Active Beauty
Faceți ordine în bibliotecă: iată cum se procedează în 4 pași

Program de weekend

Faceți ordine în bibliotecă: iată cum se procedează în 4 pași

În multe camere de zi, acestea nu reprezintă doar punctul central, ci și mândria și bucuria celor care locuiesc în spațiile respective. Dar rafturile de cărți pot deveni în anumite situații o adevărată provocare - de exemplu, atunci când se supraaglomerează și devin atât de aglomerate încât nu mai poți găsi nimic. Iată câteva sfaturi utile pentru a scăpa de cărțile vechi, pentru a da o a doua viață materialelor de citit la care dorești să renunți și pentru a crea o ordine sustenabilă în biblioteca ta.

Ordine în bibliotecă: acești patru pași te ajută să obții rezultatul dorit

Rearanjarea cărților nu are ca rezultat doar teancuri șubrede. Și din punct de vedere emoțional, dorința de ordine poate reprezenta o adevărată provocare. Care sunt titlurile de care te poți despărți fără probleme - și care fac parte din colecția ta de suflet? Iată o abordare pas cu pas:

Pasul 1 : Ordonare și eliminare prin sortare

Orice început este... haotic. Pentru început, golește complet biblioteca și distribuie cărțile din colecție, de exemplu, pe podea. Aceasta nu reprezintă doar o modalitate bună de a identifica noi comori vechi, ci și de a îți forma o părere inițială cu privire la ceea ce poate rămâne și ceea ce ar trebui să dispară. Ulterior sortează cărțile, de exemplu cu ajutorul unui sistem de semafoare. Tot ceea ce ajunge în grămada verde poate rămâne. Galben înseamnă: „Sunt încă nehotărât", iar la cărțile din categoria roșie este timpul renunți.

Pasul 2 : Renunțarea la cărțile vechi

Lectura dă naștere la emoții. Și astfel, o carte sau alta devine uneori mai apropiată de sufletul nostru. Problema este cum ne putem despărți de ea? Cea mai bună cale este să abordăm problema cât mai pragmatic posibil. Există, poate, cărți care nu mai sunt relevante în prezent - de exemplu, ghiduri de călătorie antice? Sau cărți pe care nu le-ai mai cumpăra din nou dacă ar dispărea brusc? Atunci este momentul să renunți la ele! Prezintă utilitate răsfoirea ultimei pagini a unei cărți - odată răsfoită, clarifică imediat dacă ar merita să fi recitită sau nu. Iar pentru anumite produse tipărite, este mai eficient să trecem la publicații digitale - de exemplu, lucrări de referință precum dicționarele sau enciclopediile, al căror conținut devine oricum depășit în timp.


Pasul 3: Oferă cărților o a doua viață

De îndată ce cărțile au fost sortate, cele la care ai renunțat au nevoie de o nouă casă. Dacă dorești să scapi cât mai repede de cât mai multe cărți, fără a îți supraîncărca propriul container de hârtie, site-ul hartareciclarii.ro te poate ajuta în acest sens. De asemenea, există anticariate care achiziționează cărți de la persoane fizice.

Există mai multe opțiuni practice și rezonabile pentru a dona cărți la scară mai mică: schimbul personal cu familia și prietenii, bibliotecile pentru schimburi gratuite sau asociațiile, ONG-urile, azilele sunt bucuroase să primească donații în stare bună. Iar cei care doresc să câștige câțiva lei cu vechile lor comori de lectură le pot vinde online prin intermediul diverselor grupuri sau platforme specializate.

Pasul 4 : Optimizarea navigării prin rafturi

În cele din urmă vine partea decorativă și, prin urmare, reproiectarea raftului de cărți. La nivelul acestuia, cărțile pot fi sortate după conținut, de exemplu după autor, gen sau subiect. Sau poți decide să te concentrezi asupra aspectului și să aranjezi cărțile în funcție de culoare, mărime, font sau ediție (hardcover, cărți de buzunar, paperback). Aspectul practic în acest context este că atunci când numărul de cărți crește, nu mai este nevoie să le reorganizezi și rearanjezi constant, deoarece cărțile nou venite pot fi adăugate relativ facil la categoria respectivă de culoare, mărime sau copertă. Pe de altă parte, varianta de conținut - mai ales dacă sortezi după autor - te scutește de o căutare îndelungată a titlului dorit. Pentru și mai multă claritate, mijloacele de organizare, cum ar fi suporturile de carte, colectoarele verticale și, dacă este necesar, etichetele garantează că respectiva carte aleasă este identificată și ușor de găsit în toate situațiile.