Active Beauty
Totul despre crema de protecție solară: ce trebuie să știți
Text: Margit Hiebl

Protecție solară

Totul despre crema de protecție solară: ce trebuie să știți

Soarele joacă un rol esențial în viața noastră. Organismul are nevoie de el pentru a produce vitamina D. Cu toate acestea, vă recomandăm să urmați aceste sfaturi înainte de a vă expune corpul la soarele arzător.
Cele 10 răspunsuri la cele mai arzătoare întrebări despre crema de protecție solară:

1. Ar trebui folosită crema de protecție solară în fiecare zi?

Există o tendință din ce în ce mai mare de a nu limita utilizarea cremei de protecție solară la perioada verii, ci de a recomanda, de exemplu, o îngrijire de zi cu un factor de protecție solară mai mare sau creme solare pentru față pe tot parcursul anului. La urma urmei, suntem expuși la soare în toate anotimpurile (chiar și iarna).

2. Mai este nevoie de cremă de protecție solară atunci când suntem deja bronzați?

Cine nu a trăit această experiență: în primele trei zile de vacanță aplicăm meticulos crema de protecție solară la plajă, dar treptat renunțăm tot mai des la protecția solară. La urma urmei, ne-am bronzat frumos și acum suntem protejați de soare. Din păcate, acest lucru nu este adevărat - timpul de protecție al pielii a fost doar prelungit, context în care puteți suferi în continuare o arsură solară gravă. Prin urmare, ar trebui să vă asigurați, mai ales la plajă, că vă ungeți în mod repetat cu cremă - mai ales dacă ați fost în apă - și că acordați pielii dumneavoastră pauze regulate la umbră.

3. Care este crema de protecție solară potrivită? Care este cea mai bună cremă de protecție solară?

Asociați protecția solară cu creme grase care refuză să fie absorbite în piele? În acest caz, este posibil să nu fi găsit încă crema de protecție solară potrivită pentru dumneavoastră. De la loțiuni și creme până la spray-uri, sunt disponibile diferite moduri de a vă proteja de soare. Depinde de dumneavoastră să decideți pentru care dintre acestea optați. Trebuie doar să alegeți produsul care vă este cel mai confortabil. La urma urmei, dacă vă place să vă folosiți crema de protecție solară, cu siguranță că o veți aplica mai frecvent. În general se aplică următoarea regulă: gelurile, lichidele cu conținut scăzut de grăsimi și loțiunile reprezintă cea mai bună alegere pentru pielea grasă. Pentru pielea uscată, cel mai bine este să optați pentru texturi cremoase, iar pentru pielea acoperită cu mult păr se recomandă spray-uri.


4. Mai puteți folosi crema de protecție solară de anul trecut?

Pentru o protecție solară optimă, vă rugăm să cumpărați în fiecare an o nouă cremă de soare. Dacă crema de protecție solară a fost depozitată deschisă pentru o perioadă prea lungă de timp, consistența și culoarea se schimbă adesea și efectul se diminuează.


5. Care este cantitatea de cremă de protecție solară pe care ar trebui să o aplic?

Mai mult înseamnă mai mult! Chiar nu ar trebui să vă zgârciți atunci când aplicați crema de protecție solară. Regula de bază: aplicați un fir gros pentru fiecare regiune a corpului, măsurat de la vârful degetului mijlociu până la încheietură. Pentru spray-uri: 15 pulverizări pe regiune - apoi întindeți cu mâna fără a lăsa goluri. Important: aplicați din nou la interval de două ore! Acest lucru nu prelungește timpul admis pentru expunerea la soare, dar reînnoiește protecția care se diluează prin transpirație, înot și uscare. Această regulă este valabilă și pentru produsele rezistente la apă. Rezistent la apă nu înseamnă „durează o veșnicie”, ci după două băi de 20 de minute, protecția solară ajunge doar la jumătate din eficiență.

Sfat practic: Pentru o zi la malul apei, cel mai bine este să vă dați cu cremă pe tot corpul la prima oră dimineața, înainte de a vă îmbrăca. În acest fel, nu contează mai târziu dacă vă schimbați bikini și bluza cu alt tip de bretele. În plus, nu toate articolele de îmbrăcăminte sunt rezistente la UV. Din păcate, acest lucru este adesea observat doar atunci când pielea a fost deja iritată de soare. Vara poate fi de ajutor o eșarfă ușoară în geantă, care la nevoie să acopere umerii. Atenție: și părul are nevoie de protecție solară.

6. Crema de protecție solară previne alergia la soare?

După mai multe luni în care pielea nu a fost expusă la soare, de multe ori nici măcar o cremă de protecție solară nu poate preveni erupția cutanată asociată cu prurit. Cu toate acestea, este important să folosiți un factor de protecție solară suficient de ridicat. Sunt și creme solare pentru pielea alergică, concepute special pentru persoanele cu alergii la soare sau cu boli de piele precum neurodermatita. Citiți cum pot proceda persoanele vizate împotriva alergiilor solare.

7. Care este crema de plajă potrivită pentru față?

Când eram tineri, ne mulțumeam cu un tub de cremă de protecție solară pe care o întindeam (sperăm) cu generozitate pe corp și pe față. Mai nou, odată cu utilizarea cremelor anti-îmbătrânire și a îngrijirilor speciale de zi pentru față cu factor de protecție solară încorporat, devenim mai conștienți de prevenirea petelor pigmentare și a problemelor similare. Protecția solară cu SPF 50 este disponibilă pentru față într-o mare varietate de forme, de exemplu, pe bază minerală sau cu ingredientul activ antirid acid hialuronic.


8. Care este crema solară potrivită pentru bebeluși și copii?

Pielea copiilor este deosebit de sensibilă la soare și, prin urmare, are nevoie de o protecție solară specială. Bebelușii nu ar trebui să fie expuși direct la lumina directă a soarelui. Părinții încearcă să își protejeze copiii de arsurile solare - dar nu sunt întotdeauna conștienți de consecințe (risc crescut de cancer de piele la vârsta adultă). Îmbrăcămintea adecvată pentru soare oferă cea mai bună protecție pentru copiii mici. În acest scop, sunt disponibile haine special concepute pentru a proteja împotriva razelor UV, care funcționează în mod similar cu crema de protecție solară cu un factor de protecție solară de 50. Doar pe acele zone ale corpului care nu sunt acoperite trebuie să se aplice cremă de protecție solară - dar nu trebuie să vă expuneți la soare mai mult timp decât cu cremă de protecție solară.

9. Când ar trebui să folosiți crema de protecție solară minerală?

Oricât de importante ar fi filtrele de protecție pentru noi, acestea pot fi, din păcate, dăunătoare pentru mediu. Atunci când înotăm, substanțe precum oxibenzona, octinoxatul, octocrilenul și microplasticele ajung cu ușurință în apă. De aceea, anumite regiuni, cum ar fi Hawaii, interzic, prin „legea recifului”, cremele de protecție solară cu filtre speciale. Ar trebui să vă informați despre acest lucru înainte de vacanță și să luați cu dumneavoastră produse adecvate.

10.Care este cea mai bună cremă de protecție solară pentru tatuaje?

Fie că doriți să vă faceți un tatuaj în timpul verii sau să vă protejați un tatuaj existent - iată recomandările noastre despre cum să vă protejați tatuajul de soare.