Ayurveda: aceste alimente ne răcoresc din interior
În timp ce iarna resimțim și mai mult frigul atunci când consumăm anumite alimente, vara beneficiem de efectul lor pentru a ne răcori. Castraveții, spanacul, căpșunile și alte alimente oferă un boost de prospețime pe timp de vară!
Adesea, mâncatul reprezintă o activitate plăcută și relaxantă, deoarece savurăm alimentele preferate, dar are și alte beneficii pentru organismul nostru. De exemplu, ne putem baza pe cunoștințele din învățăturile Ayurveda și din medicina tradițională chineză (MTC) pentru a alege alimente care ne încălzesc sau ne răcoresc. Vara, pentru a vă răcori este important să mențineți organismul suficient de hidratat.
Alimentele răcoritoare sunt extrem de benefice în zilele toride de vară: se recomandă consumul de ceai verde rece, ceaiul de mentă sau cel de salvie, iaurtul și alimentele pe bază de apă, precum castraveții, pepenele roșu sau roșiile.
Vă dorim o vară răcoritoare cu următoarele alimente!
Alimentele răcoritoare sunt extrem de benefice în zilele toride de vară: se recomandă consumul de ceai verde rece, ceaiul de mentă sau cel de salvie, iaurtul și alimentele pe bază de apă, precum castraveții, pepenele roșu sau roșiile.
Vă dorim o vară răcoritoare cu următoarele alimente!
O listă de alimente răcoritoare conform Ayurveda
Castravete
Cu un conținut de apă de 97%, castraveții sunt ideali ca gustare răcoritoare între mese. De asemenea, au un efect calmant asupra sistemului nervos.Spanac
Frunzele de spanac sunt revigorante? Categoric da! Fie sub formă de piure, într-un smoothie sau consumat crud, spanacul conține o mulțime de substanțe care asigură o reglare plăcută a temperaturii corpului atunci când ne confruntăm cu canicula.Salate
Salata verde se află și ea în topul listei alimentelor ideale în sezonul cald. Pe lângă salata verde clasică, ingrediente precum castraveții, roșiile și un strop de suc de lămâie oferă răcorire din interior.Iaurt, quark și cremă de brânză
Dacă vă plac produsele lactate, să știți că există o gamă întreagă de produse cu efect revigorant. În țările sudice se savurează și în combinație cu castraveți, roșii și alte legume reci. Ce spuneți de un tzatziki răcoritor și delicios?Cocos
Potrivit Ayurveda, chipsurile de nucă de cocos, laptele de cocos și apa de cocos sunt eficiente pentru a crea un echilibru termic atunci când temperaturile de afară depășesc 30 de grade.Pepene
De asemenea, pepenii conțin multă apă și sunt excelenți ca gustare la piscină sau ca ingredient de vară pentru salate. Cu siguranță, se încadrează în unele rețete răcoritoare de Ayurveda. Este timpul pentru o înghețată făcută acasă cu pepene!Citrice
Fie că sunt stoarse proaspăt sau tăiate felii: fructele citrice sunt considerate cei mai buni stăpâni ai setei și ajută corpul să se răcorească. Interesant: Conform medicinei tradiționale chineze (TCM), nu ar trebui să consumăm lămâi în cantități mari iarna, așa cum se face adesea aici, ca sursă de vitamina C. În schimb, ar trebui să profităm de efectul răcoritor al acestor fructe în timpul verii.Mentă
Nu doar în ceai sau ceai rece, ci și ca adăugare la salate și alte preparate, frunzele de mentă au un efect extrem de răcoritor. Motivul pentru aceasta este mentolul, pe care menta și rudele sale îl conțin. Acesta stimulează receptorii noștri de rece.Salvie
La fel ca menta, salvia este folosită atât la prepararea ceaiurilor, cât și la gătit, astfel figurează în lista noastră de alimente revigorante. Extractul de salvie nu doar că ameliorează durerile de gât și tusea, dar și luptă împotriva transpirației excesive pe timp de vară.Ceai verde
Ne răcorește, detoxifică și furnizează lichidul de care avem nevoie urgent în zilele călduroase. Ceaiul verde este băutura de vară prin excelență. Totuși, băuturile nu ar trebui să fie nici prea calde, nici prea reci, chiar și vara; altfel, corpul trebuie să le aducă la temperatura corectă și astfel se va încălzi și mai mult.
Ce tipolgie constituțională ayurvedică aveți?
Ayurveda face distincție între diferite tipuri de constituție (doshas): Vata, Pitta, Kapha și toate combinațiile posibile între acestea.În timp ce persoanele Vata sunt persoane agitate, bazate pe elementele eter și aer, persoanele Pitta au o constituție de bază irascibilă, bazată pe elementul foc. Prin urmare, tipul Pitta are nevoie de mai multă apă decât o persoană Vata. Persoanele Kapha se bazează pe elementele apă și pământ și au mai puține nevoi de fluide externe pentru a-și menține propria energie vitală în echilibru.
Puteți afla cu ușurință ce tip sunteți sau ce formă mixtă aveți în urma unui test online pe care îl găsiți cu ușurință pe internet.
Pentru a ne răcori vara, este important, conform Ayurveda, să cunoaștem propria compoziție a doshas-urilor și să ne comportăm în consecință. Nu toată lumea iubește vara la fel de mult ca tipul Vata, care este aerisit, iar unii preferă să petreacă timpul liber în interior, feriți de căldură, sau în pădurea răcoroasă.