Active Beauty
Grătar vegetarian: 3 rețete simple
Text: Carolina Forstner

Hot stuff!

Grătar vegetarian: 3 rețete simple

Sezonul grătarelor este inaugurat odată cu primele raze de soare. Ca să nu rămânem în pană de idei după clasicii cartofi, am luat grătarul vegetarian drept mantra noastră. Încingeți grătarul și poftă bună!

Enchiladas vegetariene

Ingrediente pentru 4 porții:

  • 120 g de brânză Cheddar (sau „brânză" vegetariană)
  • 2 avocado
  • 2 ardei iuți
  • 3 legături de coriandru
  • 2 legături de mentă
  • 2 limete bio
  • 8 tortilla de grâu
  • 6 linguri smântână (pentru versiunea vegană: crema de caju vegană dmBio, ca alternativă la crema de brânză)
  • 250 g fasole boabe roșie, scursă
  • 230 g porumb la conservă, scurs
  • sare
  • piper
  • 1 vârf de cuțit de fulgi de chili

Pregătire:

Radeți brânza Cheddar. Tăiați avocado în două, îndepărtați sâmburii, scoateți pulpa din coajă și tăiați-l cubulețe. Spălați și tăiați ardeii iuți. Spălați coriandrul și menta, scuturați-i, uscați-i și smulgeți frunzele de pe tulpini. Spălați lămâile verzi. Tăiați una în felii, puneți-o într-un castron mic și lăsați-o deoparte. Stoarceți-o pe cealaltă. Împărțiți patru dintre tortillas pe două foi de copt, presărați-le cu Chedar și stropiți-le cu 2 linguri de smântână. Introduceți în cuptor (sau, pentru scurt timp, pe grătar) timp de 2-3 minute, până când brânza se topește. Apoi adăugați fasolea, porumbul, avocado, ardeii iuți și ierburile aromatice și stropiți cu suc de lime. Se întinde restul smântânii rămase deasupra, se asezonează cu sare, piper și puțin ardei iute. Apoi acoperiți-le pe fiecare cu o altă tortilla și presați-le ușor. Dacă doriți, puneți tortillas pe grătar pentru o perioadă scurtă de timp. Apoi tăiați-le în patru pe fiecare și serviți imediat, alături de câte o felie de lămâie verde.

Hummus cu pâine pita

Ingrediente pentru 4 porții:

  • 2 căței de usturoi
  • 220 g de năut din borcan, scurs
  • 2 linguri tahini (ex. pasta de tahini de la dmBio)
  • 2 linguri de suc de lămâie
  • 4 linguri de ulei de măsline (ex. de la dmBio)
  • sare • 1/2 lingură de Ras el Hanout (amestec de condimente ) • 1/2 lingură de chimen


Cea mai bună combinație cu: pâine pita proaspătă

Pregătire:

Curățați usturoiul și tocați-l grosier. Amestecați cu năutul, pasta de susan, zeama de lămâie, 3 linguri de ulei de măsline și puțină apă dacă este necesar. Asezonați cu sare, Ras el Hanout și chimen și turnați-l într-un castron. Stropiți cu restul de ulei de măsline și presărați puțin Ras el Hanout (sau alt amestec de condimente).

Prăjiți pâinea pita pe grătar sau în cuptor timp de 4-5 minute. Tăiați în felii și serviți cu humus.

Piersici la grătar cu tofu harissa

Ingrediente pentru 4 porții:

  • 500 g tofu (ex. tofu de la dmBio)
  • 1 cățel de usturoi
  • 1 lingură de harissa (pastă de condimente)
  • 2 linguri ulei de măsline
  • 1 lime
  • 1 linguriță de sirop de curmale
  • sare
  • boabe de piper, zdrobite
  • 3 piersici
  • 1 mână de rucola
  • 3 linguri de amestec de semințe (ex. semințe de floarea soarelui, semințe de dovleac, semințe de susan, semințe de mac și alune - dmBio)
  • 2 lingurițe de coajă de lămâie
Pentru decor: flori comestibile; de exemplu, flori de cuișoare.

Pregătire

Tăiați tofu în felii de aproximativ 1 cm grosime. Curățați usturoiul, tăiați-l foarte mărunt, amestecați-l cu harissa, uleiul de măsline, sucul de lime, siropul de curmale și puțină sare și piper. Adăugați tofu în amestecul de condimente și lăsați-l la marinat timp de cel puțin 1 oră. Spălați piersicile, tăiați-le în două și îndepărtați sâmburii. Sortați rucola, spălați-o și scuturați-o pentru a o usca.
Prăjiți tofu și piersicile, întorcându-le, pe un grătar bine încins, timp de 4-5 minute (alternativ, puteți face acest lucru în cuptor, la 200 °C). Întindeți rucola pe o farfurie și aranjați piersicile și tofu deasupra. Amestecați semințele cu coaja de lămâie și presărați-le peste tot.
Decorați cu flori comestibile și serviți.


Aceste rețete o confirmă: grătarul vegetarian este orice, dar nu plictisitor!