Active Beauty
Ghiocelul: Mesagerul timpuriu al primăverii cu numeroase caracteristici speciale
Text:

Noi cunoștințe

Ghiocelul: Mesagerul timpuriu al primăverii cu numeroase caracteristici speciale

Este momentul să examinăm ghiocelul. Vestitorul timpuriu al primăverii este chiar primul care ne încântă în februarie și se remarcă prin caracteristici și mai speciale.
În timp ce alte plante sunt încă în regimul de iarnă, delicatul ghiocel își găsește deja drumul pentru ieșirea din pământ, în februarie înghețat. Ne uităm mai atent la vestitorul timpuriu al primăverii - și descoperim abilități neașteptate care se află în stare latentă în această plantă delicată.

Cum arată mai exact un ghiocel?

Ghioceii ating o înălțime cuprinsă între șapte și 20 de centimetri înălțime, în funcție de specie. De regulă, fiecare plantă are două frunze ascuțite care converg și o tulpină cu o singură floare. Galanthus („gala” înseamnă lapte, ”anthos” înseamnă floare), numele latin al heraldului ușor otrăvitor de la începutul primăverii, aparține familiei amaryllis.

Care este diferența dintre ghiocel și lăcrămioară?

Lăcrămioara și ghiocelul sunt adesea confundate. Este adevărat că cele două plante cu flori albe au unele asemănări în ceea ce privește aspectul. Dar, în afară de familia de plante, forma frunzelor și a florilor, mirosul, fructele și rădăcinile, acestea diferă în special prin perioada de înflorire: La momentul la care lăcrămioarele își fac apariția la finalul lui aprilie până în iunie, ghioceii, care transmit deja un indiciu în sensul apariției primăverii încă din ianuarie și februarie, au dispărut demult.

Câte tipuri de ghiocei există?

În întreaga lume există 20 de specii și peste 2.000 de varietăți de ghiocei, iar numărul acestora este în creștere. Iubitorii pasionați de ghiocei, cunoscuți și sub numele de galantofili, nu se plictisesc niciodată de munca lor și dezvoltă noi creații în fiecare an.

La ce prețuri se comercializează bulbii de ghiocel în rândul botaniștilor?

Cel mai scump bulb de ghiocel de până în prezent a costat 1.850 de lire sterline (aproximativ 2.200 de euro). Varietatea numită „Golden Tears” a fost vândută în Anglia în urmă cu doi ani.

De ce se topește zăpada în jurul ghioceilor?

Este cu aproximativ opt până la zece grade mai cald în preajma ghioceilor decât pe restul solului, motiv pentru care zăpada se topește în jurul tulpinii. De ce se întâmplă acest lucru? Probabil pentru că bulbul produce căldură prin procese biochimice. Cu toate acestea, nu există (încă) o dovadă științifică definitivă în acest sens. Ceea ce este confirmat este faptul că bulbii de ghiocel sunt extrem de rezistenți la îngheț. Dacă planta delicată se înmoaie după o noapte geroasă, ați putea crede că a murit. Dar nu vă faceți griji: Ghioceii produc substanțe zaharoase, care ajută la reconstrucția țesutului de susținere atunci când temperaturile cresc.

Ghiocelul prezintă interes pentru medicină?

Desigur! În anul 2000, a fost autorizat un medicament pentru Alzheimer care conține galantamină. Aceasta este o substanță care se găsește în bulbii de ghiocel și este produsă în prezent la scară industrială. Substanța activă susține stimulentul propriu al organismului, întărind astfel memoria și îmbunătățind starea de spirit a bolnavilor de Alzheimer.

Cum se răspândesc ghioceii?

Dacă acest proces nu este realizat de oameni, este garantat de către furnici: Fructele capsulare ale ghiocelului conțin între 18 și 36 de semințe. Furnicile mănâncă cu plăcere aceste semințe. Acestea urmăresc corpul nutritiv din interiorul semințelor. Scopul lor este de a le transporta în mușuroiul lor. Cu toate acestea, dacă sunt foarte înfometate, uneori mănâncă corpul nutritiv pe drumul spre casă și lasă semințele pe pământ. În acest mod, ele preiau și înmulțirea ghiocelului.