Active Beauty
Citiți-le copiilor: de ce ar trebui să începeți imediat

Cei trei purceluși și Albă ca Zăpada

Citiți-le copiilor: de ce ar trebui să începeți imediat

Nu toți părinții le citesc cărți copiilor lor în mod regulat. Dar acest obicei le poate oferi celor mici multe beneficii. Iată o pledoarie pentru lectura cu voce tare.
Încă o pagină, încă un capitol, încă o poveste, te roooog! - Este posibil să fiți familiarizați cu aceste cuvinte de când vă puneți copiii la culcare în fiecare seară. Acesta este momentul în care multe familii citesc cu voce tare și este momentul preferat al copiilor: când poveștile despre elefanți, căței, pisici sau diverse personaje stimulează imaginația și îi ghidează cu blândețe pe cei mici în lumea viselor. Dar cititul cu voce tare nu este doar distractiv, ci le oferă copiilor și avantaje semnificative.

 

Sfaturi: ce este important atunci când citiți cu voce tare

Dacă doriți să îi citiți copilului dumneavoastră, acest lucru este minunat! Cea mai importantă regulă este să vă simțiți confortabil, să vă îmbrățișați, să vă bucurați de timpul petrecut cu copilul dumneavoastră și să fiți pe deplin prezent. Cel mai bine este să țineți telefoanele și alte surse de distragere a atenției la distanță, astfel încât să vă concentrați întreaga atenție asupra a ceea ce se întâmplă. Pentru că atât cel mic, cât și dumneavoastră trebuie să vă simțiți cât mai în siguranță atunci când citiți cu voce tare. Nu subestimați acest lucru, pentru că o astfel de atmosferă confortabilă întărește relația dintre dumneavoastră și copilul dumneavoastră.
 
În plus, dacă doriți să le citiți copiilor dumneavoastră, ar trebui să faceți acest lucru în mod regulat, de preferință la aceeași oră în fiecare zi, timp de cel puțin 15 minute. Astfel, cei mici nu numai că se distrează mult, dar învață multe prin joc. Nu intrați în panică dacă copilul dumneavoastră de doi ani nu se poate concentra asupra aceleiași cărți timp de 15 minute - este perfect normal! Capacitatea de concentrare se îmbunătățește odată cu vârsta copilului.

Apropo, puteți începe să citiți cu voce tare de la o vârstă fragedă. În primul an de viață, puteți răsfoi cărți cu imagini și puteți povesti ceea ce se întâmplă în propriile cuvinte sau puteți consulta dicționare împreună cu copilul dumneavoastră, cum ar fi The Big Book of Words and Pictures de Ole Könnecke: Atunci când citiți cu voce tare, imaginile pe care copilul le cunoaște sunt legate de cuvintele de care va avea nevoie mai târziu pentru a învăța să vorbească.
 
Puteți găsi cărți potrivite vârstei copilului dumneavoastră pe listele de lectură adecvate de pe internet. Dar puteți să întrebați și personalul de la grădiniță sau de la școală despre cărțile potrivite, puteți cere sfaturi în librării, puteți cere sfaturi altor părinți și, cel mai bine, puteți merge la biblioteca publică împreună cu copilul dumneavoastră în mod regulat. Toți copiii iubesc ritualul de a alege ceva pentru ei înșiși din mai multe cărți!
 

De ce să citim cu voce tare? 3 motive întemeiate

1. Calmați-vă și discutați

În vremuri atât de rapide ca acestea, tuturor, inclusiv copiilor, ne este din ce în ce mai greu să ne liniștim. O atmosferă confortabilă de lectură cu voce tare, cu multe îmbrățișări înainte de culcare - sau chiar după prânz - îi ajută pe copii să învețe să aprecieze momentele de liniște.

 
Cititul cu voce tare le permite să-și ordoneze gândurile, să se concentreze pe deplin asupra poveștii citite - și să renunțe la stresul de la școală sau de la grădiniță, sau poate chiar să vorbească despre acest lucru. În orice caz, permiteți ca acest lucru să se întâmple. Pentru că cititul cu voce tare nu înseamnă în primul rând să spuneți cât mai mult din poveste. Dacă copilului dvs. îi place să vorbească despre evenimentele zilei în timpul lecturii, înseamnă că se simte confortabil și în siguranță. Puteți integra cu ușurință conversațiile în ritual, astfel, timpul de lectură este și un timp de reflecție sau o formă de bunăstare alături de copil.


2. Învățarea de cuvinte noi

Cititul cu voce tare are un alt efect pozitiv: copiii cărora li se citește frecvent au un vocabular mult mai vast decât ceilalți. Un studiu realizat de Universitatea din Chicago arată faptul că copiii în vârstă de doi ani cărora li se citește în mod regulat cunosc cu 291 de cuvinte mai multe decât cei cărora nu li se citește. Destul de mult! Cei mici învață, de asemenea, diferitele timpuri ale limbii române și gramatica noastră. 
 
Ceea ce este și mai bine este că abia așteaptă să ajungă în sfârșit la școală și să învețe să citească singuri - și o fac mai ușor, după cum arată un studiu din 2018 privind cititul cu voce tare: aproximativ 78% dintre copiii cărora li s-a citit de mai multe ori pe săptămână sau zilnic au considerat că este ușor să învețe să citească. În cazul copiilor cărora nu li s-a citit sau li s-a citit foarte rar, procentul este de numai 50%.


3. Stimularea imaginației și a empatiei

Poveștile stimulează imaginația, imaginile poveștii apar în mintea copilului și nu sunt vizualizate la televizor. Acest lucru stimulează creativitatea, ceea ce se datorează faptului că emisfera dreaptă a creierului este stimulată. Poveștile care, de exemplu, se referă la schimbarea școlii, la moartea unui animal de companie sau la alte evenimente actuale îi ajută pe cei mici să vorbească despre aceste subiecte sau să le proceseze.

 Dar asta nu e tot: punerea în locul diferiților actori dintr-o poveste antrenează empatia. Astfel, un copil dezvoltă o mai mare înțelegere față de ceilalți, ceea ce, la rândul său, influențează pozitiv competența sa socială. Cititul cu voce tare are multe beneficii pentru copii și pentru relațiile lor cu părinții și cu alte persoane. Și, nu în ultimul rând, îi învață că cititul este pur și simplu distractiv.