Active Beauty
Pregătirea și hrănirea maialei: ce trebuie să știți înainte de a începe
Text: Rezept: StockFood

Sarcini de bază

Pregătirea și hrănirea maialei: ce trebuie să știți înainte de a începe

Pentru numeroși brutari amatori, prepararea propriei maiale reprezintă un deziderat în fruntea listei de lucruri pe care încă nu îndrăznesc să le facă. Dar nu trebuie să se teamă! Grație rețetei noastre de pâine delicioasă și a instrucțiunilor adaptate pentru începători, veți fi și dumneavoastră în curând un mândru brutar de pâine cu maia!

Pregătirea maialei: rezultat obținut ușor cu această rețetă

Ingrediente pentru starter

Pregătirea starterului de maia


1. Se amestecă ingredientele și se lasă să stea
Într-un castron, se amestecă 60 g de făină cu 100 ml de apă călduță. Se acoperă și se lasă să se odihnească într-un loc cald timp de 72 de ore. Se amestecă o dată pe zi și se acoperă din nou. Apoi se amestecă 75 g de făină și 100 ml de apă călduță. Se acoperă și se lasă să se odihnească timp de 12 ore.

2. Se adaugă prin amestecare restul ingredientelor și se finalizează cu făina
Ulterior se adaugă prin amestecare restul de făină și încă 100 ml de apă călduță. Se acoperă și se lasă să stea încă 12 ore. Produsul de pornire pentru maia (ASG, „starter”) este acum gata, ar trebui să fie ușor și aerisit și să aibă un miros acrișor. Rețeta produce aproximativ 500 g de maia. Se amestecă cu făină conform rețetei de pâine și se lasă la crescut.


Maiaua rămasă:
Produsul de pornire pentru maia care nu a fost încă folosit poate fi păstrat în frigider într-un borcan cu capac. Cu toate acestea, capacul nu trebuie să fie închis prea strâns, deoarece maiaua are nevoie de oxigen. Dacă nu coaceți în mod regulat pâine, ar trebui să „hrăniți" starterul de maia la interval de 1-2 săptămâni cu 2 linguri de făină și 1-2 linguri de apă. De îndată ce prezintă bule după câteva ore, poate fi introdusă la loc în frigider. Astfel, puteți păstra un starter de maia timp de ani de zile. Excesul de maia poate fi folosit și ca „agent de aromatizare" pentru aluatul de drojdie.

Rețetă: pâine crocantă coaptă din maia

Ingrediente pentru pâinea cu maia

  • 25 g de maia
  • 100 g făină de secară, tip 997; și pentru completare
  • 350 g făină de secară, tip 1150
  • 300 g făină de grâu, tip 1050
  • 1 lingură de sare
  • 1 lingură de zahăr
  • ½ cub de drojdie

Prepararea pâinii cu maia

1. Se hrănește maiaua, se lasă la dospit
Se amestecă maiaua cu 50 ml de apă și 50 g de făină de secară, tip 997, se acoperă cu folie alimentară și se lasă la dospit la temperatura camerei timp de cel puțin 8 ore. Apoi se adaugă încă 50 g de făină de secară, tip 997 și 75 ml de apă, se acoperă și se lasă la dospit timp de cel puțin 8 ore. Maiaua trebuie să dezvolte multe bule de aer și să crească. Se amestecă o dată produsul de bază pentru maia pentru scurt timp. Se vor preleva aproximativ 100 g din acest amestec de maia și se vor congela sau se vor păstra în frigider pentru următoarea dată când veți coace pâine.

2. Se amestecă baza de maia cu restul ingredientelor
Se introduc maiaua rămasă cu făina de secară, tip 1150, făina de grâu și sarea într-un robot de bucătărie. Se dizolvă zahărul și drojdia în aprox. 350 ml de apă călduță, se adaugă și se frământă totul până se obține un aluat omogen. Se acoperă aluatul și se lasă să crească timp de aprox. 1 oră, până când își dublează volumul.

3. Modelare și coacere
Pe o suprafață de lucru presărată cu făină se modelează o pâine lungă.

Se pune într-un coș de copt presărat cu făină, se acoperă și se lasă să crească din nou timp de aproximativ 30 de minute. Se preîncălzește cuptorul la 220 °C în partea de sus și de jos, cu piatra de copt împinsă în interior. Se întoarce aluatul pe piatra de copt fierbinte, se toarnă o cană mare de apă clocotită pe secțiunea inferioară a cuptorului, se închide imediat ușa cuptorului și se coace pâinea timp de 15 minute. Ulterior se deschide ușa cuptorului pentru scurt timp pentru a permite evacuarea aburului. Se reduce temperatura la 190 °C și se coace pâinea pentru încă 35-45 de minute. Se scoate pâinea din cuptor, se lasă să se răcească pe un grătar și se taie abia a doua zi.


Sfat: dacă aveți nevoie de ceva rapid, există o gamă extinsă de amestecuri de copt la dm.ro.