Active Beauty
Curs prenatal: experiențele unei proaspete mămici

Pregătirea este esențială

Curs prenatal: experiențele unei proaspete mămici

Există numeroase mituri și jumătăți de adevăr în jurul nașterii. Un curs prenatal informează viitorii părinți despre procesul de naștere și perioada postpartum și ajută astfel la depășirea incertitudinilor existente. Am avut și eu această experiență atunci când am participat la un curs prenatal împreună cu soțul meu în timpul sarcinii.

Totul despre cursul prenatal

Pentru mamele aflate la prima naștere, nu numai nașterea în sine reprezintă un mare mister, ci și cursul prenatal. În cazul meu, de exemplu, au apărut următoarele întrebări: este cu adevărat necesară frecventarea unui curs prenatal? Când ar trebui să particip la un curs prenatal? La ce va trebui să mă aștept în timpul cursului? În acest articol răspund la cele mai frecvente întrebări pe această temă, pe baza propriei mele experiențe și a informațiilor furnizate de Marianne Mayer, membră a consiliului de administrație al ÖHG (Asociația moașelor din Austria).

1. Este utilă participarea la un curs prenatal?

Participarea la un curs prenatal nu este obligatorie pentru femeile însărcinate și nu constituie parte integrantă a pașaportului mamă-copil. Cu toate acestea, eu personal recomand cu tărie ca mamele care vor aduce pe lume primul copil să participe la acest curs. Pe lângă informațiile valoroase, schimbul de experiență cu alte persoane aflate în aceeași situație poate fi util pentru viitorii părinți. Vă face să vă simțiți mai puțin singuri și s-ar putea chiar să dezvoltați prietenii noi.

2. Cât costă un curs prenatal și unde îl puteți urma?

Marianne Mayer, membră a consiliului de administrație al ÖHG, prezintă în cele ce urmează detaliile:
„Costurile unui curs prenatal nu sunt acoperite de asigurările de sănătate și depind de formatul de curs selectat. Sunt disponibile cursuri în mai multe părți, care se desfășoară pe parcursul mai multor săptămâni, și cursuri care pot fi urmate într-o singură zi sau seara („crash course”).
Femeile însărcinate dispun de posibilitatea de a opta între cursuri pentru cupluri (la care participă împreună cu partenerii lor, în grup sau individual) sau cursuri exclusiv pentru femei. Cursurile au loc în cabinete de moașe, în clinici de maternitate sau chiar la domiciliul cuplurilor (pentru cursurile individuale). Costurile variază între 110 și 250 de euro per curs.

3. Când ar trebui să participați la cursul prenatal și când ar trebui să vă înscrieți?

Potrivit lui Marianne Mayer, membră a consiliului de administrație al ÖHG, „momentul participării la un curs prenatal depinde de formatul cursului (durată de mai multe săptămâni sau o singură dată).
Experiența a arătat că a 28-a până la a 34-a săptămână de sarcină reprezintă un moment propice pentru a începe cursul. În perioada respectivă, viața profesională trece încet-încet pe plan secundar, iar femeile încep să se concentreze mai mult pe naștere și pe timpul petrecut cu nou-născutul. Numeroase cursuri sunt foarte populare și pot fi rezervate rapid. Prin urmare, cursul ales de dumneavoastră ar trebui rezervat între săptămâna 25 și 28 de sarcină.”


4. Care sunt implicațiile unui curs prenatal?

În calitate de viitoare mamă, eram chiar puțin emoționată gândindu-mă la cursul prenatal. Acest aspect este absolut firesc, deoarece pur și simplu nu știam încă exact la ce să mă aștept. Desigur, aveam o idee aproximativă despre subiectele care sunt discutate în cadrul cursurilor prenatale. Accentul unui astfel de curs poate fi, de obicei, împărțit în linii mari în trei secțiuni:


Sarcina
Este vorba, în principal, despre dezvoltarea sănătoasă a copilului în timpul sarcinii, despre posibilele simptome asociate sarcinii și despre soluțiile existente în asociere cu acestea, despre dieta adecvată pentru mamă în această perioadă, precum și despre măsurile prenatale. Se discută, de asemenea, despre pregătirea judicioasă a bagajului pentru spital.


Nașterea
În această etapă a cursului am fost instruiți cu privire la diferitele semne ale începutului nașterii. Au fost abordate fazele, durata și procesul nașterii și au fost discutate diferitele tipuri de naștere (naștere vaginală, cezariană). În mod suplimentar, noi, femeile însărcinate, am învățat cum să facem față în cel mai bun mod posibil contracțiilor și durerii din timpul nașterii. De asemenea, au fost discutate posibilitățile de sprijin oferite de către partener sau persoana însoțitoare și posibilele leziuni la naștere.
De asemenea, ni s-au prezentat respirațiile adecvate în diferitele etape ale nașterii și pozițiile pe care le putem adopta în timpul nașterii.


Recomandare: Este util ca cuplurile să testeze în mod repetat acasă exercițiile prezentate în cadrul cursului.

Lăuzia
În ceea ce privește primele momente emoționante petrecute alături de bebeluș, specialistul a explicat care sunt examinările la care sunt supuși nou-născutul și proaspăta mămică și cum decurg primele zile în spital sau după o naștere în ambulatoriu sau la domiciliu. De asemenea, am aflat cum se tratează eventualele leziuni la naștere. Alte aspecte cheie au fost alăptarea și îngrijirea bebelușului. În plus, viitorii părinți au primit sfaturi cu privire la produsele de care au de fapt nevoie la început.

5. La ce se pot aștepta partenerii și însoțitorii în cadrul cursului prenatal?

În special viitorii tați pot avea tendința de a acorda o atenție mai redusă nașterii în timpul sarcinii - cel puțin așa a fost cazul soțului meu. Acest lucru se datorează faptului că adesea sunt încă puțin sceptici în legătură cu nașterea. Spre deosebire de mamă, tații nu sunt în mod natural implicați direct în sarcină încă de la început. Chiar dacă femeile îi lasă să le împărtășească mult din sentimentele lor, tații nu simt schimbările din corpul lor sau prezența copilului în sine. Acest lucru poate însemna că le ia mai mult timp să înțeleagă miracolul care are loc. Acest lucru este destul de normal și nu este un motiv să vă simțiți un tată denaturat. În plus, viitorii tați - mai ales cu primul lor copil - sunt adesea puțin speriați de naștere. Persoana iubită va avea dureri și se pot gândi că nu pot susține nici mama, nici copilul. În cadrul cursului prenatal, viitorii tați află că lucrurile nu stau chiar așa.
În opinia mea, se recomandă ca tatăl sau persoana care va însoți femeia însărcinată la spital în timpul nașterii să participe la cursul prenatal. În acest context, și persoana în cauză dispune de posibilitatea de a formula întrebări și de a discuta deschis despre temerile și incertitudinile sale. Schimbul de experiență cu alți tătici poate oferi, de asemenea, mai multă siguranță. În plus, bărbații vor descoperi că și ei au un rol decisiv în sarcină, naștere și în perioada postnatală.

6. Este necesar să vă pregătiți pentru cursul prenatal?

În principiu, nu este necesară o pregătire specială, deoarece toate subiectele importante vor fi discutate în cadrul cursului. În plus, multe întrebări vor apărea doar pe parcursul orelor de curs. Cu toate acestea, dacă, la fel ca mine, vă decideți să urmați un curs intensiv, care de obicei se desfășoară într-un singur weekend, poate fi util să vă gândiți la câteva lucruri înainte de începerea cursului: ce întrebări v-ar putea frământa în acest moment? Cel mai bine este să le notați în prealabil, pentru a nu uita să le adresați.


Concluzie:

Pot recomanda tuturor femeilor însărcinate și însoțitorilor să participe la un curs prenatal. Dacă partenerul dumneavoastră nu va fi alături de dumneavoastră la naștere, luați în considerare posibilitatea de a fi însoțită de altcineva, cum ar fi mama, sora, cumnata sau cea mai bună prietenă. Pur și simplu rugați această persoană să vă însoțească la cursul prenatal. Consultați-vă cu coordonatorul cursului cu privire la acest aspect; la majoritatea cursurilor nu este nicio problemă să veniți cu o persoană însoțitoare. Cu toate acestea, nimic nu vă împiedică să participați singură la curs, dacă doriți!