Active Beauty
3 rețete delicioase de supe care vă dau forță
Text: Anita Freistetter, Eva Pohn

Pur și simplu sănătos

3 rețete delicioase de supe care vă dau forță

Primăvara își trimite deja primii mesageri. Din păcate, este încă prea devreme pentru plante aromatice și legume proaspete din grădină sau de la piața locală. Până atunci, ne alinăm cu aceste supe, care nu numai că au un gust delicios, dar ne încălzesc de minune, ne dau putere și pun în funcțiune sistemul imunitar.

Supă verde de detoxifiere

Timp de preparare: 40 minute

Ingrediente pentru 4 persoane:
  • 1 lingură de ulei de măsline
  • 800 ml supă de legume
  • 100 ml lapte de cocos
  • 1 ceapă
  • 2 tulpini de țelină
  • 2 morcovi
  • 2 cepe verzi
  • 500 g cartofi
  • 150 g de rucola (se pun deoparte câteva frunze pentru decor)
  • 1 lingură de ghimbir ras
  • 2 linguri de suc de lămâie, de preferință proaspăt stors
  • sare
  • piper

Preparare:

  1. Se curăță și se taie ceapa și usturoiul. Tăiați țelina în bucăți, tăiați morcovii în felii. Se curăță și se taie în cubulețe cartofii. Se taie ceapa verde în fâșii fine
  2. Încălziți uleiul de măsline într-o oală mare. Se sotează ceapa și țelina timp de 3 minute. Adăugați usturoiul, morcovii și cartofii și prăjiți încă 2 minute. Se adaugă supa de legume și se fierbe timp de 20 de minute, până când legumele sunt moi. Se lasă la foc mic.
  3. Adăugați rucola și gătiți încă 3 minute. Se pasează supa cu ajutorul unui blender de mână. Se toarnă din nou în oală și se adaugă laptele de cocos, ghimbirul ras și sucul de lămâie.
  4. Se asezonează după gust cu sare și piper, se toarnă în boluri și se servește decorat cu ceapă verde, frunze de rucola și puțin piper.

Supă de mazăre cu știucă și alune de pădure

Timp de preparare: 20 minute

Ingrediente pentru 4 persoane:
2 lingurițe de ulei de nucă de cocos
  • 3 lingurițe de suc de ghimbir
  • 1-3 linguri de suc de lămâie
  • 200 ml lapte de cocos
  • 500 ml supă de legume
  • 1 vârf de cuțit de zahăr brut din trestie de zahăr plus încă puțin după gust
  • 1 mână de miez de alune de pădure
  • 1 linguriță de ghee
  • 6 tulpini de lemongrass
  • 2 șalote
  • 1 cățel de usturoi
  • 800 g mazăre congelată
  • 400 g file de știucă cu piele
  • 2 fire de mentă
  • sare
  • piper

Preparare:

  1. Dezghețați mazărea cu câteva ore înainte. Se spală lemongrass-ul și se aleg cele mai subțiri 4 fire, se îndepărtează ușor capetele de sus dacă este necesar și se lasă deoparte. Zdrobiți celelalte două tulpini pe lungime cu dosul unui cuțit sau cu o lingură și tăiați fiecare în 3 bucăți. Se decojesc șalota și usturoiul.
  2. Se încălzește uleiul de cocos într-o cratiță. Se pun la călit în ea, la foc mic, șalota și usturoiul timp de 4 minute, până când devin translucide. Adăugați mazărea și bucățile de lemongrass și sotați-le timp de 2-3 minute. Adăugați zahărul, sucul de ghimbir, 1 lingură de suc de lămâie, laptele de cocos și supa de legume, aduceți totul la fierbere și gătiți mazărea la foc mediu timp de aproximativ 15 minute, până când se înmoaie
  3. Între timp, clătiți peștele în apă rece, uscați-l cu hârtie de bucătărie și verificați dacă are oase. Se taie în 16 bucăți egale și se înfig câte 4 bucăți pe fiecare dintre bețele de lemongrass. Se toacă mărunt miezul de alune și se prăjește într-o tigaie antiaderentă, fără grăsime, până alunele devin aurii, apoi se dau deoparte. Spălați menta, scuturați-o și tăiați fin frunzele.
  4. Se scoate lemongrass din supă, se pasează supa cu un blender de mână și se trece printr-o sită fină. Se asezonează după gust cu restul de suc de lămâie, zahăr, sare și piper. Se încălzește ghee într-o tigaie și se prăjesc frigăruile de pește în el timp de 4 minute pe toate părțile, la foc mediu. Se lasă la foc mic.
  5. Serviți supa de mazăre în farfurii sau boluri adânci, acoperiți fiecare farfurie cu câte o frigăruie de știucă, presărați cu alune prăjite și serviți decorată cu mentă.

Supă roșie energizantă

Preparare: 40 minute

Ingrediente pentru 4 persoane:
  • 4 sfecle roșii
  • 2 rădăcini de pătrunjel
  • supă de legume
  • amestec de condimente
  • puțină smântână
  • puțin hrean ras
  • sare
  • piper negru

Preparare

  1. Se curăță sfecla roșie și rădăcina de pătrunjel și se taie în bucăți mari.
  2. Se pun într-o cratiță și se acoperă cu apă. Se fierb la foc mediu timp de 15-20 de minute, până când bucățile sunt suficient de moi pentru a fi făcute piure.
  3. Se pasează cu un blender de mână până la omogenizare și se asezonează cu puțină supă de legume, amestec de condimente, sare și piper. Pentru servire, se presară cu hrean proaspăt sau se ornează cu o lingură de smântână.

Cum să salvați supele „eșuate”

Chiar și cei mai buni bucătari au parte de incidente neprevăzute. De obicei, există trucuri simple care pot salva o supă sortită eșecului.


Supa este prea sărată?

Se fierbe un cartof crud, care absoarbe sarea. Dacă este necesar - în funcție de tipul de supă - se adaugă apă, lapte sau smântână. Un strop de acid - de exemplu, sub formă de oțet sau suc de lămâie - poate ajuta, de asemenea, la fel ca și puțin zahăr. Apoi, pur și simplu se încălzește din nou supa.


Supa este prea picantă?

Produsele lactate ajută în acest caz, deoarece neutralizează gustul picant. Alternativ, puteți adăuga puțin ulei, deoarece ingredientul responsabil pentru gustul picant, capsaicina, este solubilă în grăsimi și, prin urmare, se adună la suprafață, iar astfel poate fi îndepărtat cu ușurință.


Supa este arsă?

În niciun caz nu trebuie să amestecați, pentru că astfel se vor împrăștia bucățile arse de pe fundul vasului și supa nu mai poate fi salvată. Este mai bine să turnați imediat supa într-o altă oală și apoi să continuați gătitul.