Active Beauty
9 sfaturi unice de vacanță pentru insula Hvar

Inselglück in Kroatien

9 sfaturi unice de vacanță pentru insula Hvar

Insula Hvar din Croația are ceva pentru toată lumea: de la o plimbare cu barca la degustarea de ulei de măsline, de la o plimbare cu lavandă la o vizionare într-un magazin de artă. Cu aceste 9 sfaturi de vacanță de primă mână, veți descoperi nu doar cele mai frumoase plaje din Hvar, ci și multe altele.

1. Bucurați-vă de plajele din Hvar

Insula Hvar se bucură de o medie de 2.726 de ore de soare pe an și de mult mai multe plaje frumoase decât cele pe care le puteți vizita în vacanță. Numai în jurul capitalei insulare cu același nume, în vestul insulei, există aproximativ 40 de plaje pentru înot. Plaja Pokonji, potrivită pentru familii, se află la doar un kilometru și jumătate de orașul Hvar. Se poate ajunge la ea cu mașina, există restaurante și puteți închiria umbrele de soare și caiace. Lucrurile sunt mult mai liniștite în partea de nord a insulei Hvar, pe plaja Mala Stiniva, în apropiere de satul Poljica. Plaja este situată într-un golf izolat, înconjurată de stânci înalte și se poate ajunge la ea doar cu barca sau pe jos, pe un traseu de drumeție. Cele mai bune condiții pentru o vacanță relaxantă!

2. Descoperiți Insulele Pakleni cu barca

Multe dintre frumoasele plaje accesibile din orașul Hvar sunt situate pe Insulele Pakleni (în germană: „Insulele Iadului”). Acestea sunt aproape 20 de insule mici și recife stâncoase în largul insulei principale Hvar. Numele provine de la cuvântul croat „Paklina”, un tip de rășină de pin folosit în construcția de nave. Pronunțat în dialectul local, însă, cuvântul sună ca „Pakleni” - care înseamnă „iad” în croată. Cu toate acestea, „insulele iadului” sunt exact opusul: insulițe paradisiace cu golfuri mici și apă cristalină. Recomandare: Luați o barcă-taxi din orașul Hvar până la insula Palmižana, unde plajele frumoase și restaurantele primitoare asigură o zi relaxantă de înot.

3. Vizitați grădina de ierburi Fjori Fôra

Aproximativ 80 de plante tipice Croației și insulei Hvar cresc în grădina de flori și plante aromatice Fjori Fôra („Florile din Hvar”) din satul Gdinj. Vizitatorii se pot plimba între cele șase straturi de plante lucrate manual, care miros a salvie, rozmarin, mentă și multe altele. În magazinul asociat sunt puse în vânzare produse realizate manual din ierburi și plante - de la condimente organice la spray-uri de cameră.

4. Degustarea uleiului de măsline croat

Ca multe alte insule din Croația, Hvar este presărată cu plantații de măslini. Aproape fiecare familie își produce propriul ulei de măsline. Recomandare: Vizită cu degustare la moara de măsline Rajski vrt (Grădina Paradisului) Radojković. Afacerea de familie cu 450 de măslini este situată în satul Bogomolje, în estul mai liniștit al insulei Hvar. O grădină idilică înconjoară casa rustică din piatră în care se degustă uleiul de măsline.

5. Învățați mai multe despre meșteșugul tradițional al dantelăriei

Meșteșugurile au, de asemenea, o tradiție îndelungată în Croația, în special pe insula Hvar. O specialitate de pe Hvar este dantela de bob făcută manual, filigranată - de exemplu, sub formă de fețe de masă. Acestea fac parte din patrimoniul mondial imaterial al UNESCO. Firele sunt realizate cu minuțiozitate manual din frunze de agave. Confecționarea dantelei necesită, de asemenea, o mare dexteritate. În mănăstirea benedictină din Hvar, doar câteva călugărițe mai știu să facă dantelă. Vizitatorii pot afla mai multe în muzeul mănăstirii și pot cumpăra piese realizate manual ca suveniruri de vacanță.

6. Mergeți la o excursie cu lavandă pe Hvar

Hvar este cunoscută și sub numele de „insula lavandei” și are astfel un statut unic în Croația. Lavanda este cultivată pe scară largă pe insulă de aproximativ 100 de ani. În timpul perioadei de înflorire, între sfârșitul lunii mai și începutul lunii iulie, merită să treceți pe lângă tufele de lavandă înflorite. Un traseu pitoresc, de exemplu, duce din orașul Hvar până în satul Brusje în aproximativ o oră și jumătate. De acolo, mai este o oră și jumătate până la „satul de lavandă” Velo Grablje, unde se produce cea mai mare parte a uleiului esențial de lavandă în distileria locală. La întoarcere, puteți lua un taxi sau puteți parcurge întregul traseu cu o bicicletă electronică închiriată.

7. Scufundați-vă într-o altă lume în „Muzeul misterelor”

Poate că este neobișnuit să înveți despre criminologie în vacanță, dar este interesant - iar pe Hvar, este chiar evident: din vara anului 2023, pe insulă există un „Muzeu al misterelor”. Acesta poartă numele criminalistului Ivan Vučetić, care s-a născut în Hvar și a trăit mai târziu în Argentina, și care a dezvoltat metoda amprentelor digitale în secolul al XIX-lea. Muzeul se află în fosta sa casă din orașul Hvar și oferă o perspectivă asupra lumii criminalisticii, care este folosită pentru a investiga sistematic cazurile penale.

8. Urcați până la punctul de belvedere Fortica Španjola

La Fortica Španjola („Fortăreața spaniolă”) se poate ajunge pe jos direct din centrul orașului Hvar. Urcarea durează aproximativ 20 de minute și merită cu siguranță, deoarece fortăreața oferă o priveliște minunată asupra întregului oraș și a insulelor din jur. Întotdeauna există oportunități deosebite de a face fotografii pe drum în sus.

Sfat suplimentar: În această excursie puteți face și fotografii de vacanță foarte bune.

9. Admirați arta locală în Galeria Šoša din orașul Hvar

Artizanul Darko Šoša își expune lucrările în Galeria Šoša din orașul Hvar. Printre acestea se numără în principal sculpturi din lemn realizate manual și printuri artistice delicate, care descriu în culori viața de pe insulă. Artistul locuiește pe Hvar de peste patru decenii și se inspiră pentru lucrările sale din mare și din natură. Alte suveniruri de vacanță realizate la nivel local, cum ar fi bărci colorate, păsări din ceramică sau bijuterii lucrate manual, vă invită să răsfoiți galeria.

Sfat: Insula Hvar - la fel ca majoritatea insulelor din Croația - este cel mai bine vizitată primăvara, vara și toamna, deoarece unele dintre hoteluri și restaurante sunt închise iarna. Cu toate acestea, vizitatorii vin pe insulă și iarna: clima blândă (10 - 15 grade) atrage oaspeții de spa și îi invită să se bucure de natura și plajele insulei la plimbare și să profite de ofertele culturale. Cel mai bine este să întrebați la agenția de turism ce hoteluri (spa) sunt deschise iarna.