Crumble cu prune, pentru a-l prepara acasă:

Desertul „Crumble” provine inițial din Marea Britanie și a fost, la momentul celui de-Al Doilea Război Mondial – din cauza rațiilor de alimente – o nouă invenție din fructe și fărâmituri de aluat. Astăzi, crumble-ul este un desert popular și este savurat în cele mai diverse variante de fructe.

De ce aveți nevoie:

  • 750 g prune proaspete
  • 1 plic vanilie Bourbon
  • 1 vârf de cuțit cardamom (măcinat)
  • 150 g făină (tip 405)
  • 100 g zahăr
  • 100 g unt rece (tăiat cubulețe)
  • 20 g fulgi de ovăz
  • ½ linguriță scorțișoară
  • 1 vârf de cuțit sare
  • 1 lingură zahăr pudră
  • Puțin unt pentru formă
  • Înghețată de vanilie pentru servire

Și iată cum procedați:

1. Preîncălziți cuptorul, pregătiți fructele

Preîncălziți cuptorul la 180 °C cu convecție și ungeți o tavă termorezistentă cu suficient unt. Apoi, spălați prunele, scoateți-le sâmburii și tăiați-le în jumătate, puneți-le într-un bol mare și amestecați-le bine cu vanilia Bourbon și cardamomul, apoi lăsați-le deoparte.

2. Amestecați crumble-ul

Apoi, într-un bol de amestecare, amestecați bine făina, zahărul, untul rece tăiat cubulețe, fulgii de ovăz, scorțișoara și vârful de cuțit de sare și frământați-le cu mâinile până obțineți fărâmituri.

3. Puneți prunele în formă

Puneți prunele în forma unsă, acoperiți-le cu fărâmiturile de aluat și sfărâmați-le din nou cu degetele. Coaceți pe raftul din mijloc timp de aproximativ 25 până la 30 de minute, până devin aurii. Pentru a-l decora, crumble-ul poate fi presărat cu puțin zahăr pudră. Serviți cu înghețată de vanilie!