Active Beauty
Jackfruit: noul super-aliment
Text: Caroline Pacholet

Alimente în trend

Jackfruit: noul super-aliment

Pare a fi carne, dar este un fruct tropical: fanii bucătăriei vegetariene jură pe jackfruit, înlocuitorul cărnii de la dm. Și are un gust bun, nu doar în gulaș!

Este fructul cu greutate printre celelalte furcte: cu o lungime de un metru și o greutate de până la 40 de kilograme, jackfruit este cel mai mare fruct (de copac) din lume - și, de asemenea, cel mai vechi, deoarece a existat deja în vremurile dinozaurilor!

Jackfruit tocmai a fost descoperit ca fiind un aliment în trend, în special de către vegani și vegetarieni, ca o alternativă exotică pentru carne. Fie că este preparat sub formă de gulaș sau de pulled porc, sau sub formă de deserturi dulci, acesta ne oferă substanțe nutritive importante.

4 informații importante despre jackfruit

Jackfruit se mănâncă în formă crudă sau se savurează copt?

Coaja fructelor necoapte de jackfruit este de culoare verde pal și devine galbenă pe măsură ce fructul se coace. Dacă doriți să mâncați fructul crud, gustul va părea relativ neutru. Prin urmare, poate fi folosit într-o varietate de moduri în bucătăria vegetală: de exemplu fructul necopt poate fi servit ca înlocuitor de carne.

Pulpa are o culoare albă uniformă și o structură fibroasă, care amintește puternic de carnea de pui. Prin urmare, fructele necoapte sunt deosebit de populare pentru gătit și prăjit. Atenție: nu trebuie să mâncați fructele exotice crude, deoarece sunt greu de digerat.

Gustul unui jackfruit copt amintește de ananas și banană, dar și de mango și papaya - are un gust dulce și tropical. Vă puteți bucura de jackfruit pur în salate de fructe sau alte deserturi fructate.

Când cumpărați jackfruit

Dacă găsiți jackfruit în supermarket (unde de altfel se găsește rar), vă recomandăm să aruncați o privire mai atentă: fructul exotic are un doppelganger mirositor. Există adesea riscul confuziei cu durianul. Asemănarea este uimitoare, dar jackfruit este semnificativ mai mare decât durianul - și nu miroase a fructe stricate imediat ce este tăiat.

Dacă nu găsiți aceste fructe tropicale în piețele de produse organice și doriți neapărat să încercați fructele coapte, puteți să le cumpărați online, însă taxele de expediere sunt destul de ridicate.

Mai bine să încercați întâi fructele tropicale într-o versiune preparată: la dm, jackfruit este disponibil ca masă gata preparată, sub formă uscată ca gustare sau tăiat în bucăți mici la cutie.

Jackfruit de la dm, înlocuitor pentru carne

Jackfruit este un adevărat super-fruct: nu numai că are un conținut ridicat de fier, dar aduce și alte beneficii sănătății. Nutriționista Lisa Weinhappl: „Jackfruit conține câteva oligoelemente, cum ar fi zincul, care este important pentru vindecarea rănilor și creșterea celulelor. Sau cuprul, care este esențial pentru metabolismul glandei tiroide și, mai presus de toate, este implicat în producția de hormoni. "

În plus, jackfruit cu aproximativ 37 de miligrame de magneziu (la 100 g) menține sistemul nostru nervos într-o formă bună și susține creierul și mușchii. Nu în ultimul rând, super-alimentul conține „o proporție mare de calciu, care este important pentru oase și dinți.” Sistemul nostru imunitar beneficiază de pulpă datorită vitaminei C, care protejează celulele corpului de stresul oxidativ și întărește sistem imunitar.

Prepararea sâmburilor

Potrivit nutriționistei Lisa Weinhappl, sâmburii de jackfruit nu ar trebui subestimați din punct de vedere al sănătății, deoarece sunt bogați în vitamine, magneziu și fier. Gustul sâmburilor, care se găsesc în miez în număr de 50 până la la 500 (!) amintește de gustul castanelor. Și o veste bună: sâmburii pot fi mâncați. Prăjiți și ușor sărați, sunt ideali ca gustare, se pot găti ca fasolea sau, dacă sunt foarte mici, se pot prepara ca orezul.

Sfatul nostru:

Încercați un burger cu jackfruit în loc de carne.