înainte de a aplica masca.


Efect:
Aloe vera răcorește, calmează și hidratează. Conținutul ridicat de acid folic din drojdie asigură un aport mai ridicat de oxigen pentru celulele pielii și o regenerare mai rapidă.


Aspectele de care să ții cont:
Pentru a te spăla pe față, poți folosi ceai de hamamelis călduț pentru un efect de consolidare, deoarece acesta generează un efect de contracție asupra vaselor de sânge fine.

4. Mască exotică pentru un ten proaspăt

Ingrediente:

 • 80 g papaya
 • 1 linguriță de miere
 • 1 gălbenuș de ou
 • 1 linguriță de ulei de măsline
 • 1/2 avocado

Preparere:
Se separă oul și se amestecă gălbenușurile cu o furculiță într-un castron. Se amestecă cu mierea și uleiul de măsline. Se pasează papaya și avocado. Întreaga compoziție se amestecă bine. Se lasă la rece la frigider timp de 10 minute înainte de a aplica masca.


Efect:
Enzima papaină conținută în papaya susține producția de colagen și asigură o prospețime ridicată pentru ten. Vitamina A din gălbenușul de ou și avocado poate stabiliza pereții celulari și favorizează reînnoirea celulelor. Pielea este hidratată, de asemenea, și de grăsimea și apa conținute.


Aspectele de care să ții cont:
Papaya și avocado se simt cel mai bine pe piele atunci când sunt pasate fin. Amestecată cu celelalte ingrediente, masca se aplică pe față timp de aproximativ 15 minute. Ulterior se îndepărtează cu un șervețel cosmetic și se clătește reziduul cu apă caldă.

5. Mască de curățare cu apă de trandafiri

Ingrediente:

 • aproximativ 2 lingurițe de argilă curativă (fină)
 • 5-7 lingurițe de apă pură de trandafiri

Preparare:
Se amestecă bine într-un bol argila curativă cu apa de trandafiri. Bolul trebuie să fie din lut, porțelan sau faianță - argila curativă prezintă o capacitate de absorbție foarte ridicată și nu trebuie să intre în contact cu plasticul sau aluminiul.


Efect
În timp ce se usucă pe piele, masca extrage bacteriile, sebumul și excesul de impurități din pori. În plus, argila curativă degresează pielea și stimulează circulația. Apa de trandafiri are un efect hidratant și de curățare și este, de asemenea, bine tolerată de pielea sensibilă.


Aspectele de care să ții cont
Nu este recomandată folosirea de obiecte metalice (linguri, boluri...) pentru a prepara masca, deoarece metalul ar putea reacționa cu mineralele și ar putea reduce eficacitatea acestora. Pentru pielea sensibilă sau uscată, lăsați masca pe piele timp de zece minute, în caz contrar până la douăzeci de minute. Pentru a profita de efectul exfoliant al măștii, aceasta poate fi aplicată ușor prin masare cu apă și clătită ulterior cu apă caldă.

Cum să folosești corect măștile DIY

 • Chiar și în cazul măștilor preparate în casă, în situații izolate pot apărea intoleranțe sau iritații, astfel încât acestea trebuie testate în prealabil pe o suprafață redusă, la fel cum se procedează cu produsele din comerț.
 • Curăță temeinic pielea înainte de utilizare.
 • Măștile preparate în casă nu rezistă mult timp nici măcar la frigider, așa că este mai bine să le folosești în 24 de ore.
 • La aplicare se va evita zona ochilor.
 • După ce ai îndepărtat masca prin spălare, aplică pe piele o cremă hidratantă ușoară.
 • Măștile nu trebuie folosite mai mult de o dată sau de două ori pe săptămână.

Recomandare: dacă nu ai timp să îți faci singură o mască, poți găsi o gamă largă de măști de față pe dm.ro.